Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2024,
13.53

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

judo Andreja Leški

Sobota, 2. 3. 2024, 13.53

1 mesec, 3 tedne

Judo, grand slam

Lep uspeh slovenske judoistke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Andreja Leški | Foto Bojan Kralj/STA

Foto: Bojan Kralj/STA

Slovenska judoistka Andreja Leški je na grand slamu v Taškentu v kategoriji do 63 kg osvojila bronasto odličje. V boju za kolajno je premagala Izraelko Gili Šarir, ki jo je ugnala že na vseh preteklih dvobojih, nazadnje lani v finalu evropskega prvenstva v Montpellierju.

Leški je v boju za odličje vseskozi nadzorovala potek, odločilno akcijo pa je izvedla 1:15 minute pred koncem dvoboja, ko ji je uspel met za vazari, nato je skušala dvoboj dokončati v parterju, a se je Izraelka izmuznila iz primeža.

Še en met je slovenski judoistki uspel tik pred koncem, sodniki pa so ocenili, da tekmica ni padla na bok. Za slovensko tekmovalko so to prve stopničke po zmagi na evropskem prvenstvu jeseni.

Andreja Leški EP 2023 | Foto: Carlos Ferreira in Emanuele Di Feliciantonio/EJU Foto: Carlos Ferreira in Emanuele Di Feliciantonio/EJU "Mislim, da sem res obvladovala nasprotnico"

"Tukaj v Taškentu sem osvojila že svojo 11. kolajno na grand slamih, kar je seveda super. Vesela in ponosna sem, da sem tudi v letošnjem olimpijskem letu pri samem vrhu," je po podelitvi kolajn povedala Koprčanka "na začasnem delu v Ljubljani".

A boj za tretje mesto je slovenska tekmovalka vzela z drugačnim pristopom kot na lanskih tekmovanjih: "Pred borbo za kolajno sem si nekako dala v glavo, da moram nastopiti, kot da sem že na igrah in da gre za olimpijsko odličje. Na to se moram pripraviti, da se bom lahko, ko bo potrebno, borila kot najbolje znam in zmorem. Mislim, da sem res obvladovala nasprotnico in da sem si zaslužila te stopničke danes. Pomembno je tudi, da sva s trenerjem Luko Kuraltom dobila potrdilo, da gremo v pravo smer s pripravami in treningi na poti do olimpijskih iger."

Kako je prišla do dvoboja za tretje mesto?

Tekmovalka ljubljanskega Bežigrada je v predtekmovanju presenetila z aktivnim judom v parterju. Aktualna evropska prvakinja je preskočila prvi krog, v dvoboju z Indijko Himanši Tokas pa si je končni prijem pripravila po pol minute borbe.

Hrvatica Katarina Krišto, lanska zmagovalka Dušanbeja in letošnja finalistka Pariza, je padla po minuti in 15 sekundah. V četrtfinalu Izraelka Inbal Šemeš, lani je Slovenko premagala v Mongoliji, letos pa je že osvojila tretje mesto na Portugalskem, ni imela pravih možnosti. Številnim poskusom meta se je nekako izmuznila, prav v zadnjih sekundah dvoboja pa je tudi ona končala v končnem prijemu.

V polfinalu je morala priznati poraz malo znani Japonki

V polfinalu je bila tekmica slovenske evropske prvakinje in nosilke srebra z lanskega SP malo znana Japonka Momi Tatsukawa, lanska zmagovalka Linza. A že dejstvo, da jo dežela Vzhajajočega sonca pošilja v Uzbekistan, je razkrilo, da gre za kakovostno nasprotnico.

To je Japonka pokazala po minuti dvoboja z uspešnim metom, a je Leški na polovici izenačila. Slovenka je bila nato v dvoboju aktivnejša, Japonka pa se je izkazala predvsem z neugodnim gardom. Dvoboj je šel v podaljšek, kjer je imela Japonka kazen prednosti in po slabih štirih minutah je Slovenki izsilila tretjo za napredovanje v finale.

V finalu je Japonko premagala večna tekmica Tine Trstenjak Francozinja Clarisse Agbegnenou, drugi bron je osvojila Japonka Nami Nabekura.

Martin Hojak | Foto: STA , Martin Hojak Foto: STA , Šamšajev boljši od Hojaka

Martin Hojak je v kategoriji do 73 kg imel najprej veliko dela z Nemcem Alexandrom Berndom Gablerjem. Ta je bil izjemno aktiven vse do polovice dvoboja, ko je Hojaku uspel met za vazari. Nato je pobudo prevzel Ljubljančan in dobrih 20 sekund kasneje dobil dvoboj.

Nekdanji azijski prvak Kazahstanec Danijar Šamšajev pa je pokazal popolnoma drugačen judo z manj akcije in več zelo odločnimi napadi. Prvič je bil uspešen po minuti in 15 sekundah, zmago pa je potrdil z drugo akcijo na polovici dvoboja.

Judoisti bodo prihodnji teden nastopili v Linzu.

Preberite še:

Kaja Kajzer
Sportal Kaja Kajzer sedma v Uzbekistanu
Andreja Leški
Sportal Andreja Leški in Benjamin Savšek športnika Ljubljane 2023
Ne spreglejte