Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret Domen Škofic Mina Markovič

Sreda, 13. 7. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Svetovni pokal, Chamonix

Dvojno slovensko slavje in dve Zdravljici v Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Janja Garnbret | Foto Sportida

Foto: Sportida

Janja Garnbret in Domen Škofic sta zmagala na tekmi za svetovni pokal v športnem plezanju v težavnosti v Chamonixu v Franciji ter poskrbela za dvojno slovensko slavje in dve Zdravljici v nekaj minutah. Garnbretova je bila pred tem najboljša tako v kvalifikacijah kot v polfinalu. Mina Markovič, tretja slovenska finalistka, je bila šesta.

Sedemnajstletna Korošica je za svojo prvo zmago v pokalu ugnala Belgijko Anak Verhoven in Južno Korejko Jain Kim. Škofic, ki je bil v polfinalu drugi, je za drugo zmago v pokalu nato v finalu s steno opravil najbolje ter prehitel Italijana Stefana Ghisolfija in Francoza Gautierja Supperja. 

"Ne znam opisati z besedami, kako vesela sem svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Pred sezono se nisem počutila popolnoma pripravljeno, dvomila sem vase, vendar mi je uspelo odpraviti vse negativne misli in odplezati tako, kot znam. Finalna smer mi je bila že na začetku všeč in sem vanjo vstopila z ogromno željo, kar mi je pomagalo, da sem jo uspešno preplezala do vrha. Zmaga je še toliko slajša, ker sva zmagala skupaj z Domnom," je bila po večernem spektaklu v Chamonixu navdušena Janja Garnbret. Najmlajša finalistka včeraj je dosegla vrh smeri tako kot drugouvrščena Belgijka Anak Verhoeven, a se na vrh zmagovalnega odra zavihtela z najboljšo predstavo že v kvalifikacijah in polfinalu. Tretja je bila Južna Korejka Jain Kim.

Markovičeva vesela za Domna in Janjo

Mina Markovič je priplezala v finale. | Foto: Grega Valančič / Sportida Mina Markovič je priplezala v finale. Foto: Grega Valančič / Sportida Garnbretova je bila najboljša v polfinalu, Mina Markovič je bila osma, tretja Slovenka Rebeka Kamin pa je bila 22. Markovičeva je bila takoj po polfinalu najprej deveta, s tem bi izpadla, toda po ponovnem pregledu videoposnetkov so sodniki določili, da je bila trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v disciplini težavnost osma.  

"Po slabšem začetku v kvalifikacijah sem že v polfinalu kljub precej napakam vseeno priplezala v finale, kjer sem rezultat izboljšala še za dve mesti in na koncu dosegla šesto mesto. Zadovoljna sem, da se občutki počasi vračajo, in z veseljem pričakujem prihodnjo tekmo. Vse čestitke Domnu in Janji za res dobro plezanje vso tekmo ter res vrhunski začetek sezone in rezultat," je dejala Markovičeva.

Škofic je dal svoj maksimum

Domen Škofic je bil izredno zadovoljen s svojim plezanjem. | Foto: Sportida Domen Škofic je bil izredno zadovoljen s svojim plezanjem. Foto: Sportida "Prva tekma letos se je končala prav sanjsko! Vedno je težko na začetku sezone, saj ne veš, kaj pričakovati. Na treningih sem se počutil vrhunsko, a nisem vedel, kaj bi to lahko pomenilo. Na srečo sem letos vse te misli pospravil v kot in sproščeno odplezal polfinale, ta pa mi je dal samozavest in vstopnico v finale z magičnim vzdušjem, kjer sem dal svoj maksimum. S svojim plezanjem sem izredno zadovoljen, zmaga skupaj z Janjo pa je bila še toliko slajša," se je zmage razveselil Domen Škofic, ki je svetovni pokal v težavnosti lani sklenil na skupnem četrtem mestu, v lanski sezoni pa osvojil tudi prvo zmago v svetovnem pokalu.

Drugo mesto je dosegel Italijan Stefano Ghisolfi, tretje pa Avstrijec Jakob Schubert. Na 20. mestu je končal Urban Primožič, na 22. pa je polfinalni nastop sklenil tretji Slovenec Martin Bergant.

Dvaindvajsetletni Radovljičan Škofic je konec septembra lani zmagal na peti tekmi svetovnega pokala športnega plezanja v Puursu v Belgiji. Uspeh je tedaj dopolnila Mina Markovič z drugim mestom. Škofic je tudi takrat za prvenstveno zmago na največjih tekmah prikazal izjemno predstavo, saj je vodil od kvalifikacij in edini do vrha preplezal vse štiri smeri.

Sanjski razplet

"Na prvi tekmi svetovnega pokala v težavnosti smo doživeli sanjski razplet. Vse se je začelo že z uvrstitvijo vseh tekmovalcev v polfinale in se nato še stopnjevalo s tremi finalisti. V finalu so naši preprosto eksplodirali. Mina je spet dobila dober občutek in s solidnim plezanjem popravila rezultat še za dve mesti. Domen je odplezal vrhunsko in zasluženo pustil vso konkurenco za sabo, to je bila njegova druga zmaga v karieri svetovnega pokala. Janja je potrdila, kar je dokazovala iz kroga v krog, ter kot vodilna po kvalifikacijah in polfinalu ohranila vodstvo vse do konca finala. Smer je preplezala do vrha in tako osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Janja in Domen sta prvič v zgodovini slovenskega plezanja dosegla dvojno zmago," je bil ob odličnih uvrstitvah in novem mejniku slovenskega športnega plezanja zadovoljen novi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

 

Ne spreglejte