Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
22. 9. 2012,
6.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Iztok Čop

Sobota, 22. 9. 2012, 6.31

8 let, 1 mesec

Čop pripravljen na marsikaj, na slovo ne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljši slovenski veslač vseh časov Iztok Čop se je v svoji dolgoletni karieri pripravljal na marsikaj, a pravega treninga za slovo ni imel.

Ko je na olimpijskih igrah v Londonu preveslal zadnja dva kilometra na velikih tekmovanjih, je razmišljal predvsem o tekmi in novi kolajni, premleval taktične manevre in iskal razloge, zakaj je odličje "le" bronaste barve. Ko smo ga dober mesec po vrnitvi iz Londona pobarali, ali je že zaužil in začutil "upokojenski" koktajl olajšanja in čustev, je zgolj odkimal z glavo. Vseskozi je verjel, da mu je kariero uspelo skleniti brez večjega čustvenega šoka. A na poslovilni tekmi je videl, da se je uštel. Ko je po novi zmagi skupaj s svojimi veslaškimi prijatelji stopil na breg Ljubljanice in prisotne pozdravil s priložnostnega odra, čustev ni mogel skriti. Cmok v grlu, nemirne glasilke in solze v očeh. "Ni lahko, res ne," je po nekaj minutah priznal 40-letni šampion Iztok Čop in dodal: "Zdaj vse skupaj prihaja za menoj. Čustva se stopnjujejo. Ko bo izpuhtel še tisti tekmovalni adrenalin, ko se bom povsem sprostil, bom čutil tisto, na kar so opozarjali prijatelji. Dejali so mi, da ne bo povsem preprosto položiti vesla v kot. Sam sem bil prepričan o tem, da sem pripravljen. Menil sem, da sem pametnejši od ostalih. Nisem imel vedno prav. No, tudi tokrat nisem imel."

Čop se seveda zaveda, da se s petkovo ekshibicijo na Ljubljanici in sobotnim pozdravom navijačem na Bledu tudi na simbolični ravni končuje zajetno obdobje življenja. "Ponosen sem na vsa ta leta," poudarja in ob tem verjetno sliši žvenket številnih kolajn. Ni jih bilo malo. Enkrat je bil olimpijski prvak in štirikrat svetovni. Skupaj ima kar dvanajst kolajn s svetovnih prvenstev in štiri z olimpijskih iger. "Dvajset ali trideset let trdega dela lahko z vsemi kolajnami pospravim v škatlo za čevlje. A šport mi je dal precej več kot to. Prijateljstva, izkušnje, spomini ideje … To je tisto! Šport me je naučil delati in pokazal pot do želenih rezultatov. Verjamem, da se bom s takšno miselnostjo lahko prebijal tudi v novem življenju," razmišlja najuspešnejši slovenski olimpijec po osamosvojitvi , ki je prve nastavke za civilno življenje postavil že med aktivno kariero, ko se je lotil prodaje veslaške opreme in organizacije tečajev z veslaškimi simulatorji. V tej smeri kani nadaljevati tudi v prihodnje, hkrati pa obljublja, da bo dejaven tudi v svetu veslaške in športne politike.

Ne spreglejte