Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2017,
19.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Petek, 28. 7. 2017, 19.56

6 let, 6 mesecev

Manuelova presenetila Sjöströmovo, prevlada Rusov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Simone Manuel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Petkov finalni večer na svetovnem prvenstvu v plavanju se je začel s presenečenjem. Na 100 m prosto je Američanka Simone Manuel premagala Švedinjo Sarah Sjöström, ki je v Budimpešti na tej razdalji že dosegla svetovni rekord in kot edina ženska doslej plavala pod 52 sekundami.

A Švedinja je bila v petek precej počasnejša. Na polovici proge je še vodila, v drugem delu pa jo je 20-letna Američanka ujela in do cilja prehitela za štiri stotinke sekunde. Bron je osvojila Danka Pernille Blume.

"Bilo je težko. Noge so me pekla in res sem se mogla zakopati v vodo, da sem se prva dotaknila zida," je povedala olimpijska prvakinja iz ZDA, ki se kljub rekordu Sjöströmove ni predala: "Vedno verjamem v to, da imam možnost. Vem, kaj smo delali na treningu in temu zaupam." Veselje enega in žalost drugega sta se potrdila tudi na tej tekmi. "Žalostno je, da mi ni uspelo. Začela sem dobro, počutila sem se dobro. Zdaj me seveda vse boli," pa je dejala Švedinja in imela v mislih bržkone tudi psihično bolečino.

Prireditelji so podelili pet kompletov medalj, današnji večer pa je bil nedvomno ruski. Na 200 m hrbtno je ameriško slavje s prepričljivo zmago in evropskim rekordom 1:53,61 preprečil Rus Jevgenij Rilov, ki je osvojil svoj prvi veliki naslov. Za jim sta se zvrstila Američana Ryan Murphy, olimpijski prvak na 100 in 200 m hrbtno, ter Jacob Pebley. Le za osem stotink sekunde je z 1:55,14 bron zgrešil drugi Rus 17-letni Kliment Kolesnikov, ki pa je dosegel nov mladinski svetovni rekord.

Anton Čupkov je zmagal na 200 m prsno. | Foto: Reuters Anton Čupkov je zmagal na 200 m prsno. Foto: Reuters Čupkov do evropskega rekorda

"Za to sem treniral. Prav predstavljal sem si, da bom vse premagal. Danes mi je uspelo, strategija pa je bila zelo enostavna. Dal sem vse od sebe," je po tekmi navdušeno razlagal 20-letni Rilov.

Še en naslov je osvojila dopinška povratnica Julija Jefimova, ki je bila najhitrejša na 200 m prsno. Z velikim zaostankom, več kot dve sekundi, in po hudem boju je bila srebrna Američanka Bethany Galat, ki je imela 16 stotink prednosti pred Kitajko Jinglin Shi, še 18 je zaostala Američanka Lilly King.

V moški konkurenci je tekmo na 200 m prsno dobil Rus Anton Čupkov, ki je tako kot rojak Rilov dosegel nov evropski rekord - 2:06.06. Z izjemnim finišem na zadnjih 50 metrih je prepričljivo ugnal Japonca Yasuhira Kosekija in njegovega rojaka in svetovnega rekorderja Ippeija Watanabeja.

Na 4 x 200 m prosto so se morali Rusi zadovoljiti s srebrom, saj je James Guy v zadnji predaji prikazal izreden nastop za Veliko Britanijo. Bron so osvojili Američani, ki so zanesljivo vodili po treh predajah. Guy je zadnjih 200 metrov preplaval v izjemnih 1:43,80 minute.

Ne spreglejte