Debevcu osmo mesto v strelskem maratonu

Slovenski strelec Rajmond Debevec je na današnji tekmi svetovnega pokala v Münchnu z malokalibrsko puško v trojnem položaju zasedel osmo mesto, potem ko je zadel 1271,4 (1174) kroga.
Debevcu osmo mesto v strelskem maratonu

Zmagal je Italijan Niccolo Campriani (1280,6/1180), drugi je bil Srb Nemanja Mirosavljev (1278,6/1181), tretji pa Švicar Simon Beyeler (1274,2/1177).

Najboljši slovenski strelec vseh časov je v olimpijskem letu dosegel najboljšo uvrstitev v tej sezoni, po treh letih pa je prvič nastopil v finalu tekme za svetovni pokal. V bavarski prestolnici je na kvalifikacijski tekmi zadel 1174 krogov (397 leže, 388 stoje in 389 kleče) in si zagotovil nastop v dodatnem razstreljevanju za eno prosto mesto v finalu.

V njem je bil najbolj natančen, saj je zadel 49,0 kroga, od tega 10,9 v zadnji peti seriji, njegovi trije tekmeci pa so bili slabši: Belorus Jurij Ščerbaševič je zadel 48,7, Rus Nazar Luginec 48,1, Norvežan Ole Kristian Bryhn pa 46,3 kroga.

V finalu so 49-letnega Debevca čakali sami strelski mojstri, najboljši izhodiščni položaj pa si je pristreljal Srb Nemanja Mirosavljev s 1181 krogi. Norvežan Ole Magnus Bakken in Italijan Niccolo Campriani sta zadela po 1180, Nemec Daniel Brodmeier 1178, Švicar Simon Beyeler 1177, Južnokorejca Jonghyun Kim pa 1176 in Jinseop Han 1175 krogov. Debevec je na koncu - navkljub tretjemu najboljšemu dosežku v današnjem finalu (97,4 kroga) - zasedel osmo mesto.

Debevec je bil z bavarskim dosežkom zelo zadovoljen, saj je kljub težavam z nastavitvijo svoje nove puške - pred časom so mu nepridipravi odtujili strelsko opremo - obdržal stik s svetovnim vrhom.

"Razmere na strelišču so bile naravnost idealne za vrhunski rezultat, od nekaterih tekmovalcev sem celo pričakoval, da bodo danes postavili nov svetovni rekord, a je bilo breme pred olimpijskimi igrami v Londonu očitno prehudo," je uvodoma dejal Debevec.

"V zadnjem času 'sestavljam' svojo novo puško. Švicarski kolega mi je prinesel francosko 'kljuko', ki sem jo že namestil, kar je bil tudi eden od razlogov za dober rezultat v Münchnu. V kratkem bom dobil še en manjkajoči del, ki ga je kolega našel v eni nemški trgovini z rabljenimi strelskimi pripomočki," je svoje "tehnične težave" opisal Debevec, o svojem nastopu v razstreljevanju in finalu pa je dodal: "Razstreljevanje je vedno loterija, tvoja usoda je odvisna od petih strelov. Za razstreljevanje se nisem posebej pripravljal, v finale pa sem se uvrstil s kančkom sreče, potem ko sem v zadnji seriji zadel 10,9 kroga. V finalu sem dosegel tretji najboljši izid, a bolj me je zanimal sam občutek. V finalu namreč že dolgo časa nisem nastopil, na tekmah za svetovni pokal se je to nazadnje zgodilo pred tremi leti."

Na nedeljski tekmi je nastopil tudi Robi Markoja. Prekmurec ni ponovil dosežka iz nedavne tekme za svetovni pokal v Milanu, ko je v kraljevski strelski disciplini zasedel sedmo mesto. V bavarski prestolnici je zadel 1157 krogov, od tega 391 leže, 383 stoje in 383 kleče, kar mu je na koncu navrglo 61. mesto. Željko Moičević se prek sobotnih eliminacij ni uvrstil na današnjo tekmo.

Slovenske barve je zadnji dan svetovnega pokala v Münchnu zastopala tudi Petra Dobravec in z zračno pištolo osvojila 69. mesto. Strelka iz Železnikov je tekmo končala s 371 krogi, potem ko je v prvi seriji zadela 91, v drugi in četrti po 94, v tretji pa 92 krogov. Zmagala je Srbkinja Zorana Arunović (490,7/389), druga je bila Tajka Tanyaporn Prucksakorn (485,7/387), tretja pa Bolgarka Marija Grordeva (484,4/386).

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano