Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
19. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Šime Mrša šport invalidov gluhi košarkarji Samsun 2017

Sreda, 19. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Šime Mrša

Igral je z Draženom Petrovićem, zdaj napada olimpijsko zlato s Slovenijo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
sime mrsa | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Izkušenj mu ne manjka, elana in tekmovalnosti pa prav tako ne. Šime Mrša, letnik 1964, bi bil zlahka oče soigralcem v košarkarski reprezentanci gluhih, ki jo v naslednjih dneh čakajo olimpijske igre.

Izstopa po letnici rojstva, ki je bistveno nižja kot pri njegovih soigralcih. Motivacije in volje do športnega udejstvovanja pa ima Šime Mrša na pretek. Rodil se je v Šibeniku leta 1964, a že debela tri desetletja živi v Sloveniji, kamor se je podal iskat službo. Sprva je delal kot parketar, kasneje pa grafik, čeprav je popolnoma gluh. Sporazumeva se z znakovnim jezikom in branjem z ustnic.

Košarka ga z redkimi praznimi listi v športni inventuri življenja spremlja vseskozi. Enkrat bolj, drugič manj intenzivno. V mladosti jo je igral celo skupaj z vrstnikom Draženom Petrovićem. Nekajkrat je športno nesmrtnega genija tudi pokrival in tako z lastnimi čutili preveril splošno stopnjo (ne)zmožnosti ustavljanja tega košarkarskega umetnika.

Fotogalerija Vida Ponikvarja:

Fotogalerija
1 / 8

Umetnik in garač

Ne le umetnik, Dražen je bil tudi garač, pravi Šime. Niso bile redke priložnosti, ko se je povsem zunaj urnika treningov podal v dvorano in proti košu zmetal 500 žog. In spet čez kakšne tri ure ...

Kdo sestavlja slovensko reprezentanco na olimpijskih igrah gluhih?

gluhi športniki pred oi | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Miha Zupan, Saša Lukič, Aleksander Perić, Damjan Šebjan, Matic Makuc, Šime Mrša, Lukas Mord, Peter Rankovič, Jan Orešnik, Luka Žabot, Domen Starc in Jurij Koderman so člani košarkarske ekipe.

Slovenija v skupini igra z Argentino, Avstralijo, Ukrajino, Rusijo in Kenijo. Največja olimpijska uspeha sta srebrni kolajni iz let 2001 in 2005.

Poleg košarkarjev bosta na igrah, ki so se uradno začele v torek, nastopila še teniški igralec Marino Kegl in atlet Tadej Enci. Tekmovalo bo več kot 3300 športnikov iz 96 držav v 21 različnih panogah.

Zlata kolajna z evropskega prvenstva

V jugoslovanski reprezentanci gluhih se je Šime pojavil že s 17 leti. Zdaj igra svoje druge olimpijske igre. Prvič je na njih sodeloval pred dvema desetletjema. V svojem športnem življenjepisu pa ima tudi pet nastopov na evropskih prvenstvih, na katerih je s soigralci osvojil tri kolajne. Nazadnje zlato v turški Konyi pred petimi leti.

Minuta trojk s Šimetom Mršo:

Odtlej košarke praktično ni več igral. V reprezentanci so dobili priliko mlajši. Nejc Višnikar pa je klenega veterana, ki mu zdravje na splošno odlično služi, po postavi pa spominja na dve desetletji ali še več mlajše fante, spet poklical. V zadnjem času je sicer imel nekaj težav s kolenom in pravi, da je stopnja njegove forme pravi čudež.

Ve, da v Turčiji na olimpijskih igrah ne bo med glavnimi igralci, a si zato svoje minute, predvsem z natančno odmerjenimi meti za tri točke, želi čim bolj izrabiti. Cilj Slovencev pa je jasen: ne le po kolajno, ampak naj bo ta zlatega leska.  

Ne spreglejte