Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2016,
13.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret Mina Markovič Domen Škofic

Torek, 22. 11. 2016, 13.53

6 let, 6 mesecev

Pred finalom sezone v športnem plezanju

Bodo slovenski športni plezalci v Kranju spisali zgodovino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Foto: Manca Čujež

Kranj bo ta konec tedna, 26. in 27. novembra, že 21. prizorišče sklepne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Med več kot 120 tekmovalci iz 23 držav bo tudi 19-članska slovenska ekipa, ki se bo za lovorike potegovala ob podpori domačega občinstva.

Na tekmovanje je prijavljenih 121 tekmovalcev iz 23 držav, kar je več kot lani. "Na štartni listi je 53 deklet in 68 fantov," je razkril vodja svetovnega pokala Kranj 2016 Tomo Česen.

Program se bo začel v soboto, ko bodo ob 9. uri zjutraj na sporedu kvalifikacije moških, ob 14. uri sledijo kvalifikacije žensk, isti večer ob 20. uri pa bo polfinale. Nedelja, 27. novembra, je rezervirana za finale z začetkom ob 16.10.

Letošnja novost je bogat spremljevalni program, ki vključuje ustvarjalne delavnice za otroke, mini olimpijado s Foksijem, ogled plezalnih filmov iz arhiva Festivala gorniškega filma ter zabaven izziv za navijače – tekmovanje Močni prsti na plezalni trening deski.

PROGRAM SP KRANJ 2016

Sobota, 26. november

Nedelja, 27. november

9.00 kvalifikacije moški

10.00–16.00 ustvarjalne delavnice za otroke

14.00 kvalifikacije ženske

14.00–16.00 mini olimpijada s Foksijem

19.00–19.40 plezalni filmi: Tom et je ris & Če ne padeš ...

19.00–21.00 kvalifikacije Močni prsti (tekmovanje FingerBoard)

20.00 polfinale ženske in moški

15.00–19.00 ustvarjalne delavnice za otroke

15.15–16.00 finale Močni prsti (tekmovanje FingerBoard)

16.10 predstavitev finalistov in ogled smeri

16.20 uradno odprtje tekme z akrobatskim spektaklom

16.30 finale moški, za njimi ženske
          (sledi podelitev medalj)

V Kranju bo nastopila razširjena slovenska ekipa, kar deset deklet in devet fantov, saj se je selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren odločil dati priložnost vsem reprezentantom, ki si želijo nastopiti in so garali vse leto.

 | Foto:

"Poleg stalne ženske ekipe, Janje Garnbret, ki želi tudi doma pokazati dobro predstavo, Mine Markovič, ki seveda želi ponoviti lanski uspeh, in Tjaše Kalan, ki popravlja lansko napako v polfinalu, bodo nastopile vse, ki so za reprezentanco že tekmovale v svetovnem pokalu: Rebeka Kamin, Tjaša Slemenšek, Katja Kadič, Veronika Meke in Kaja Svarč Božič."

"Imamo tudi dve debitantki svetovnega pokala, Mio Krampl in Vito Lukan, ki sta na mladinskem svetovnem prvenstvu z Janjo krojili vrh kadetske kategorije. Pri fantih se nam poleg stalnih, Domna Škofica, Urbana Primožiča, Martina Berganta in Milana Preskarja, pridružujejo še balvanski plezalci Jernej Kruder, Gregor Vezonik in Anže Peharc, povratnik Jure Raztresen in mladinec Zan Sudar. Računam, da bo v Kranju odlična tekma, želim si polno dvorano in spektakel, predvsem pa bi rad, da vsi tekmovalci in tekmovalke odplezajo sproščeno in dobro ter pokažejo trud, ki so ga vložili v letošnjo sezono."

Selektor Gorazd Hren bo priložnost za nastop na finalni tekmi dal vsem reprezentantom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Selektor Gorazd Hren bo priložnost za nastop na finalni tekmi dal vsem reprezentantom. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za plezalci je najuspešnejša sezona v zgodovini

V letu, ko je športno plezanje postalo olimpijska disciplina, ki bo doživela premiero na OI v Tokiu leta 2020, naše plezalke in plezalci ustvarjajo najuspešnejšo sezono slovenske reprezentance v športnem plezanju.

"Z dozdajšnjimi dosežki sem več kot zadovoljen, naredili smo več, kot bi si lahko predstavljali v začetku sezone. Janja in Domen letos preprosto kraljujeta v težavnosti in ne glede na zadnjo tekmo bosta domov prinesla največ zmag v letošnji sezoni. Uspešen je tudi Urban, ki končuje najboljše leto v svoji karieri, zelo pa sem vesel, da se je vrnila Mina, na katero lahko vedno računamo."

 | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

"A nikakor še ni konec, saj gremo na vsako tekmo posebej in domača tekma nam zelo veliko pomeni. Domen je kljub največ zmagam – ima tri, sledilci le po eno – še vedno 'ogrožen' v skupnem seštevku in resnično si želimo, da tudi doma pokaže odličen nastop," je sezono pred sklepnim dejanjem ocenil Hren.

 

Ne spreglejte