Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2016,
11.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Živa Dvoršak

Petek, 11. 3. 2016, 11.42

7 let, 12 mesecev

Bo Debevec le videl Rio? Pri ženskah se zapleta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsedstvo Strelske zveze Slovenije (SZS) je na predlog strokovnega sveta SZS izbralo kandidata za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Poleg strelca v trapu Boštjana Mačka - ta je lani na evropskem prvenstvu z malokalibrskim orožjem in puško šibrenico na Pragerskem osvojil odličje bronastega leska v trapu in izpolnil vse kriterije SZS in Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) - za nastop v Braziliji kandidira tudi strelka z zračno puško in malokalibrsko puško trojni položaj Živa Dvoršak.

Pri ženski olimpijski kvoti je položaj nekoliko bolj zapleten, saj jo je na svetovnem prvenstvu v Granadi v Španiji leta 2014 osvojila Petra Dobravec po četrtem mestu z zračno pištolo, a strelka iz Železnikov lani in letos ni izpolnila nobenega kriterijskega rezultata OKS. Kriterije je na ženskem strelskem prizorišču izpolnila le Dvoršakova, ki se je na nedavnem evropskem prvenstvu z zračnim orožjem v Györu na Madžarskem prebila do velikega finala, nato pa osvojila osmo mesto z zračno puško.

Prošnja za posebno povabilo Debevca in spremembo ženske kvote

Predsedstvo SZS je po četrtkovi seji na naslov OKS poslalo predlog, da Mednarodno strelsko zvezo (ISSF) zaprosi za menjavo ženske kvote iz zračne pištole v zračno puško, hkrati pa ISSF zaprosi za posebno povabilo za Rajmonda Debevca, ki je v svoji dolgoletni karieri osvojil kar tri olimpijska odličja in je do zdaj nastopil na kar osmih poletnih olimpijskih igrah.

Debevec je svojo olimpijsko pot začel v Los Angelesu davnega leta 1984, nato pa jo nadaljeval v Seulu 1988, Barceloni 1992, Atlanti 1996, Sydneyju 2000, Atenah 2004, Pekingu 2008 in Londonu 2012. V primeru devetega nastopa na olimpijskih igrah bi Debevec po številu nastopov ujel avstrijskega jadralca Huberta Raudaschla in latvijskega strelca Afanasijsa Kuzminsa. Zadnji je pred štirimi leti v Londonu nastopil s posebnim povabilom Mednarodnega olimpijskega komiteja, absolutni rekorder po številu olimpijskih nastopov pa je kanadski jahač Ian Millar z desetimi nastopi.

Ne spreglejte