Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 7. 2017,
22.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

Mina Markovič Janja Garnbret Janja Garnbret Domen Škofic

Sobota, 8. 7. 2017, 22.25

6 let, 6 mesecev

Janja Garnbret zmagala, Mina Markovič in Domen Škofic druga v Švici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Janja Garnbret balvani | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski športni plezalci so na premierni tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v švicarskem Villarsu poskrbeli za kar trojno slovensko zmagoslavje s kar trojnimi stopničkami. Janja Garnbret je zmagala, Mina Markovič in Domen Škofic pa sta za popolni slovenski dan v Švici poskrbela z drugima mestoma.

Aktualna svetovna prvakinja Garnbretova je ubranila lani osvojeno zmago na tem prizorišču ter z zmago začela obrambo naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti. Osemnajstletnica je lani v svetovnem pokalu vpisala štiri zmage.

Garnbretova je bila v finalu najbolj prepričljiva od vseh. Zmago je slavila na najlepši možni način v športnem plezanju z osvojenim vrhom smeri. Blizu je bila tudi nova evropska podprvakinja Markovičeva, ki je padla tik pod vrhom, tako da je skočila in se dotaknila zadnjega oprimka, a ga ni uspela zadržati. Priznali so ji oprimek 42+.

Tretje mesto je pripadlo novi evropski prvakinji v disciplini Belgijki Anak Verhoeven, s katero si je Garnbretova delila tretji dosežek polfinala. Belgijka (37+) je padla pet oprimkov nižje kot Markovičeva, ki je bila peta po polfinalu. Vodilna po polfinalu južnokorejska predstavnica Jain Kim ni bila kos Slovenkama in je padla še nižje v smeri (33+) za končno četrto mesto.

Škofic zaostal le za Francozom

Domen Škofic je potrdil vrhunsko pripravljenost. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Domen Škofic je potrdil vrhunsko pripravljenost. Foto: Anže Petkovšek/Sportida Zelo dobro je začel sezono svetovnega pokala v težavnostnem plezanju tudi edini slovenski predstavnik v moškem finalu, kamor se je uvrstil za las z osmim mestom polfinala. Radovljičan je v finalu splezal čez previsni del ter je padel v zgornjem delu stene, pod vrhom, na oprimku 37. Boljši od Škofica je bil le Francoz Romain Desgranges, novi evropski prvak v disciplini, šesti po polfinalu, ki je za štiri oprimke izboljšal Škofičev dosežek, a se prav tako ni dotaknil vrha smeri.

Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je zasedel Ukrajinec Fedir Samoilov, vodilni po polfinalu, ki je v finalu dosegel višino 35+, enako kot Nemec Jan Hojer, ki pa je zaradi slabšega polfinalnega izida zasedel četrto mesto.

Po razočaranju na evropskem prvenstvu minulo soboto v italijanskem Campitellu v dolini Fassa, ko je zaradi prekoračenega časa zapravil stopničke oziroma zmago ter je omenjal celo možnost konca kariere, je Škofic dobil zadoščenje že na prvi tekmi svetovnega pokala v težavnosti v sezoni. Potrditev vrhunske pripravljenosti, kljub temu, da ji je zaradi balvanske sezone primanjkovalo treninga vzdržljivosti, je dobila tudi Garnbretova, ki je na evropskem prvenstvu ostala brez stopničk na četrtem mestu.

Mina Markovič je tako kot Škofic zasedla drugo mesto. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Mina Markovič je tako kot Škofic zasedla drugo mesto. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Uvrstitev popravil za 11 mest

Triindvajsetletni Škofic je z drugim mestom začel obrambo naslova skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti. Z drugim mestom je vpisal najboljši izid v Villarsu, kjer je lani ostal zunaj finala na 13. mestu. Tudi Markovičeva je vpisala najboljši izid v Villarsu, kjer je bila lani 15.

Škofic je s tremi lanskimi zmagami lani prvič v karieri, kot prvi Slovenec v moški konkurenci, postal skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti.

Kdo je še nastopal od Slovencev?

V polfinalu sta nastopili še dve Slovenki Vita Lukan in Urška Repušič, ki sta osvojili 15. oziroma 17. mesto. Svoje nastope so v kvalifikacijah končali Jernej Kruder (30.), Mia Krampl (35.), Martin Bergant (36.) in Milan Preskar (57.).

Naslednja tekma se bo že čez štiri dni začela v francoskem Chamonixu, kjer sta lani Garnbretova in Škofic zmagala.

Ne spreglejte