Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2016,
21.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

plavanje Maribor

Sobota, 17. 12. 2016, 21.32

6 let, 6 mesecev

Maribor, mednarodni plavalni miting, 1. dan

Prvi dan Maribora zmage favoritom, Fainovi osebni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Bazen | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Maribor ta konec tedna gosti tradicionalni zadnji plavalni miting v koledarskem letu. V odsotnosti nekaterih najboljših so v konkurenci 200 plavalcev iz enajstih držav do svojih priložnosti prišli mlajši slovenski tekmovalci in tekmovalke, zmage so vknjižili Martin Bau, Katja Fain in Anemari Košak, medtem ko je bila Janja Šegel druga in tretja.

Gledalce v dvorani in tudi svoje starše, še posebej nekdanjo vrhunsko plavalko Metko Sparavec, je najbolj navdušila plavalka Branika Katja Fain, ki je z osebnim rekordom na 800 prosto v času 8:47,87 plavala tudi normo B za julijsko svetovno prvenstvo v Budimpešti. Perspektivna mariborska plavalka je za 11 sekund ugnala drugouvrščeno Saro Račnik iz Fužinarja (8:58,38), tretja je bila Špela Perše iz Gorenjske banke Radovljica (9:00,46).

Naslednja cilja sta državno in mladinsko evropsko prvenstvo

"S svojim rezultatom sem zelo zadovoljna, ker je komaj začetek sezone in ker sem postavila osebni rekord. To je velik dosežek. Dobro sem trenirala, rekord sem pričakovala. Zdaj se bomo pripravljali na državno prvenstvo konec januarja, kjer bom prav tako skušala plavati čim boljše. Na mednarodni ravni si na mladinskem evropskem prvenstvu poseči čim višje, to je izboljšanje 15. mesta od lani," je po zmagi dejala Fainova.

"B norma nič posebnega ne pomeni, je minimalni standard"

V finalu na 50 prsno je nosilka medalje z letošnjega mladinskega evropskega prvenstva Ljubljančanka Tara Vovk plavala v času 32,26 in s tem izpolnila normo B za junijsko svetovno prvenstvo v Budimpešti. Drugouvrščena Sara Globokar iz Ljubljane je zaostala več kot dve sekundi.

"S plavanjem sem kar zadovoljna za ta del leta in sploh zato, ker sem bila letos kar precej bolna in sem zadnjih nekaj tednov bolj slabo trenirala. Ta B norma, kolikor jaz vem, nič posebnega ne pomeni, je minimalni standard, ker moraš za reprezentanco plavati normo A. Do državnega prvenstva je še šest tednov, zato popuščanja na treningih ne bo," je po tekmi dejala Vovkova.

Gruzijec izkoristil odsotnost Stevensa

Svetovni podprvak na 50 prsno Peter John Stevens ta konec tedna plava na močnem mednarodnem mitingu v Györu, v njegovi odsotnosti je zmagal Gruzijec Levani Bakhturidze (30,22) pred Aleksandrom Ruparjem (30,24) iz ravenskega Fužinarja.

Anemari Košak je le za sekundo zaostala za slovenskim rekordom Nastje Govejšek. | Foto: Vid Ponikvar Anemari Košak je le za sekundo zaostala za slovenskim rekordom Nastje Govejšek. Foto: Vid Ponikvar

Košakova le sekundo za slovenskim rekordom

Na 50 prosto za ženske je zmago slavila Celjanka Anemari Košak, ki je s časom 26,52 za sekundo zaostala za slovenskim rekordom Nastje Govejšek. Druga je bila Janja Šegel iz Fužinarja (26,67), tretja pa Kristina Maria Schneider iz Romunije.

"Z današnjim plavanjem sem zadovoljna, saj nisem v polnem treningu, po novem letu začnem bolj in pričakujem boljše rezultate. V obračunu z Anemari sem pričakovala, da bo hitrejša, ker je sprinterka in glede na to, kako treniram," je o današnjem nastopu in medsebojnem obračunu s Košakovo dejala Šeglova, ki si želi prihodnje leto izboljšati rezultat z letošnjega mladinskega evropskega prvenstva, ko je bila četrta na 100 prosto.

Bau v svoji paradni disciplini razred zase

Mariborčan Martin Bau, ki zdaj plava za ravenski Fužinar, je bil na 200 prosto drugi (1:52,38), v svoji paradni disciplini na 1500 metrov pa je premočno zmagal s časom 16:02,32 in s tem precej zgrešil normo A 15:12,79, kolikor je potrebno plavati za nastop na junijskem SP. Drugouvrščeni Jan Toman iz Radovljice je plaval 16:19,42.

Martin Bau: Zamenjal sem klub, imam novega trenerja šele tri mesece, treba bo trdo delati, potem upam, da bodo spet padali osebni rekordi. | Foto: Sportida Martin Bau: Zamenjal sem klub, imam novega trenerja šele tri mesece, treba bo trdo delati, potem upam, da bodo spet padali osebni rekordi. Foto: Sportida

"Na to tekmo sem prišel, ker je doma v Mariboru, vedno se tu 'fajn' počutim, prišel sem z veseljem. Rezultati že na svetovnem prvenstvu niso bili na ravni osebnih rekordov, tako da tudi tukaj nisem pričakoval dobrih. Letos sem se bolj osredotočil na SP, tako da ta rezultat ni najboljši. Zamenjal sem klub, imam novega trenerja šele tri mesece, treba bo trdo delati, potem upam, da bodo spet padali osebni rekordi," pa je po tekmi dejal Bau.

Med tujci je Madžar Dominik Kozma, večkratni dobitnik medalj na evropskih in svetovnih prvenstvih, zmagal na 50 in 200 prosto. Plavalni miting se bo v mariborskem pristanu, ki bo konec januarja gostil še državno prvenstvo v kratkih bazenih, nadaljeval tudi v nedeljo, s predtekmovanji ob 9. in finalnimi preizkušnjami ob 17. uri.

 

Ne spreglejte