Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 3. 2017,
19.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Katja Fain Anja Klinar

Sobota, 18. 3. 2017, 19.49

6 let, 6 mesecev

Na Ravnah v ospredju uveljavljena imena, vse bližje najboljšim Fainova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tina Čelik | Foto Kristijan Erjavec/STA

Foto: Kristijan Erjavec/STA

Slovenski reprezentanti v različnih starostnih kategorijah so po pričakovanjih krojili razplet na mednarodnem plavalnem mitingu na Ravnah na Koroškem. Novo ime med najboljšimi je mlada Mariborčanka Katja Fain, ki je že v uvodu v poletno sezono potrdila, da se je pridružila mladinskemu vrhu.

Zanimiv je bil že uvod finalnega programa, ko so se na 50 m prsno udarile olimpijka Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde ter aktualna mladinska prvakinja in podprvakinja Tina Čelik iz Triglava in Tara Vovk iz Ljubljane. Z 32,97 se je zmage veselila Čelikova, ki v tem obdobju še ni bila tako hitra, izkušena Vozlova pa je morala priznati premoč tudi Vovkovi. V moški konkurenci je slavil domači mladinski reprezentant Dejan Šteharnik. Vozlova je svoje izkušnje nato unovčila na 200 m prsno.

V moški konkurenci je za najboljši dosežek poskrbel Madžar Peter Bernek, ki je z 1:51,36 in rekordom mitinga zmagal na 200 m prosto. Slabe tri sekunde je za njim zaostal olimpijec Martin Bau, ki pa je v nogah in rokah še čutil dolgo pot, saj se je z reprezentanco šele v petek vrnil z večtedenskih priprav v Južnoafriški republiki. Bernek se je kasneje veselil še zmage na 100 m delfin, Bau pa je drugo mesto osvojil tudi na 200 m mešano. "Seveda sem plaval resno na obeh tekmah, a sem zelo utrujen, zato sem kar zadovoljen," je sobotne vtise strnil Bau.

Klinarjeva do izida dneva po mednarodnih tablicah

Anja Klinar je imela najhitrejši dosežek dneva. | Foto: Vid Ponikvar Anja Klinar je imela najhitrejši dosežek dneva. Foto: Vid Ponikvar Posebna poslastica je bila tudi ženska tekma na 200 m prosto, kjer sta se dolgo za prvo mesto borili najboljša tuja plavalka na mitingu Madžarka Evelyn Verraszto in bronasta z lanskega mladinskega prvenstva Janja Šegel iz domačega kluba. V drugih 100 metrih pa se je v boj za zmago vključila tudi mariborska mladinka Katja Fain, hči nekdanje šampionke Metke Sparavec, ki sta ji na koncu do zmage proti Verrasztovi zmanjkali vsega dve desetinki sekunde, dobila pa je slovenski dvoboj s Šeglovo, ki pa je bila prav tako na pripravah v JAR.

Fainova je ob tem izpolnila normo B za nastop na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, svoj osebni rekord pa je popravila za skoraj štiri sekunde. Na 50 m prosto je Šeglova dvakrat izboljšala rekord mitinga, na koncu je slavila s 26,47.

Radovljičanka Anja Klinar je najprej najprej zmagala na 100 m delfin, prav ob koncu dneva pa je štirikratna udeleženka olimpijskih iger z 8:43,40 zmagala še na 800 m prosto in dosegla izid dneva po mednarodnih tablicah. Drugi najboljši ženski dosežek je z 8:50,37 odplavala domača reprezentantka Gaja Natlačen, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopila še ena radovljiška olimpijka Špela Perše, tudi daljinska plavalka. 

Na 200 m mešano se je zmage z osebnim rekordom 2:17,91 veselila že omenjena Vovkova, ki na poti do zmage ugnala tudi Verrasztovo in Fainovo, a tudi mlada Mariborčanka je še enkrat plavala najhitreje v karieri. Tekmo na 1500 m prosto je dobil mladi Marcel Primožič, ki velja za enega večjih talentov slovenskega plavanja.

Ne spreglejte