Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2017,
14.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret plezanje svetovni pokal

Nedelja, 23. 4. 2017, 14.11

6 let, 6 mesecev

Prvomajska Svetovni pokal, Chongqing (Kit)

Janja Garnbret po prvi zmagi v balvanih: Slovensko himno je vedno zelo lepo poslušati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Janja Garnbret balvani | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na tekmi svetovnega pokala v balvanih v kitajskem Chongqingu. Osemnajstletna Korošica, ki blesti v težavnosti, je v nedeljo v finalu prepričljivo vpisala svojo prvo zmago na balvanskih preizkušnjah svetovnega pokala v športnem plezanju, kar je zelo dober obet za olimpijske igre v Tokiu leta 2020.

Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je svojo prvo zmago na balvanskih tekmah svetovnega pokala športnih plezalk osvojila v velikem slogu, saj je bila najboljša v vseh treh krogih tekmovanja, z najboljšim dosežkom je dobila tako kvalifikacije, polfinale in današnji finale. Prav v vseh krogih je preplezala vse balvanske smeri do vrha, torej v kvalifikacijah pet in v polfinalu in finalu po štiri.

"Moram reči, da je bila to prva bolder tekme, ki sem jo res 'odklajmbala', odplezala celotno tekmo tako, kot se pač za gre. Sem res 'ful' vesela, da sem končno tudi v finalu dala vse od sebe in da sem pokazala vse, kar imam. Nisem tega sploh pričakovala in zato sem res vesela, da se mi je vse sestavilo," je delala Garnbretova po prepričljivi zmagi: "Imela sem čisto glavo, plezala sem 'ful' sproščeno, res neverjetno mi je, kako sem plezala in da mi je uspelo ohraniti konstantno pripravljenost skozi celotno tekmo. Nisem si mislila, da bom skozi celotno tekmo vodilna in da ne bom popustila."

"Himno je vedno lepo poslušati, tako da sem se počutila 'ful fajn', sploh pa da sem zmagala v bolderjih, kar je bil za letos tudi moj cilj. Res je lepo," je še dejala Garnbretova, ki ima visoke cilje tudi v svoji paradni disciplini težavnosti in bo zaradi evropskega prvenstva v težavnosti konec junija izpustila balvansko tekmo v Indiji.

Z zmago v balvanih so vse močnejši tudi pogledi proti poletnim olimpijskim igram leta 2020 v Tokiu, kjer bo olimpijska premiera športnega plezanja in bodo v kvalifikacijah šteli skupni dosežki v težavnosti, balvanih in hitrosti: "O olimpijskih igrah še ne razmišljam tako zelo veliko, trenutno sem v celoti osredotočena na svetovni pokal. Je pa res, da olimpijske igre niti niso tako zelo oddaljene in mislim, da mi za zdaj kar dobro kaže."

Selektor Hren: Janja je "trgala"!

"Baaaam ... je bil naš odziv na to tekmo, saj je Janja preprosto 'potrgala'. Tokrat je bila res neverjetna skozi vse tri kroge tekmovanja, saj je vodila po kvalifikacijah, nato še po polfinalu in na koncu kar z enim preplezanim balvanom več od tekmic prepričljivo zmagala še v finalu.

Selektor Gorazd Hren je bil s predstavo svoje varovanke več kot zadovoljen.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Selektor Gorazd Hren je bil s predstavo svoje varovanke več kot zadovoljen. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tokrat sva se odločila za malo drugačno taktiko med polfinalom in finalom, ki se je več kot obrestovala in le upam, da nama 'rata' vsaj kaj podobnega tudi na naslednjih tekmah. Res sanjsko, saj smo kar presegli zastavljeni cilj pred odhodom na azijsko turnejo, ko so bile želje stopničke v ženski ali moški kategoriji.

Naj pohvalim še nastop Katje Kadić, ki je plezala odlično v kvalifikacijah in polfinalu ter tako dopolnila Janjin uspeh z 11. mestom, kar je njen drugi najboljši nastop v članski karieri. Sedaj imamo še eno tekmo na Kitajskem, nato se selimo na Japonsko in seveda upam, da naredimo še kakšen lep rezultat," je bil z razpletom ženske tekme zelo zadovoljen selektor slovenske članske reprezentance.

Zaostali tudi izkušena Coxseyeva in Noguchijeva

Aktualna lastnica naslova skupne zmagovalke v težavnosti in kombinaciji v svetovnem pokalu je v finalu premagala Britanko Shauno Coxsey, zmagovalko uvodne tekme v Švici in najboljšo balvansko plezalko v minuli sezoni, ki je bila druga, in japonsko veteranko Akiyo Noguchi na tretjem mestu.

Garnbretova je bila edina slovenska finalistka na Kitajskem, Katja Kadič je v polfinalu osvojila 11. mesto. Oba slovenska predstavnika v moški konkurenci sta tekmovanje končala že v kvalifikacijah. Jernej Kruder, ki je bil v Švici peti, bo tokrat v svojo statistiko vpisal 39. mesto, Domen Škofic pa je bil med 77 tekmovalci na startu 41.

Selektor z nastopom Škofica in Kruderja ni zadovoljen. "Fanta sta imela res slab dan in odplezala slabše, kot sem ju morda kadarkoli videl. Jerneju preprosto ni 'zalaufalo', Domen pa je po napaki, potem ko je v drugem balvanu nepravilno zadržal vrh, do katerega je prišel v prvem poskusu in mu ga zato niso priznali, podlegel živcem in sledilo je nezbrano plezanje," je sklenil Hren.

 

Ne spreglejte