Na prestolu prvič boksarsko-smučarska naveza

Člani Društva športnih novinarjev Slovenije so za najboljše v iztekajočem se letu izbrali boksarja Dejana Zavca, alpsko smučarko Tino Maze in nogometno reprezentanco.

1 / 39

2 / 39

3 / 39

4 / 39

5 / 39

6 / 39

7 / 39

8 / 39

9 / 39

10 / 39

11 / 39

12 / 39

13 / 39

14 / 39

15 / 39

16 / 39

17 / 39

18 / 39

19 / 39

20 / 39

21 / 39

22 / 39

23 / 39

24 / 39

25 / 39

26 / 39

27 / 39

28 / 39

29 / 39

30 / 39

31 / 39

32 / 39

33 / 39

34 / 39

35 / 39

36 / 39

37 / 39

38 / 39

39 / 39

"Med slalomskim nastopom bi si lahko namesto količkov predstavljala določene osebe," je ob začetku leta v Mariboru v šali razlagala Tina Maze. Tedaj zanesljivo še ni vedela, da bo ob koncu leta na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma s priznanjem za športnico leta fotografom pozirala prav v družbi najboljšega slovenskega boksarja. Dejan Zavec je s postopnim napredovanjem in kopičenjem vse večje pozornosti slovensko logiko borilnih krepko korenito spremenil. Meje pa so premikali tudi nogometaši, ki so si lani priznanje za najboljšo ekipo leta priborili s prebojem na svetovno prvenstvo, letos pa so glavnino novinarjev prepričali s pogumnimi predstavami v Južni Afriki in z najvišjo uvrstitvijo na svetovni jakostni lestvici, tako da so dobili prednost pred košarkarsko izbrano vrsto in blejskim ACH Vollyjem.

Tina drugič na vrhu

Tina Maze je bila najboljša športnica v državi že leta 2005, ko jo je do prestola popeljal niz izjemnih rezultatov v svetovnem pokalu. Tedaj se z odličjem ne velikem tekmovanju še ni mogla pohvaliti. A po selitvi na svoje se je spremenilo marsikaj, tako da je začela Črnjanka pometati z vsemi uroki in nepisanimi pravili ter v svojo zbirko vlagati tudi najbolj cenjene kolajne. Vrhunec dosedanje kariere je doživela letošnjega februarja, ko je na olimpijskih igrah v Vancouvru oziroma Whistlerju osvojila kar dve srebrni odličji. Podprvakinja je postala tako v veleslalomu kot tudi superveleslalomu, kanadska pravljica pa ji je dala zagon tudi za sklepni del sezone. V slednjem je med drugim vknjižila že deveto zmago v karieri, si še drugo zaporedno sezono prismučala veleslalomski bron, za nameček pa je v skupnem seštevku svetovnega pokala končala na izjemnem četrtem mestu.

Zavec sklenil sanjsko leto

Medtem ko je Mazejeva že drugič v karieri postala športnica Slovenije, pa za Zavca letošnji izbor ni le osebni prvenec, temveč je postal tudi prvi boksar s tem prestižnim priznanjem. Pred njim so športniki leta prihajali iz sveta gimnastike, košarke, nogometa, smučarski skokov, alpskega smučanja, plavanja, kajaka in kanuja, alpinizma, jadranja, strelstva, deskanja na snegu, kolesarstva in po zaslugi Primoža Kozmusa v zadnjih treh letih tudi atletike. Mr. Simpatikus je pred dobrim letom postal svetovni prvak v velterski kategoriji po verziji IBF. Šampionski pas je nato 34-letni štajerski borec, ki trenira na Ptuju in v Magdeburgu, dvakrat v velikem slogu ubranil. Prvič aprila v ljubljanski dvorani Tivoli, ko je čvrstost njegovih pesti spoznal Argentinec Rodolfo Martinez. Slabih pet mesece zatem pa je Zavec napolnil še novo dvorano v Stožicah in ob navdušenju 12 tisoč gledalcev na kolena spravil Rafala Jackiewicza. V prihodnjem letu naj bi se dokazoval tudi v ZDA, kipec za najboljšega športnika v državi pa bo tako ob prehodu v novo leto prava popotnica.

Kekova četa ostaja na prestolu

Ekipa leta? Nič novega. Lovke nogometne evforije so oplazile tudi glasovanje za najboljše v letu 2010. Največ glasov so namreč prejeli režiserji druge slovenske nogometne pravljice, ki so poleti nastopili na svetovnem prvenstvu. Na jugu Afrike so svoji državi priigrali prvo zmago v zgodovini, iztržili remi proti Združenim državam Amerike ter se hrabro zoperstavili favorizirani Angliji. Ob pomanjkanju moči, izkušenj z velikih tekmovanj in tudi športne sreče so izbranci selektorja Matjaža Keka naposled ostali brez napredovanja, a si vseeno prislužili aplavz svojih navijačev. Slednji je nekoliko pojenjal le ob spodrsljaju na začetku kvalifikacij za EP 2012, a se okrepil že ob boljšem nadaljevanju in skoku na petnajsto (trenutno 17.) mesto Fifine lestvice.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano
{{headline}}
{{display_url}}
{{description1}} {{description2}}