Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2019,
21.08

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Pia Babnik Pia Babnik Solheimov pokal golf

Nedelja, 15. 9. 2019, 21.08

4 leta, 7 mesecev

Solheimov pokal 2019

Evropa osvojila Solheimov pokal, med mladinkami nastopila tudi Pia Babnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Ekipa Evrope - Solheimov pokal | Golfistke Evropse so zmagovalke Solheimovega pokala 2019. | Foto Reuters

Golfistke Evropse so zmagovalke Solheimovega pokala 2019.

Foto: Reuters

Igralke Evrope so z najbolj tesnim možnim izidom z boljšim izidom na zadnji luknji v nedeljo premagale ZDA in osvojile Solheimov pokal, žensko različico Ryderjeva pokala v golfu. Na tem prestižnem ekipnem tekmovanju je v mladinski konkurenci nastopila tudi 15-letna Slovenka Pia Babnik.

Odločilno točko za zmago s 14,5 proti 13,5 oziroma putt na zadnji osemnajsti zelenici je zadela Švedinja Suzann Pettersen, ki je v ekipo Evrope prišla s povabilom kapetanke.

To je bil najbolj izenačen Solheimov pokal od ustanovitve leta 1990 oziroma v šestnajstih izvedbah. Evropa ima zdaj šest naslovov, ZDA deset, naslednji Solheimov pokal pa bo 2021 v Ohiu.

Pia Babnik
Sportal Najstnica iz Ljubljane v igri za zmago tudi med profesionalkami

Bolj dramatično se ne bi moglo končati

Američanke so bile branilke naslova in so po pravilih za zmago potrebovale štirinajst točk, Evropa pa pol točke več. ZDA so bile tri partije pred koncem pri trinajstih točkah in pol, kar je pomenilo, da so morale Evropejke zmagati vse preostale dvoboje.

Bolj dramatično se ne bi moglo končati. Potem ko je Američanka Marina Alex zgrešila putt za zmago ZDA, je na vrsto prišla Pettersenova. Če bi zgrešila z dveh metrov, bi ZDA osvojile polovico točke in zmagale, vendar se 38-letna Švedinja, ki je nato napovedala, da se umika iz profesionalnega golfa, ni pustila zmesti in žogico je spravila v luknjo.

Evropejke in več tisoč gledalcev na slovitem igrišču Gleaneagles na Škotskem je ponorelo od navdušenja, Američanke pa so šokirane odkorakale z igrišča.

Pia Babnik je nastopila v mladinski konkurenci.

"To je neverjetno. Vedela sem, da bo tesno, a da bo tako dramatično, nikoli," je povedala kapetanka Evrope, domačinka Catriona Matthew. Junakinja s Švedske, novopečena mamica, ki zadnje dve leti ne igra golfa na profesionalni ravni, pa je dodala: "Na zadnji luknji sem se približala Catrioni in ji dejala: Zdaj vem, zakaj si me izbrala. To je bil moj najpomembnejši udarec v življenju in nikoli si ne bi odpustila, če bi ga zgrešila."

Sportal Pia Babnik dosegla največji uspeh v karieri

Del Solheimovega pokala je bila tudi 15-letna Ljubljančanka Pia Babnik, novi veliki up evropskega in svetovnega golfa, trenutno trinajsta amaterka na svetu. Na istem prizorišču je v torek in sredo nastopila na mladinskem Solheim pokalu. Američanke so dosegle zmage s 13:11, Babnikova, ki je bila v kvalifikacijah za ekipo najboljša igralka Evrope, pa je izgubila oba dvoboja dvojic ter dosegla zmago v igri posameznic.

Preberite še:

Tiger Woods
Sportal Tiger Woods operiral levo koleno že petič
Rory McIlroy
Sportal Severni Irec z rekordnimi 15 milijoni ob bok Woodsu
Ne spreglejte