Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
15. 6. 2008,
16.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 15. 6. 2008, 16.46

8 let

Bo zmaga nad Moldavijo dovolj?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na zadnji tekmi kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev na EP premagala Moldavijo, a ni nujno da bo to dovolj za dodatne kvalifikacije z Belorusijo.

Kot je bilo pričakovati, sta stratega obeh moštev tekmo začela s svojimi najmočnejšima postavama. Moldavski Mihail Copilov je v elitno šesterko uvrstil dve legionarki: članico ciprskega VC Apollona Covaliovo in igralko romunskega CSU Metala Liulenovo ter štiri punce iz domačih logov – Ciubuc, Dudnic ter Tatiano in Ecaterino Lupu. Vlogo libera je prevzela Fiser. V slovenski izbrani vrsti je Tilen Kozamernik v odločilno kvalifikacijsko srečanje štartal z identično udarno postavo kot proti Češki in Albaniji: Guštin, Kočar, Cvetanovič, Zdovc, Borovinšek, Jontes in liberom Medved.

Kljub nihanjem Slovenke dobile prvi niz

Veliki spopad so bolje začele Moldavke, ki so povedle z 2:0 in 3:1, nato pa so svoj napadalni pohod pričele Slovenke in na prvi tehnični odmor odšle z 8:3. Sledil je popoln mrk naših deklet, saj so Moldavke dobile kar pet točk zapored in naše so vodile le še dve točki (10:8). Tekmice Slovenk so bile odlične v začetnih udarcih in takoj za tem v zaključevanju napadov. V nadaljevanju niza so zablestele naša dekleta, kar se je poznalo tudi na rezultatu – 16:8. Občutno se je izboljšal blok, pa tudi napad je začel delovati dobro. Nekoliko so pomagale tudi Moldavke, ki so si tu in tam privoščile kakšno napako. V finišu tekme so si Slovenke nabrale velikansko prednost 11 točk – 21:10 in bolj kot ne je bilo jasno, da je niz dobljen. To se je na koncu tudi zgodilo – naša reprezentanca je slavila s 25:17. Čeprav je bil naskok relativno velik, pa so se naše punce morale v odmoru krepko zamisliti nad tem, kako ustaviti moldavske agresivne napadalke in kako prebiti njihov močan blok, ki je bil v prvem nizu na trenutku nerešljiva uganka. Pa tudi lasten blok ni bil ravno pohvale vreden. Še zmeraj pa je v igri naših čutiti velika nihanja, ki so posledica neuigranosti in neizkušenosti.

Drugi niz je postregel s pravo dramo

Drugi niz so Slovenke začele izjemno podjetno in agresivno. Močne so bile v začetnih udarcih, napad, sprejem in blok so delovali dobro. Vrhunska predstava v večini elementov igre se je seveda poznala na rezultatu – na prvi tehnični odmor so odšle z naskokom 8:2. V drugem delu drugega niza so na igrišču zagospodarile Moldavke, ki so z odlično igro vztrajno topile prednost Slovenk. V napadu je bila odlična Covaliova, v bloku pa trojček Tatiana Lupu, Dudnic in Liulenova. Ob drugem tehničnem odmoru sta bili ekipi že skupaj – 16:15 za Slovenijo. Rezultat 21:20 za naše je govoril o tem, da gre pričakovati turbulentni finiš. To je potrdilo tudi izenačenje na 24. in 25. točki. Trenutni rezultat so krojile napake na obeh straneh, tako da smo videli tiste vrhunske igre bore malo. Na srečo naših so več napak naredile Moldavke in drugi niz je bil v žepu – 27:25.

V tretjem nizu so gospodarile Moldavke

Začetek tretjega niza je postregel z lepo predstavo Moldavk, ki so zasenčile Slovenke. Dobro so izkoriščale svoj odličen blok, pa tudi napad je bil dovolj agresiven, da je prinašal točke. Naše so se vseskozi mučile s prebijanjem moldavske obrambe na mreži in bolj kot ne zaman iskale protistrup. Na prvi tehnični odmor so s prednostjo odšle Moldavke, na semaforju pa je pisalo 8:5. Pri rezultatu 11:6 je Kozamernik vzel odmor in s povišanim glasom puncam skušal dopovedati, naj se zberejo in zaigrajo tako kot znajo. Kmalu zatem je Cvetanovičevo zamenjala Potokarjeva, ki smo jo pogrešali že v prvih dveh nizih. Moldavke so še naprej bežale naprej, Slovenke pa so se utapljale v lastnih nepotrebnih napakah. Ob drugem tehničnem odmoru so vodile že s 16:8. Tudi v finišu ni bilo bistveno drugače: naše so bile še naprej neprepoznavne, tekmice pa so pridno zbirale točke. Da je praktično niz izgubljen, je pokazal tudi Kozamernik, potem ko je Guštinovo zamenjal z novinko Bratoževo. Dobro se je namreč zavedal, da mu bo Maja še kako prav prišla v četrtem in morebitnem petem nizu, ko se bo odločal zmagovalec. Tretji niz je na koncu pripadel Moldavkam, ki so bile boljše s

V četrtem nizu je zadišalo po preobratu. Naše so takoj začele agresivno, prevzelo pobudo in na prvi tehnični odmor odšle z 8:4. Borovinškova je postregla s kar dvema asoma, pa tudi moldavski blok je počasi začel dobivati luknje, ki so jih Slovenke s pridom izkoriščale. V nadaljevanju niza naša dekleta sicer še niso povsem odpravila nepotrebnih napak, a so bila vrhunska v bloku in primat je ostal na njihovi strani. Ob drugem tehničnem odmoru je bilo 16:11 za Slovenijo. Pri 19. točki so imele naše reprezentantke že osem točk naskoka in na obzorju se je že kazal triumf. Na koncu so zasluženo slavile s 25:16.

Kako se bo iztekla tekma med Češko in Albanijo?

Slovenke so torej danes dobro opravile svoj posel, saj so po dveh porazih proti Češki in Albaniji, končno prišle do prve zmage na turnirju v Opavi. A nad svojo igro morajo vsekakor zamisliti, saj je bila v določenem obdobju briljantna, na trenutke pa katastrofalna. Sedaj je njihova usoda v rokah Čehinj in Albank. Za nastop v septembrskih dodatnih kvalifikacijah mora biti izpolnjen en sam pogoj: gostiteljice morajo premagati Albanke, pa četudi tesno s 3:2. Kakršnakoli zmaga Albanije (3:0, 3:1 ali 3:2) pa pomeni zaključek kvalifikacij za naše punce in konec upov o nastopu na evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Poljska.

Ne spreglejte