Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 4. 2017,
13.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Iztok Čop

Ponedeljek, 17. 4. 2017, 13.27

6 let, 6 mesecev

Čop: Z uvodom sem zadovoljen, tudi s svojima hčerama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Iztok Čop | Foto MaPa

Foto: MaPa

Novo sezono so začeli tudi veslači. Prva večja tekmovanja so pred vrati, saj bo Beograd prvi majski konec tedna gostil uvodno tekmo svetovnega pokala, konec maja bo na Češkem evropsko prvenstvo. Novi slovenski selektor Iztok Čop je z doslej videnim zadovoljen, nov test pa tekmovalce čaka konec tedna na Bledu.

Prvo resnejšo tekmo sezone je po tradiciji že gostil zagrebški Jarun. "Glede na to, kar sem pričakoval, sem zelo zadovoljen. Mlajši člani so naredili pošten korak naprej. Pri mladincih še čakam, kaj se bo pokazalo. Obrisi reprezentance se počasi oblikujejo, a je še nekaj kandidatov za ekipo. Letos pričakujem, da bo močna predvsem reprezentanca med mlajšimi člani in da bo šla tudi na nekaj močnih članskih tekem," je o trenutni sliki slovenskega veslanja, ki je v zadnjih letih zabredlo v resno rezultatsko krizo, razmišljal Čop.

Nekdanji olimpijski in svetovni prvak je dobil potrdilo, da je najboljši posameznik v ekipi še naprej lahki veslač Rajko Hrvat, ki je visok nivo potrdil tudi na Savi v hrvaški prestolnici. "Glede na videno pa pričakujem, da mu bo že letos za ovratnik dihal Aleš Jalen, ki je v Zagrebu zelo dobro nastopil tudi v lahkem dvojnem dvojcu z Markom Bolho. Zelo lepo se razvija tudi dvojni dvojec med mlajšimi člani - Nik Krebs/Miha Aljančič. Prav ti štirje so tisti, ki so naredili korak naprej."

Ponosen, da je hči brezkompromisna

"Predvsem sem ponosen, da je brezkompromisna, kar včasih pogrešam pri njenih vrstnikih, da bi grizli in se borili do konca. To je eden od elementov, ki manjka in zaradi česar se ne pokaže ves potencial." | Foto: STA , "Predvsem sem ponosen, da je brezkompromisna, kar včasih pogrešam pri njenih vrstnikih, da bi grizli in se borili do konca. To je eden od elementov, ki manjka in zaradi česar se ne pokaže ves potencial." Foto: STA , Vse tri posadke so prijavljene tudi za uvodno tekmo svetovnega pokala. "Pred tem se moram pogovoriti z Nikom Krebsom okrog obveznosti, ki jih ima z maturo in nastop morata dokončno še potrditi. Morda bo dvojni dvojec namesto v svetovnem pokalu nastopil na regati v Essnu, saj ne vem, če sta tekmovalca že dovolj dobra za svetovni pokal. Pri tem ne govorim o finalu A, a čoln mora vendarle biti konkurenčen. Če tja pošljemo posadko, ki zaostane že na startu in potem sama vesla do cilja, sam v tem ne vidim razvojnega učinka."

Blejska regata je ena od kriterijskih in morda manj pomembna od testiranj, ki jih veslači opravljajo na Bledu. "Sezona se je komaj začela in tukaj se že kažejo obrisi reprezentance. Sam upam, da bodo v naslednjih dveh mesecih napredovali in da bodo v igri tudi za svetovna prvenstva," še pravi Čop, tudi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Z enim očesom vedno spremlja tudi obe hčerki, ki se preizkušata v veslanju. Starejša, 14-letna Ruby, že zmaguje na prvih preizkušnjah, a Čop pravi, da se v delo na treningih ne vtika: "To je delo trenerjev in ne staršev. Kakšen namig kdaj že dam in bolj sem presenečen, kako mi pri veslanju priznava avtoriteto in mi nobene stvari ni treba reči dvakrat. Predvsem sem ponosen, da je brezkompromisna, kar včasih pogrešam pri njenih vrstnikih, da bi grizli in se borili do konca. To je eden od elementov, ki manjka in zaradi česar se ne pokaže ves potencial. Brez bolečine se ne pride v cilj. Po drugi strani jo seveda skušam držati na realnih tleh, saj konkurenca med pionirji ne pomeni veliko." V Ankaranu se je letos na regati predstavila tudi 12-letna Amber.

Ne spreglejte