Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 9. 2021,
7.31

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

judo Urška Žolnir Jugovar Judo klub Sankaku Tina Trstenjak Marjan Fabjan

Petek, 24. 9. 2021, 7.31

1 leto, 10 mesecev

Marjan Fabjan

"Delamo za ekipo za Los Angeles"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Marjan Fabjan | Trenerski uspehi Marjana Fabjana v judu govorijo sami zase. | Foto Ana Kovač

Trenerski uspehi Marjana Fabjana v judu govorijo sami zase.

Foto: Ana Kovač

Celjski strateg Marjan Fabjan je z varovankami osvojil vseh šest slovenskih olimpijskih kolajn v judu. Bolj zadržan je z napovedmi za naslednje olimpijske igre v Parizu 2024, nove uspehe pa želi doseči na igrah 2028 v Los Angelesu.

"Za starejše tekmovalke si ne upam nič napovedati. Za dekleta je čas, da razmišljajo tudi o družini in drugih stvareh. Bomo videli ... Prezgodaj je, da bi napovedali, kako se bodo odločile in koliko bodo tekmovale," pravi najboljši slovenski judoistični trener in dodaja, da se bo na blazine morda vrnila tudi Klara Apotekar. V obdobju po igrah v Tokiu so si tekmovalke najprej zaslužile nekaj odmora, zdaj pa se bodo same odločile, ali bodo zdržale še en naporen cikel priprav na nove igre, ki bodo leta 2024. Za dokončne odgovore še ni čas.

Z OI v Tokiu je prinesel že šesto kolajno, drugič si jo je okoli vratu nadela Tina Trstenjak. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Z OI v Tokiu je prinesel že šesto kolajno, drugič si jo je okoli vratu nadela Tina Trstenjak. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Trenutno je osredotočen na mlade

Trenutno se posveča mladim. "Prihaja nov val. A podmladek v klubu še ni na ravni za naslednje igre. Realno je njihov cilj leto 2028. Mladi pridno trenirajo, a Pariz je na vrsti prezgodaj." Še več, zanimanje za trening v Sankakuju na Lopati je na Celjskem izjemno in za prihodnost se ni bati. "Imamo težave s prostorom, predvsem pa s kadrom, da nam nekako uspe dobro delati z vsemi."

Pri delu v klubu mu še vedno pomagajo Igor Trbovc, Urška Žolnir, Petra Nareks in drugi uspešni tekmovalci tega kluba. Prav zaradi načina dela s slovenskimi in tudi tujimi judoisti je Fabjan v tem tednu prejel najvišje priznanje Mednarodne judo zveze. Predsednik Mariusz Vizer je bil nad videnim na Lopati celo tako navdušen, da je predlagal program, s katerim bi podprl delo v Sankakuju, center v celjskem predmestju pa je označil za potencialni model na svetovni ravni.

Pri delu v klubu mu pomaga tudi Urška Žolnir. | Foto: Vid Ponikvar Pri delu v klubu mu pomaga tudi Urška Žolnir. Foto: Vid Ponikvar

Fabjanov budokan je najbrž res svetovna posebnost, kar je opazil tudi Vizer, a trofejni trener svari, da bosta brez okrepitev sodelovanje in razvoj takšnega modela težka, čeprav je znan po tem, da zanj nobena stvar ni nemogoča. "Kot rečeno, ljudje, ki delujejo v klubu, so že zdaj preobremenjeni in rezerv praktično ni. Razumem pa željo, da se center širi." Seveda pa se je o tej temi že pogovarjal s predsednikom Vizerjem.

Razočaran je nad dogajanjem na zvezi

Fabjan se je dotaknil tudi aktualne športne politike ter tega, da Judo zveza Slovenije še vedno čaka na izvolitev novega predsednika in vodstva. "Sram me je za stanje," je na kratko povedal Fabjan in dodal, da je bilo delovanje zveze poleti izjemno slabo, manjkale so celo nujne informacije v pripravi na olimpijske igre.

Prav tako je v pogovoru za STA opozoril, da na celjski občini letos niso priredili sprejema za srebrno olimpijko Tino Trstenjak. "Nikoli je niso pozabili in verjamem, da bo tudi letos tako," dodaja Fabjan, ki verjame, da se bodo slovenski šampionki oddolžili na primeren način.

Marjan Fabjan
Sportal Najvišje priznanje za Marjana Fabjana
Tina Trstenjak sprejem Tokio 2020
Sportal Srebrna Tina brez dlake na jeziku: Marsikdo ni verjel vame, govorili so, da sem prestara
Ne spreglejte