Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2012,
22.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2012, 22.29

8 let

Markovičeva in Škofic državna prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Kranju se je s finalom sklenilo letošnje državno prvenstvo v težavnostnem plezanju, kjer sta naslov prvaka osvojila Mina Markovič in Domen Škofic.

Mina Markovič (Ptuj) je sanjsko sezono v svetovnem pokalu, v kateri je pred dvema tednoma v Kranju z zmago pred domačimi navijači že drugič zapored postala zmagovalka skupnega seštevka v težavnosti in kombinaciji, nadgradila še z dosežkom v državnem prvenstvu. Skupno zmago v državni konkurenci je ubranila z zmago v nocojšnjem finalu, tako da se je kot edina v članski konkurenci v obeh smereh, kvalifikacijski in finalni, dotaknila vrha smeri. Tako kot lani je drugo mesto osvojila Maja Vidmar (Škofja Loka), tretja pa je bila Tina Šušteršič (Kranj). Enako razmerje na vrhu je bilo tudi v skupni razvrstitvi.

"Proti koncu sezone sem kar prepričana v svojo formo in vem, da sem zelo dobro pripravljena, vendar pa zmaga ni bila samoumevna, saj je domača konkurenca huda in močna, tako da je bilo treba in kvalifikacije in finale odplezati res dobro. Predvsem sem vesela, da sem v smeri nekoliko bolj stisnila in zaključila sezono z vrhom," je bila vesela zmage 25-letna Markovičeva, ki je letos nanizala vrhunske uspehe v svetovnem pokalu v težavnosti, s tremi zmagami in štirimi drugimi mesti. V DP pa je trikrat zmagala, in sicer v Šmartnem pri Litiji, Škofji Loki in Kranju, v Tržiču pa je bila druga.

Pri članih je bil finale državnega prvenstva veliko bolj izenačen in napet. Osemnajstletni Radovljičan Škofic je moral namreč prvo mesto na tekmi prepustiti nocoj boljšemu Juretu Raztresnu (Škofja Loka), ki se je veselil prve zmage v državnem prvenstvu, drugi je bil Urban Primožič (Škofja Loka), komaj tretji pa Škofic, ki pa je z dvema zmagama na štirih tekmah DP suvereno postal absolutni zmagovalec. Na skupno drugem mestu je pristal Primožič, skupno tretji pa je Raztresen. Nekdanji prvak Klemen Bečan, ki je več let dominiral v slovenskem moškem športnem plezanju, je sezono končal na skupno četrtem mestu DP v težavnosti.

"Res sem vesel, ne bi se moglo bolje končati, mogoče bi lahko zmagal, a privoščim zmago Juretu, ker ni imel najboljše sezone. Ker sem si tako želel vzeti skupno zmago je bilo prisotno nekoliko nervoze, da mi ne bi šlo že na začetku kaj narobe in bi zapravil skupno zmago s slabšim rezultatom, a sem se nato sprostil in je bilo na koncu vse v redu," je dejal Škofic, ki je letos postal skupni zmagovalec evropskega mladinskega pokala, evropski mladinski prvak in svetovni mladinski podprvak.

"Odplezal sem tako kot znam. Nisem se obremenjeval z uvrstitvijo, kar bo, bo. Končno mi je uspelo dobro odplezati na tekmi. Sem ker vesel in zadovoljen s prvo zmago na državnem prvenstvu pri članih. To je kar lep dosežek letos po tretjem mestu na svetovnem mladinskem prvenstvu v Singapurju. Zdaj me čaka še balvanski finale, potem pa imamo premor do začetka januarja," je bil zadovoljen 19-letni Raztresen.

V športni dvorani Zlato polje v Kranju bo v nedeljo še finale DP v balvanskem plezanju.

Ne spreglejte