Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 4. 2017,
17.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret Jernej Kruder plezanje svetovni pokal

Nedelja, 30. 4. 2017, 17.34

6 let, 6 mesecev

Na Kitajskem nove stopničke slovenskih plezalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Janja Garnbret Športno plezanje novinarska | Foto Anže Petkovšek/Sportida

Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Slovenski športni plezalci so se tudi na tretji tekmi svetovnega pokala uvrstili na zmagovalni oder. V disciplini balvani je Janja Garnbret osvojila drugo mesto, medtem ko je bil Jernej Kruder v moški konkurenci tretji.

"Zelo sem zadovoljna, ker sem drugič zaporedoma na stopničkah na balvanih, to ni samoumevno, zadovoljna sem z drugim zaporednim uspešnim nastopom. Imam nekaj težav z zapestji, zato napaka na tretjem balvanu, nisem se ga tudi prav lotila in to je odločilo. Bilo je tudi zelo vroče, posebej v polfinalu. Bile so nečloveške razmere, posebej fantje so imeli obupen polfinale. Dekleta smo plezala zvečer, a še zmeraj je bilo težko, ker je bilo veliko vlage v zraku in to so bile moje najslabše tekmovalne razmere doslej. Vse bom naredila, da bom v finalu še naprej," je dejala Janja Garnbret.

"Že pred zadnjim balvanom sem vedel, da me nihče ne more več prehiteti"

"Težko je opisati občutke, devet let sem čakal na ta izid in se je končno tudi zgodil. To je tudi moj prvi finale na azijskih turnejah, zelo sem vesel. Na splošno zelo rad plezam, veselim se vsakega naslednjega podviga, v naravi ali na tekmi. Vse bom dal od sebe na naslednji tekmi na Japonskem in tudi tam lahko pričakujem dober izid. Želim si nastop v finalu, kjer se lahko zgodi karkoli. Prejšnja tekma na Kitajskem se ni razpletla po mojih željah. Na današnji po drugem bolderju ni bilo še nič odločenega, dva pred mano nista prišla do vrha, zato sem bil vesel, ker mi je uspelo. Na naslednjem bolderju, ki je bil bolj v mojem stilu, tudi še nisem vedel, ali bom na stopničkah. Ko je zadnji opravil svoje, pa sem že pred zadnjim balvanom vedel, da me nihče ne more več prehiteti in sem šel na zadnje plezanje sproščeno," je pojasnil Jernej Kruder.

"Na splošno zelo rad plezam, veselim se vsakega naslednjega podviga, v naravi ali na tekmi," je po današnjem tretjem mestu povedal Jernej Kruder. | Foto: Arhiv organizatorja/Extrem "Na splošno zelo rad plezam, veselim se vsakega naslednjega podviga, v naravi ali na tekmi," je po današnjem tretjem mestu povedal Jernej Kruder. Foto: Arhiv organizatorja/Extrem

"Nisem upal na dvojne stopničke, za Janjo že ..."

"Vedel sem, da lahko oba danes plezata zelo dobro. Bila sta v elementu in vedel sem, da lahko zelo dobro nastopita. Nisem pa upal na dvojne stopničke, za Janjo že ... Toda Jernej je bil iz kroga v krog zelo dober in v finalu je plezal izjemno. To so njegove prve stopničke v svetovnem pokalu, na svetovnem prvenstvu ene sicer že ima, zato smo zelo veseli. Noro. Tudi Katja Kadič je bila blizu finala, bila je super, finale pa je zgrešila za en poskus. Kljub temu sem tudi z njenim nastopom zelo zadovoljen in zame je to res nor vikend," je ocenil slovenski selektor Gorazd Hren

Že trinajsta uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu

Osemnajstletna Garnbretova je na uvodni tekmi svetovnega pokala v Švici osvojila šesto mesto, nato je na drugi tekmi v kitajskem Chongqingu pred tednom dni vknjižila premierno zmago. Današnje drugo mesto je še trinajsta uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu za mlado športno plezalko, aktualno svetovno prvakinjo v težavnosti, ki je, upoštevajoč dosežke tako v težavnostnem kot balvanskem plezanju, doslej petkrat zmagala.

"Bile so nečloveške razmere, posebej fantje so imeli obupen polfinale. Dekleta smo plezala zvečer, a še zmeraj je bilo težko, ker je bilo veliko vlage v zraku in to so bile moje najslabše tekmovalne razmere doslej." | Foto: Grega Valančič / Sportida "Bile so nečloveške razmere, posebej fantje so imeli obupen polfinale. Dekleta smo plezala zvečer, a še zmeraj je bilo težko, ker je bilo veliko vlage v zraku in to so bile moje najslabše tekmovalne razmere doslej." Foto: Grega Valančič / Sportida

Aktualna lastnica naslova skupne zmagovalke v težavnosti in kombinaciji v svetovnem pokalu je v finalu priznala premoč le Britanki Shauni Coxsey, zmagovalki uvodne tekme v Švici in najboljši balvanski plezalki v minuli sezoni, ki je preplezala vse štiri balvane do vrha. Tretje mesto je tokrat osvojila Japonka Miho Nonaka. V moški konkurenci je zmagal Japonec Keita Watabe s prav tako štirimi preplezanimi balvani do vrha, pred rojakom Tomoo Narasakijem.

Ženske kvalifikacije zaradi velike vročine prestavili za skoraj pet ur

Ženske kvalifikacije so po nastopu plezalcev zaradi velike vročine v soboto prestavili za skoraj pet ur. Poleg Garnbretove se je v polfinale uvrstila tudi druga slovenska predstavnica Katja Kadič, ki je v drugi kvalifikacijski skupini zasedla deseto mesto, skupno 19. V polfinalu je bila nato na sedmem za mesto prekratka za uvrstitev v finale. Že na prvi oviri pa je v soboto med 83 tekmovalci na 35. mestu v kvalifikacijah obstal Domen Škofic.

Naslednja tekma svetovnega pokala v disciplini balvani bo 6. in 7. maja v japonskem mestu Hachioji, ki je del Tokia.

Ne spreglejte