Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
18.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 18.22

8 let

Čarmanova in Mankoč rekordna tudi popoldan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija ima na evropskem plavalnem prvenstvu v Debrecenu prva finalista.

Na 100 m hrbtno se je v finale prebila Triglavanka Anja Čarman, na 100 m delfin pa nosilec srebrne medalje z lanskega prvenstva v Helsinkih Ilirijan Peter Mankoč. Oba sta v polfinalu dosegla tudi nova slovenska rekorda. Mankoč se je v finale uvrstil s tretjim dosežkom polfinala, Čarmanova pa s sedmim. Čarmanova je že dopoldan z dosežkom 59,19 za 1,1 sekunde izboljšala svoj državni rekord s prvenstva na Dunaju 2004. V polfinalu je bila Triglavanka še 16 stotink sekunde hitrejša, na koncu pa je to zadostovalo za sedmo mesto. Polfinale je pokazal, da bo za medaljo treba plavati precej hitreje kot lani, ko je za bron zadostoval prav izid, ki ga je danes dosegla Čarmanova. Za vse je bila prehitra Francozinja Laure Manaudou z dosežkom 57,78, v skupini s Čarmanovo je z novim hrvaškim rekordom 58,18 zmagala Sanja Jovanović, tretji izid je dosegla Nemka Janine Pietsch (58,51), naprej pa so tekmovalke, skupaj s Čarmanovo, ločile le stotinke.

Tudi Gorenjka, ki je po daljšem obdobju spet v vrhunski formi, meni, da ima za finale še nekaj rezerve. "Predvsem na štartu sem po težavah na štartnem bloku preveč zamudila, na srečo so se dobro izšli obrati in počasi sem lovila tekmice. Sama sem z dosežkom in rekordom zadovoljna, seveda pa bi bila vesela, če bi prehitela še katero od tekmic in plavala še hitreje. Malo rezerve je še in prva želja bo, da plavam vsaj izid pod 59 sekundami," je po nastopu povedala Anja Čarman.

Mankoč: Treba bo plavati hitreje

Še boljše je šlo Mankoču, ki je lanski slovenski rekord iz Helsinkov popravil za 18 stotink, dosežek 50,60 pa je za lanskim prvakom Srbom Miloradom Čavićem (50,24) in Rusom Jevgenijem Korotiškinom (50,44) zadostoval za tretje mesto. Mankoč je bil z rekordom zadovoljen, ni pa več želel napovedovati evropskega rekorda: "Jutri bo treba plavati hitreje. Danes sem imel slab prvi in drugi obrat, zato lahko seveda še pridobim kakšno desetinko. Vsekakor lahko plavam hitreje od 50,23, moj prvi cilj pa je, da bom jutri hitrejši." Bolj naravnost je boj za zmago napovedal njegov trener Dimitrij Mancevič: "Peter se za današnji nastop ni niti obril in zanesljivo ni pokazal maksimuma. Glavna tekma bo na sporedu jutri."

Čavić: Rekorda ne bom oddal brez boja

Vsekakor se obeta izjemen nastop na 100 m delfin. Za Mankočeve napovedi o evropskem rekordu je slišal tudi lanski prvak Milorad Čavić, ki prav tako meni, da lahko podre lasten evropski rekord, danes pa mu je za boljši dosežek manjkala predvsem močnejša konkurenca: "Slišal sem, da bo Peter napadel moj evropski rekord. S tem bo tudi mene prisili, da bom hitrejši in boljši. Sam verjamem, da lahko plavam nekje okrog 49,7, glede na to, da so vsi plavalci v olimpijski sezoni še posebej dobro pripravljeni, pa mislim celo, da bo treba za medaljo plavati izid pod 50,3. Zadeve so realne. Pa tudi glede na olimpijske načrte na 100 m delfin bi morala jutri oba s Petrom plavati pod 50 sekundami. Rekorda ne bom oddal brez boja, a če mi ga bo vzel, pa mu bom po tekmi seveda iz srca čestital."

Ne spreglejte