Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2012,
9.34

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Le Mans Audi

Nedelja, 17. 6. 2012, 9.34

4 leta, 8 mesecev

Zmaga Audija, Davidson utrpel zlomljeni vretenci (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Audi je na 24-urni dirki v Le Mansu prišel do trojne zmage. Prvo polovico dirke na slovitem francoskem dirkališču je zaznamovala strašljiva nesreča Anthonyja Davidsona. Ima dve zlomljeni vretenci.

Nemec Andre Lotterer, Švicar Marcel Fässler in Francoz Benoit Treluyer so ponovili lansko zmago, v 24 urah pa so prevozili 378 krogov. Za krog je zaostala dansko-italijansko-britanska posadka Tom Kristensen-Dindo Capello-Allan McNish. Prvouvrščeni posadki sta vozili hibridni dizelski dirkalnik Audi R18 e-tron, tretji pa so bili s klasično gnanim bolidom Audi R18 ultra Nemec Mike Rockenfeller, Britanec Oliver Jarvis in Italijan Marco Bonanomi s tremi krogi zaostanka.

"Zmaga tu je nekaj posebnega, za nami pa je odlična dirka. Mislim, da smo pokazali pravi dirkaški obraz," se je novega uspeha na eni najprestižnejših dirk na svetu veselil Lotterer. Lani je Audi do cilja pripeljal le en dirkalnik, tokrat so bili brez resnejših težav in so na koncu zanesljivo prišli do trojne zmage. "To je res velika zmaga. Takšno dirko lahko človek doživi samo tukaj, v Le Mansu," pa je bil nad moštvenim uspehom navdušen vodja Audijevega športnega programa Wolfgang Ullrich.

Zadovoljen je bil tudi nekdanji nemški dirkač formule 1 Nick Heidfeld. Z zasebno ekipo Rebellion in sovoznikoma Švicarjem Neelom Janijem ter Francozom Nicolasom Prostom, sinom nekdanjega svetovnega prvaka Alaina Prosta, sicer niso sodelovali v boju za stopničke, končali pa so tik pod njimi, na četrtem mestu z 11 krogi zaostanka.

Nekdanji dirkač formule 1 in zdaj strokovni analitik dirk na televiziji Sky, 33-letni Anthony Davidson, se je s svojo Toyoto zapletel s Ferrarijevim Piergiuseppejem Perazzinijem. Dvignilo ga je v zrak in zavrtelo za 360 stopinj. Končal je v zaščitnih pnevmatikah. Anglež je sprva skušal sam zlesti iz dirkalnika, nakar je ugotovil, da potrebuje pomoč. V lokalni bolnišnici so mu diagnozirali zlomljeno 11. in 12. vretence. Davidson je nekaj ur po nesreči iz bolnišnice tvital: "To je bila pa velika! V francoski bolnišnici ležim z zlomljenim hrbtom. Tega nisem imel v načrtu za ta del dirke."

Ne spreglejte