Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2017,
12.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Triglav The Rock Ljubljana

Nedelja, 21. 5. 2017, 12.09

6 let, 7 mesecev

1. Triglav The Rock Ljubljana

Kako je na Kongresnem trgu v Ljubljani (z)rasla plezalna stena in kaj bi bilo v suhem vremenu drugače #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Triglav The Rock Ljubljana | Foto Facebook/Triglav The Rock Ljubljana

Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana

Premierna izvedba plezalnega spektakla v balvanskem plezanju Triglav The Rock Ljubljana je včeraj skorajda zapolnila ploščad na Kongresnem trgu. Organizatorji so prepričani, da bi bila ob lepem vremenu podoba še bolj veličastna. Plezalna stena bi bila postavljena na poldrugi meter visok oder, nad katerim bi se svetlikal svetlobni šov, vse skupaj pa bi zaokrožil razgled na z žarometi osvetljen Ljubljanski grad.

Agencija Ekstrem, ki med drugim prireja tudi tekmovanja v ulični košarki, odbojki na mivki in snegu, lani pa je v središče Ljubljane pripeljala ogromen tobogan, je tokrat na isto mesto pripeljala športno-plezalni spektakel Triglav The Rock Ljubljana.


Ambasador tekmovanja Triglav The Rock Ljubljana je Jernej Kruder, svetovni podprvak v balvanskem plezanju iz leta 2014. Ne spreglejte intervjuja z njim: Jernej Kruder, plezalec in šovman, ki opozarja na krivice #intervju.

Video: Takole se je veselil po zadnjem balvanu:


Janja Garnbret je tudi v Ljubljani pometla s konkurenco. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Janja Garnbret je tudi v Ljubljani pometla s konkurenco. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Gre za premierno izvedbo mednarodnega tekmovanja v športnem plezanju na balvanih, ki je potekalo po pravilih mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) ter ta konec tedna v Ljubljano pripeljalo vso moško zasedbo svetovnega pokala v balvanih in nekoliko okrnjeno žensko. Z idejnim pobudnikom tekmovanja in direktorjem Ekstrema Simonom Rožnikom smo se pogovarjali o radostih in izzivih, ki jih prinaša takšno tekmovanje, ter vremenu, ki lahko kljub vsem pripravam poštena zmeša štrene in se poigra s proračunom.


#FOTO: Oglejte si fotogaleriji sinočnjega dogajanja v Ljubljani.

  • 1. del fotogalerije
Fotogalerija
1 / 39
  • 2. del fotogalerije
Fotogalerija
1 / 39

#Intervju: Preberite si intervju s pobudnikom tekmovanja Simonom Rožnikom, direktorjem agencije Ekstrem.

Kako se je rodila ideja, da v središču Ljubljane postavite plezalno steno in tja sredi natrpanega tekmovalnega koledarja zvabite najboljše balvaniste sveta?

Radi imamo izzive. Ko sem spoznal Lorina (Möscho, op. a.), organizatorja tekem za svetovni pokal v balvanskem plezanju, na Logu, nisem kaj dosti okleval. Skupaj z Marlesom smo izdelali montažno plezalno steno, ki je prestala vse teste in je zdaj naša, slovenska.

Ljubljana je enkratna in želimo si, da bi Triglav The Rock Ljubljana postal najboljši športni dogodek na svetu.

#Video: Utrinek s sinočnjega dogajanja na Kongresnem trgu v Ljubljani

Simon Rožnik, idejni pobudnik mastersa Triglav The Rock Ljubljana: "Želimo si, da Triglav The Rock Ljubljana postane najboljši športni dogodek na svetu." | Foto: Urban Urbanc/Sportida Simon Rožnik, idejni pobudnik mastersa Triglav The Rock Ljubljana: "Želimo si, da Triglav The Rock Ljubljana postane najboljši športni dogodek na svetu." Foto: Urban Urbanc/Sportida Koliko ste si razbijali glavo ob pogledu na klavrno vremensko napoved?

Noro! Če na dan polfinala in finala ne bi deževalo, bi si tekmovanje zagotovo ogledalo vsaj štiri tisoč ljudi. V to sem prepričan.

Tudi prizorišče bi bilo videti drugače. Steno smo nameravali postaviti na poldrugi meter visok oder, na 12 metrih višine bi se vrtel svetlobni šov, vse skupaj pa bi ponujalo krasen razgled na Ljubljanski grad. Zelo nam je bilo žal, da zadeve nismo mogli izpeljati tako, kot smo načrtovali.

Na vrat na nos smo morali postaviti še šotor, stene namreč ne sme zmočiti dež. To je bil dodaten strošek, hkrati pa je nekoliko okrnilo izkušnjo gledalcev. Tekmo smo morali izpeljati v vsakem vremenu, zaradi nje je v Ljubljano pripotovalo ogromno mednarodnih tekmovalcev. Mislim, da se bodo še vračali.

Kaj drugačnega jim lahko ponudi Ljubljana?

Zelo smo gostoljubni in glede na to, da je Ljubljana majhna, smo vsi živeli za ta dogodek. Po tekmi smo jim pripravili zabavo, mislim, da jim to druženje veliko pomeni.

Samo še sponzorje moramo prepričati, da trije tisočaki za tak dogodek za sponzorstvo niso dovolj. Potrebovali bi vsaj 150 tisoč evrov, letos smo jih nabrali 80 tisoč, za steno, ki je vredna 40 tisočakov, je poskrbel Marles.

Tekmovalci v balvanskem plezanju se merijo v tem, kdo v najmanjšem številu poskusov do vrha prepleza postavljene balvanske smeri. V nasprotju s težavnostnim plezanjem, kjer so tekmovalci zavarovani z vrvjo, tukaj plezajo brez varoval, padce pa ublažijo debele blazine pod steno. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Tekmovalci v balvanskem plezanju se merijo v tem, kdo v najmanjšem številu poskusov do vrha prepleza postavljene balvanske smeri. V nasprotju s težavnostnim plezanjem, kjer so tekmovalci zavarovani z vrvjo, tukaj plezajo brez varoval, padce pa ublažijo debele blazine pod steno. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kakšna bo usoda te stene?

Ne vemo še, zavedamo se, da bi bila dober poligon za naše tekmovalce. Seveda bi bil osebno najbolj vesel, če bi jo lahko pospravili do prihodnjega leta in tako še toliko bolj nestrpno čakali nanjo (smeh, op. a.). Tako kot na tobogan. Bomo videli. Morda jo bomo postavili v tujini in skušali še kaj iztržiti z njo.

Plezalno steno, ki je v celoti plod slovenskega znanja, so na Kongresnem trgu začeli postavljati v sredo.  | Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana Plezalno steno, ki je v celoti plod slovenskega znanja, so na Kongresnem trgu začeli postavljati v sredo. Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana

Triglav The Rock Ljubljana | Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana

Triglav The Rock Ljubljana | Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana

Triglav The Rock Ljubljana | Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana

Kdaj so si tekmovalci Triglav The Rock Ljubljana lahko zapisali v svoj koledar obveznosti? Predstavljam si, da je sredi sezone tekmovalce spraviti na novo prireditev eden od večjih dosežkov.

Z Lorinom sva se spoznala jeseni 2016. Če bi bilo tako, kot sva si zamislila, bi tekmovanje izvedli jeseni, a zaradi urnikov tekmovalcev to ni bilo mogoče, saj so vsi meseci razen maja zasedeni. Prepozni smo bili tudi glede iskanja sponzorjev, a tako je. Zelo zahteven zalogaj.

Kar zadeva zasedbo, je tukaj vsa moška zasedba v balvanih, želeli bi si še več plezalk, a ni šlo. Avstrija in Francija imata v tem terminu državno prvenstvo. Verjamem, da bodo prihodnje leto vsi tukaj. Številni so nas pohvalili, da se lahko že po prvem letu merimo s tekmo v Innsbrucku, ki ima nepredstavljivo večji proračun kot mi.

Kljub dežju se je na Kongresnem trgu zbrala lepa množica gledalcev. | Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana Kljub dežju se je na Kongresnem trgu zbrala lepa množica gledalcev. Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana

Ko je dež ponehal, je bil obisk še večji. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Ko je dež ponehal, je bil obisk še večji. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Namen tekmovanja je tudi popularizacija športnega plezanja med Slovenci. Športno plezanje bo leta 2020 v Tokiu prvič v zgodovini del olimpijske družine. Kakšna je bila udeležba rekreativcev?

V kvalifikacijah je nastopilo okrog sto tekmovalcev, kar je dobro, smo pa razmišljali, da bi kvalifikacije za rekreativce izvedli že dan prej. Kvalifikacije so potekale v centru za balvansko plezanje v Kopru (Plus Climbing Koper), ki je povsem nov kot naše tekmovanje.

Video: Kvalifikacije so potekale v Kopru, v novem centru za balvansko plezanje Plus Climbing Koper

Tudi vodja tekmovanja Lorin Möscha, ki je pod streho spravil že tri izvedbe tekmovanja za svetovni pokal v balvanih na Logu-Dragomerju, je bil sinoči nasmejan, čeprav je z enim očesom še vedno pogledoval na prizorišče in razmišljal, kaj bi šlo lahko narobe.

Bistvo je, da tekmovanje poteka tako, kot smo si zamislili, je dejal. "Vreme je seveda naredilo svoje, razmišljanje o tem, kaj bi bilo, če bi bilo, pa nima smisla. Bomo videli drugo leto, sicer pa lahko že o tem tekmovanju govorim v superlativih. Slovenski plezalci si takšno tekmovanje zaslužijo. Kljub uspehom so še vedno malo v ozadju, če jih primerjamo z drugimi športniki."

Tudi on je izpostavil zahtevnost vabljenja tekmovalcev. "Tekmovalci v balvanih so se pravkar vrnili z azijske turneje, čakajo jih družine, sponzorske obveznosti, urejanje formalnosti za pridobitev vizumov in podobno, zato smo še toliko bolj veseli, da so tukaj. Domen Škofic, na primer, se mora na leto udeležiti 22 tekem, poleg tega še vsako večje mesto prireja svojo, tako da je težko najti čas za še eno tekmovanje. Glede na naše pretekle izkušnje tekmovalci vedo, da smo zelo gostoljubni. Letos nam je bilo pomembno samo to, da tekmo izpeljemo, drugo leto pa se bo dober glas o nas že razširil … Mislim, da nas bo še več. Če ne bi deževalo, bi bil že danes Kongresni trg nabito poln."

 

Spomnimo se še tekmovalne plati Triglav The Rock Ljubljana:

Janja Garnbret tudi v Ljubljani razred zase, ambasador Kruder pripravil šov na vrhu

V finale se je uvrstilo kar šest Slovencev, najvišje, na prvo mesto, se je suvereno povzpela Janja Garnbret, trenutno druga v seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V finale se je uvrstilo kar šest Slovencev, najvišje, na prvo mesto, se je suvereno povzpela Janja Garnbret, trenutno druga v seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Tik za njo se je na 2. mesto uvrstila še ena slovenska plezalka Katja Kabič. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Tik za njo se je na 2. mesto uvrstila še ena slovenska plezalka Katja Kabič. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pristno veselje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Pristno veselje. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Prva zmagovalca novega mastersa v balvanskem plezanju Triglav The Rock Ljubljana sta Slovenka Janja Garnbret in Chon Jongwon iz Seula. Ambasador tekmovanja Jernej Kruder je po izjemnem finišu, ki ga je pospremil s koketiranjem z občinstvom, na zadnjem balvanu napredoval na drugo mesto. Slovenski uspeh je zaokrožila Katja Kadič na drugem mestu. Mina Markovič in Domen Škofic sta bila v finalu peta, Urška Repušič pa šesta.

Lani najboljši tekmovalec v težavnostnem plezanju Domen Škofic je končal na 5. mestu. | Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana Lani najboljši tekmovalec v težavnostnem plezanju Domen Škofic je končal na 5. mestu. Foto: Facebook/Triglav The Rock Ljubljana

Peta je bila tudi Mina Markovič, dolga leta najboljša slovenska športna plezalka. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Peta je bila tudi Mina Markovič, dolga leta najboljša slovenska športna plezalka. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Urška Repušič je bila v finalu šesta. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Urška Repušič je bila v finalu šesta. Foto: Urban Urbanc/Sportida

 

 


Končni vrstni red - ženska konkurenca
1. Janja Garnbret, SLO
2. Katji Kadič, SLO

3. Chloe Caulier, BEL
4. Hannah Midtboe, NOR
5. Mina Markovič, SLO
6. Urška Repušič, SLO

 
Končni vrstni red - moška konkurenca
1. Chon Jongwon, KOR
2. Jernej Kruder, SLO
3. Aleksej Rubcov, RUS
4. Jan Hojer, GER
5. Domen Škofic, SLO
6. Jeremy Bonder, FRA
 

Ne spreglejte