Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
1. 2. 2012,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 9.27

8 let

Na Super Bowlu bo igral "Hajdukovec"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvati se te dni hvalijo, kako bosta na Super Bowlu XLVI pomembno vlogo igrala "njihova" Bill Belichick in David Diehl. A ne bosta edina z neameriškimi koreninami.

Liga ameriškega nogometa NFL je za razliko od košarkarske NBA in hokejske NHL "rezervirana" za ameriške (v manjši meri tudi za kanadske) igralce. Čeprav je ameriški nogomet iz leta v leto bolj popularen in razširjen v Evropi, Mehiki, Avstraliji, na Japonskem ... pa so za igranje v profesionalni ligi potrebne izkušnje in pridobljeno znanje z ameriških srednješolskih in kolidž tekmovanj. Pa vendarle je v ligi NFL nekaj fantov s portoriškimi, nigerijskimi, korejskimi, nemškimi, slovanskimi ... koreninami. A večina teh je predstavnikov druge, tretje, četrte generacije priseljencev ali pa so se z družinami kot mali otroci preselili v ZDA. So Američani in imajo za NFL potrebno znanje študentskega ameriškega nogometa.

Pregledali smo "roster" New York Giants in New England Patriots, ki se bodo to nedeljo udarili na Super Bowlu XLVI v Indianapolisu, da bi našli "tujce", ki bodo odigrali največjo ameriško tekmo. Edini pravi tujec je "offensive tackle" New Englanda, Sebastian Georg Vollmer. Prihaja iz nemškega Düsseldorfa, z ameriškim nogometom pa se je začel ukvarjati pri 14 letih pri domačih Düsseldorf Panthers. Okrog 140 kilogramov težkega igralca so leta 2004 rekrutirali na Universtiy of Houston, leta 2009 pa so ga v šestem krogu nabora lige NFL izbrali Patriots.

Izven ZDA sta rojena še "defensive end" Osi Umenyiora (Giants) in "punter" Zoltan Mesko (Patriots). Osi prihaja iz Londona. Njegova starša sta Nigerijca. V ZDA so se preselili, preden je začel obiskovati srednjo šolo. Mesko pa prihaja iz Temišvarja v Romuniji (po narodnosti je Madžar). Leta 1996 je bila družina Mesko ena od več kot šest milijonov družin, ki so se prijavile za pridobitev zelene karte za ameriško državljanstvo. Verjetnost, da bi žreb zanjo določil prav Meskove, je bila 0,008 odstotka. A se je zgodilo. Postali so ena od 50 tisoč družin, ki je tistega leta lahko šla s trebuhom za kruhom v ZDA.

In zdaj še o ameriških Hrvatih, ki bodo v nedeljo v Indianapolisu igrali pomembno vlogo in hrvaški mediji to v teh dneh pogosto izpostavljajo. To so glavni trener New Englanda Bill Belichick, linijaš New Yorka David Diehl in najbrž tudi "linebacker" Patsov Rob Ninkovich (obstajajo tudi trditve, da je srbskih korenin). Dedek Billa Belichicka, Ivan Biličić, se je s soprogo v ZDA iz domačega Karlovca preselil konec 19. stoletja. David Diehl pa je po očetu Nemec, njegova mama pa je iz Lovreća v Dalmaciji. David je zelo ponosen na hrvaške korenine, tako je ob zmagi v finalu konference proti San Francisco 49ers slavil s Hajdukovim šalom. Lani je bil v Dalmaciji na počitnicah, velikanski tatu hrvaške šahovnice na njegovi roki pa je od daleč viden.

Ne spreglejte