Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
10.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Benjamin Savšek Tacen kajak kanu

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 10.02

6 let, 6 mesecev

EP TACEN

"Fotra" bolj malo posluša

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Matjaž Savšek in Benjamin Savšek | Foto Boštjan Boh

Foto: Boštjan Boh

Eden izmed tistih, ki na velikih tekmah najbolj stiskajo pesti za Benjamina Savška, je njegov oče Matjaž Savšek, ki je v tem športu tudi mednarodni sodnik. Tokrat je imel v Tacnu vlogo tehničnega vodje, velikokrat pa opozori, da je kajakaška proga na Brodu, ne v Tacnu.

Matjaž Savšek je že dolgo časa vpet v kajakaški šport, čeprav nikoli ni treniral ali tekmoval. Kot pravi, že dolgo let vesla, vendar le za svojo dušo. V ta šport je vključil tudi svoje tri sinove, še danes pa v njem vztraja njegov najmlajši sin Benjamin Savšek. Na evropskem prvenstvu je bil človek v ozadju, a kot pravi, je imel v glavi tisoč stvari.

Benjamin je zadnji konec tedna na evropskem prvenstvu v posamični konkurenci po naknadni sodniški odločitvi osvojil nehvaležno četrto mesto, v ekipnih vožnjah pa skupaj z Luko Božičem in Anžetom Berčičem srebro.

Matjaž Savšek Benija spremlja na skoraj vsaki veliki tekmi. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Savšek Benija spremlja na skoraj vsaki veliki tekmi. Foto: Vid Ponikvar Konec koncev je to le tekma

Težko bi vlekli vzporednice s Petrom Kauzerjem starejšim, ki opravlja vlogo trenerja Petra Kauzerja. Matjaž Savšek se v stroko noče spuščati, vendar mu tako kot vsakemu staršu vrhunskega športa na tribunah ni lahko. "Ne morem trditi, da nisem nervozen. Dejansko je to njegova vožnja. Karkoli se zgodi, se zgodi. Na velikih tekmah je Benjamin naredil že kar nekaj napak. Včasih se stvari izidejo in potem doseže rezultat, ki si ga vsi želimo."

Vse niti prepušča dolgoletnemu trenerju Jožetu Vidmarju, ki že dolgo skrbi za našega najboljšega kanuista, a vendarle mu včasih želi pomagati s kakšnim nasvetom. "Včasih ga pred tekmo skušam pomiriti. Konec koncev je to le tekma," je z nasmehom na obrazu razlagal Savšek starejši, ki priznava, da Benjamin nasvetov "fotra" ne upošteva prav dosti. "Praviloma se ne vmešavam, ampak če zares hočem kaj vplivati, to povem nekomu drugemu in potem to ta prenese Benjaminu (smeh, op. a.)."

Benjamin Savšek je posamično tekmo končal na nehvaležnem četrtem mestu. | Foto: Vid Ponikvar Benjamin Savšek je posamično tekmo končal na nehvaležnem četrtem mestu. Foto: Vid Ponikvar

Ko je sodnik, si ne sme privoščiti napake

Matjaž Savšek je že mnogo let mednarodni sodnik in na velikih tekmah je večkrat sodil tudi svojemu sinu. Na domačem evropskem prvenstvu ni opravljal tega dela. Ko je v vlogi sodnika, mora čustva odriniti na stran in biti še posebej dosleden. "Delo je treba opraviti profesionalno. Še posebej takrat, ko nastopa tvoj sin. Ne smem si privoščiti napake. Mislim, da tega ljudje ne bi sprejeli kot napako, ampak kot kaj drugega."

Tokrat je imel v domačem Tacnu vlogo tehničnega vodje. Kot je že nekajkrat omenil, je "deklica za vse", saj mora tisoč majhnih stvari povezati v celoto. Tako ni prišlo v poštev, da bi bil ob progi sodnik. "Tukaj vzdržujem objekt in s tem je povezano to tehnično delo. Mislim, da se je vsem zdelo najprimerneje, da me postavijo za tehničnega vodjo. Mislim, da s to funkcijo bistveno več doprinesem kot s samim sojenjem."

Ne spreglejte