Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
3. 5. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Luka Trtnik

Sreda, 3. 5. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

Obožuje mizo in belo žogico

Luka Trtnik: rojeni desničar, ki blesti z levico #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
športniki invalidi | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Spoznajte Luko Trtnika, obetavnega namiznoteniškega igralca, ki ga telesna hiba ne ovira pri tem, da bi počel, kar ima v življenju najraje.

Luka Trtnik je namiznoteniški igralec. Lani je bil izbran za najobetavnejšega športnika invalida na Slovenskem, čeprav se s tem športom ukvarja šele pet let. Začel je doma, v Domžalah, ta hitri in dinamični šport mu je ekspresno prirasel k srcu.

Ima desnostransko hemiparezo. Zelo poenostavljeno to pomeni, da je desna stran njegovega telesa veliko šibkejša, tudi na pogled. Vse je težje delati z njo, to se precej opazi tudi pri hoji. Noge ima pokrčene, desne roke ne more povsem stegniti. Sicer pa se počuti v redu.

"Igram bolj pametno in čakam na svoje priližnosti." #video

Zanimivo je, da pravzaprav več igra z neinvalidi kot s sebi podobnimi ali enakimi. "Ko igram namizni tenis, se ne počutim nič hendikepiranega, igram enako z vsakim. Nihče ne misli, da sem hendikepiran in ne popušča," pravi 19-letnik, ki vadi v Mengšu.

Proti invalidom je treba bolj z glavo

Opaža, da se igra invalidov in neinvalidov zelo razlikuje: "Invalidi igrajo bolj z glavo, veliko na tvojo hibo. Moraš igrati precej bolj pametno. Imajo posebne udarce, s katerimi te malo zmedejo. Z neinvalidi pa moraš biti biti hitrejši."

Luka in Marko Milić. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Luka in Marko Milić. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na teden opravi od pet do sedem treningov po dve do štiri ure. Njegova odlika je forehend. Nastopa v sedmi kategoriji invalidnosti. Te se štejejo od 1, kjer je prizadetost najvidnejša, do 10. Njegov cilj so paraolimpijske igre.

"Težave z desno stranjo imam že od rojstva. Nihče ne ve točno, kje tiči vzrok," razloži Luka, ki je vseeno med najboljšimi v razredu na primer v teku na štiri kilometre. Čeprav je rojeni desničar, vse pomembne stvari dela z levico, tudi igra, saj se je bilo njegovo telo pač prisiljeno prilagoditi. Novo stopnjo samostojnosti bo dosegel z vozniškim izpitom. Zdravniki so mu dali zeleno luč za vožnjo, prav zdaj pa se ubada s testi iz cestnoprometnih predpisov.

Trenerski pogled: Darko Kojadinovič

"Luka je v kategoriji sedem med mlajšimi. Njegovi tekmeci igrajo 15 ali 20 let. Dober je pri forehendu, hiter in eksploziven. Dodelati bo moral servis, sprejem ima slab. Vsekakor še ni dodelan igralec. Začel je pri 12 letih, drugi začenjajo pri šestih ali sedmih.  To je velik manko. Želi si na paraolimpijske igre v Tokiu, kar bo težko. V namiznem tenisu je težko načrtovati na kratki rok."

Na treningu #video

Izziv v Laškem

Luka bo konec tedna nastopil tudi na tradicionalnem turnirju – odprtem prvenstvu Slovenije za namiznoteniške igralce invalide v Laškem, ki bo septembra gostilo tudi evropsko prvenstvo.

Konkurenca bo množična. Nastopilo bo 323 športnikov iz 41 držav. Prva dva dneva sta rezervirana za posamične tekme, zadnja dva pa za ekipne boje. Slovenske barve v Laškem bodo poleg Luke zastopali Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Bojan Lukežič, Ljubiša Gajič, Andrej Žnidar in Primož Kancler.

"Za Laško
nimam prav posebnih želja. Tekmeci so izkušenejši, želel bi si, da bi bil zadovoljen s svojo igro in trenerji tudi. Skušal bom biti čim bolj konkurenčen in se prebiti iz skupine," napoveduje domžalski najstnik, ki poudarja veliko podporo svoje družine.

Ne spreglejte