Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
13. 9. 2016,
20.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Karate trening video

Torek, 13. 9. 2016, 20.56

6 let, 6 mesecev

Zgledno slovensko-hrvaško sodelovanje

Karate, šport pretepačev? Niti najmanj. #video #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
karate trening | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Karate je z uvrstitvijo med olimpijske športe, prvič se bo v tej vlogi predstavil v Tokiu čez štiri leta, dobil nov zagon. Slovenci in Hrvati se na prihajajoče svetovno prvenstvo pripravljajo s skupnimi treningi.

Na začetku avgusta je vse, ki se na tak ali drugačen način ukvarjajo s karatejem – teh naj bi bilo po nekaterih informacijah v Sloveniji kar osem tisoč – razveselila novica, da je ta šport med petimi novimi, ki se bodo predstavili na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Izpolnjena dolgoletna želja bo za ta borilni šport pomenila večji prestiž, privlačnost in lažje delovanje na vseh ravneh.

Zlatko Tkalec meni, da bo uvrstitev karateja med olimpijske športe temu prinesla koristi na vseh ravneh. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Zlatko Tkalec meni, da bo uvrstitev karateja med olimpijske športe temu prinesla koristi na vseh ravneh. Foto: Žiga Zupan/Sportida ''Karate kot eden najbolj množičnih športov na svetu si to zasluži. Olimpijske igre nas katapultirajo v povsem druge sfere. Pogoji se bodo izboljšali, lažje se bomo vključili v šole kot interesna dejavnost, olimpijske igre bodo mladim predstavljale velik cilj.

Če bodo tekmovalci želeli nanje, se bodo morali odlikovati na evropskih in svetovnih prvenstvih. Apetiti se vsekakor zvišujejo,'' je navdušen glavni trener ljubljanskega Zmaja, enega največjih in najuspešnejših slovenskih klubov, Zlatko Tkalec.

Sedanjost in prihodnost slovenskega karateja

Izpostavil je dosežke Juša Markača (mladinski evropski  prvak leta 2011, tretji na ekipnem evropskem prvenstvu (EP) 2014 in bronast na sredozemskih igrah 2014), Danijela Rihtariča (tretje mesto na evropskem mladinskem prvenstvu  2011, tretje mesto na ekipnem EP 2014) in Tjaše Ristič (bronasta na mladinskem EP 2011, zmagovalka tekme zlate lige 2016).

Tjaša Ristič je na hitro opravila s predsodki, da je karate šport pretepačev:

Blagodejno tudi za poenotenje

Olimpijski status bo koristil tudi večjemu poenotenju različnih stilov in šol. Od približno 200 klubov na Slovenskem jih je v ''uradno'' zvezo včlanjena le dobra četrtina.

Zgledno slovensko-hrvaško sodelovanje

Slovenci se sicer pripravljajo na svetovno prvenstvo, ki bo oktobra v Linzu. V okviru priprav so razvili tudi sodelovanje s klubom Hercegovina iz Zagreba. Pred časom so se na Hrvaško odpravili karateisti ljubljanskega Zmaja, enega najštevilčnejših in najuspešnejših slovenskih klubov, ki ima 187 članov.

Utrinki s treninga in izjava predsednika Zmaja Davida Lavriča:


V torek zvečer pa so Ljubljančanom, ki se jim je pridružilo še nekaj članov drugih slovenskih klubov, Hrvati vrnili obisk. Na treningu se jim je pridružila tudi po lestvici mednarodne karateistične zveze najboljša karateistka na svetu Maša Martinović, ki je osvojila bronasto kolajno na zadnjem evropskem prvenstvu, lani pa je postala evropska prvakinja.

Trening z Mašo Marinović je za slovenske karateistke izvrstna izkušnja. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Trening z Mašo Marinović je za slovenske karateistke izvrstna izkušnja. Foto: Žiga Zupan/Sportida
"Mislim, da je karate prelepa borilna veščina, čeprav ni tipična. Ne gre za to, da se 'mlatimo'. Treba je imeti nadzor nad telesom in na pošten način ugnati nasprotnika s svojimi veščinami. To je neprecenljivo. Poleg tega karate daje disciplino, kar koristi tudi na drugih področjih," je dejala odlična 27-letna hrvaška karateistka, ki nima izkušnje, da bi morala svoje znanje uporabiti tudi zunaj športa: "V karateju se učimo tudi samonadzora, tako da smo veliko mirnejši kot tisti, ki se ne ukvarjajo z njim."

"Da ne bomo pregoreli"

''Karate je stopil še na stopničko višje. Za nas se je odprl nov svet. To, da smo postali olimpijski šport, se je dotaknilo vsakega. Tudi sam sem dobil dodatno motivacijo. A počasi, da ne bomo pregoreli, do Tokia so še štiri leta,'' je dejal najboljši slovenski karateist Markač, ki se je po krajšem premoru zaradi pomanjkanja motivacije vrnil k temu športu, ki postavlja velik poudarek na vrednote, kot sta spoštovanje tekmeca in disciplina.

Ne spreglejte