Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2014,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Žiga Šilc gimnastika

Četrtek, 25. 9. 2014, 11.28

8 let

Na parter po rezultat, na preskok pa po izkušnje in razbijanje treme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Žiga Šilc jutri odhaja na svoje prvo svetovno prvenstvo. V Nanningu bo lahko preveril, kako je vadba na sodobnem parterju, najnovejši pridobitvi slovenske gimnastike, obogatila njenov nastop.

25-letni Žiga Šilc ima kot drugi najstarejši v slovenski odpravi (Sašo Bertoncelj jih ima 30, Peter Lampret komaj 18) nekoliko nižje cilje od Bertonclja, a nekoliko višje od Lampreta. "Moj osebni cilj na parterju je, da za vajo dobim sodniško oceno 15.000 točk. Kar bo višje od tega, bo zelo dobro."

Šilc, ki ga je v svet športne gimnastike zaneslo pri rosnih sedmih letih, se bo pred kitajskim občinstvom preizkusil tudi v preskoku, a tu mu ne gre toliko za dosežek, kot pa za nabiranje izkušenj in razbijanje treme pred glavnim nastopom na parterju. "Preskoka se bom resneje lotil prihodnjo sezono, zdaj mi gre samo za to, da čim več tekmujem in si naberem izkušnje. Na parterju si želim vajo izvesti podobno kot na veliki nagradi Madžarske v Szombathelyju, za dve desetinki bom verjetno dvignil oceno. Računam, da bi z oceno 15.200 in 15.300 lahko bil blizu 10. ali 15. mesta, ampak to je svetovno prvenstvo in odvisno je, kaj bodo prikazali tekmeci. Vsi bodo šli na vse ali nič in pri tem se hitro dogajajo napake."

Na Madžarskem ga je zdelala banalna napaka

Na veliki nagradi Madžarske v Szombathelyju, ki je bila zaradi odpovedi dveh tekem svetovnega pokala v koledarju Mednarodne gimnastične zveze edini pravi test pred svetovnim prvenstvom, je bil Šilc v finalu na parterju odličen četrti.

"Konkurenca je bila izredno močna. Lahko bi se uvrstil tudi višje, na drugo ali tretje mesto, a sem pri najlažjem elementu naredil napako. Izvedel sem salto 540 nazaj in naprej in v zraku sem si že predstavljal, kako bom padel, pa sem se kar naenkrat znašel na rokah. To se mi je zgodilo prvič. Kaj naj, pozabiš in izpelješ vajo do konca, tako kot to znaš."

Tako kot selektor Sebastijan Piletič, ki je hkrati tudi Šilčev trener, je tudi telovadec Narodnega doma izredno zadovoljen z novo pridobitvijo, 40 tisočakov vrednim sodobnim parterjem, ki je od prejšnjega meseca na voljo v začasnem trenažnem centru slovenskih reprezentantov, športni dvorani Gibit na Drenikovi v Ljubljani. "Novi parter nam pomeni ogromno. Prej sploh nismo imeli kvadrata, trenirali smo na stezi, potem pa smo na tekmovanjih imeli kar nekaj težav z orientacijo. Bilo je kot dan in noč," je primerjavo med starim trakom in novim parterjem strnil Šilc.

Ne spreglejte