Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
14.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

kolagen sklepi Davo Karničar Cemio GAMS

Sreda, 21. 12. 2016, 14.30

6 let, 7 mesecev

Davo Karničar: Smučanje s K2 prihodnje leto

Oglasno sporočilo

Slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar, ki je prvi na svetu presmučal prepadne stene najvišje gore na svetu, Mount Everesta, nam je zaupal, kako se pripravlja na izziv, ki ga načrtuje za prihodnje leto.

 | Foto:

Kako združujete vlogo ekstremnega alpinističnega smučarja z vlogo moža in očeta in kako se spopadate z odrekanji, ki jih tak slog prinaša?

Odraščajoči otroci so kot hudournik, ki prestopi robove potoka in si utira svojo pot. Otroci in moja žena Petra so svetišče, kjer ustvarjamo energijo in jo tudi vsrkavamo. Poskušamo razumeti drug drugega, a je včasih tudi težko. Treningi, moje odsotnosti, njihove športne dejavnosti in potem tudi čas regeneracije, toplih objemov in živahnih pogovorov o športu, ki ponuja toliko vzporednic za razumevanje življenja samega … Imeti "malo drugačnega očeta" jih zaznamuje, to je ena od stvari, ki si jih tudi očitam.

Kako skrbite za kondicijo? Imate poseben način prehranjevanja, prehranske dodatke ali kakšne druge skrivnosti velikih mojstrov, ki nam jih lahko zaupate?

Eno od mojih železnih načel v športu je: "Ne kompliciraj!" Ne pri treningu ne pri kompleksni opremi, prehranjevanju ali logistiki dejanj v gorah: logične, poenostavljene rešitve so najboljše! Poškodbe pa se zgodijo tako kot tudi pričakovani procesi že dodobra amortiziranega stroja, kar moje telo je. Če nosiš nahrbtnik pet desetletij, se seveda to pozna na sklepih.

Zaradi pretirane igrivosti na urejenem smučišču sem si poškodoval kolenske križne vezi, pred pol leta pa sem si resno poškodoval ramo in biceps. Sledilo je obdobje stiskanja zob in trmastega vztrajanja, kljub bolečinam v kolenih, tudi ramenih, nato pa stagnacija treninga; telo me je začelo izdajati. Moral sem spoznati, da čudovite ženine juhe, njena eko-bio tradicionalna kuhinja, pesa, zelje, polenta in žganci ne bodo dovolj.

Zato sem začel redno uživati Cemio Gams in že po treh tednih sem začutil, da sem spet zmožen in željan treninga; hvaležen sem za to!

Naročite Cemio Gams: 30 dni brezplačno + DARILO!

 | Foto:

Ne spreglejte