Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
19.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Jorge Lorenzo Valentino Rossi Tim Gajser Tim Gajser motokros MotoGP Sportalov zakaj

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 19.14

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj

Zakaj imajo tekmovalci v moto športu vedno enako štartno številko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Najboljšega motokrosista v elitni seriji MXGP Tima Gajserja poznamo po številki 243, motociklističnega dirkača Valentina Rossija si ne predstavljamo brez številke 46, tudi Jorge Lorenzo se je vrnil k številki 99. Zakaj vedno tekmujejo z enako štartno številko in zakaj to ni enica, ki jim glede na rezultate nedvomno pripada?

Tim Gajser, najboljši motokrosist serije MXGP v tej sezoni, že od leta 2009 nastopa s štartno številko 243. Ta ima zanj poseben pomen, saj je izpeljanka iz datuma rojstva njegovega starejšega brata Žana (24. 3. 1992), ki je po spletu nesrečnih okoliščin na motokrostističnem poligonu preminil pri komaj treh letih.


Veličasten sprejem za Tima Gajserja #foto #video


Zaščitni znak Tima Gajserja je številka 243 in rdeče-rumena barvna kombinacija, ki označuje sonce in ljubezen. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zaščitni znak Tima Gajserja je številka 243 in rdeče-rumena barvna kombinacija, ki označuje sonce in ljubezen. Foto: Grega Valančič/Sportida

Številko 243 ima vtetotovirano na srčni strani. | Foto: Številko 243 ima vtetotovirano na srčni strani.

Številko 243 ima 20-letni Gajser, mojster motokrostističnih poligonov iz Makol v haloških goricah ter najmlajši svetovni prvak v seriji MXGP v zgodovini, vtetovirano tudi na levi strani prsnega koša, blizu položaja srca.

Čeprav mu kot zmagovalcu pripada številka ena, je obdržal svojo številko.



Zakaj je boksarski ring v resnici kvadraten?
Zakaj so nekatera nogometna igrišča večja od drugih?
Zakaj v ligi NHL ne razkrijejo katera poškodba pesti hokejista?
 


Meditacija in molitev pred vsakim nastopom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Meditacija in molitev pred vsakim nastopom. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kakšna so sploh pravila izbiranja štartnih številk? Te so na primer v motokrosu in cestnem motociklizmu stalne, navijači svoje vzornike prepoznajo tudi po številkah, medtem ko so pri spidveju štartne številke stvar žreba pred samim tekmovanjem.

Obstajajo pravila, svoje pa igra tudi intimna zgodba v ozadju

Kot nam je povedala Andreja Prel, vodja področja avto-moto šport pri nacionalni panožni zvezi za moto šport in karting AMZS, so pravila zelo različna.

Na slovenskih tekmovanjih v motokrosu si na primer vsak tekmovalec sam izbere štartno številko, ta pa ga potem spremlja skozi vso kariero.

"Tekmovalci si štartne številke izbirajo različno. Ali gre za njihovo srečno številko ali številko, ki jim je že kdaj prej prinesla zmago, precej pa je tudi primerov, ko se tekmovalci odločijo za štartno številko, s kakršno je nastopal že njihov oče, ki je bil prav tako uspešen v tem športu," je pojasnila Prelova.

Rossi številko 46 podedoval po očetu

Valentino Rossi | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Eden od takih primerov je tudi italijanski motociklist Valentino Rossi, ki je številko 46 podedoval po svojem očetu Grazianu, ki je z omenjeno številko zmagal na treh dirkah za veliko nagrado.

 "Tim Gajser bi kot zmagovalec lahko nosil štartno številko ena, a se je odločil, da raje obdrži svojo številko 243. Čeprav enica ni zasedena, je nima pravice zasesti nihče drug. Ta je rezervirana za zmagovalca," je povedala Prelova.

Conska pravila v evropskem prvenstvu

Andreja Prel je vodja področja avto-moto šport pri nacionalni panožni zvezi za moto šport in karting AMZS. (Na fotografiji je v družbi predsednika Mednarodne motociklistične zveze FIM Vita Ippolita.)  | Foto: Osebni arhiv Andreja Prel je vodja področja avto-moto šport pri nacionalni panožni zvezi za moto šport in karting AMZS. (Na fotografiji je v družbi predsednika Mednarodne motociklistične zveze FIM Vita Ippolita.) Foto: Osebni arhiv Drugačna pravila veljajo v evropskem prvenstvu. Evropska motociklistična zveza (FIM Europe) na primer za 65 in 85-kubične motorje določa conska pravila.

Tako na primer tekmovalci v prvi coni lahko izbirajo številke od 1 do 199, v drugi coni – v tej nastopajo slovenski tekmovalci – od 200 do 399, v tretji coni pa imajo na voljo štartne številke od 400 do 599.

Kar zadeva evropsko prvenstvo, kjer vozijo s 125-, 250- in 300-kubičnimi motorji, si tekmovalci številko izberejo, potem pa jo promotor oz. FIM Europe potrdita oziroma zavržeta, je pojasnila Prelova.

"Tekmovalci, ki tekmujejo vso sezono, imajo prvi pravico do izbora številke, medtem ko so tisti tekmovalci, ki nastopajo samo na določenih dirkah, pri izboru štartne številke bolj omejeni. Lahko sicer izbirajo, vendar ima na koncu zadnjo besedo pri izbiri promotor. Lahko mu jo izbere on in je pač najbližja ali najbolj podobna tej, ki si jo tekmovalec želi," pojasnjuje Andreja Prel.

Kaj nam sporočajo barve štartnih številk?

Obstajajo tudi posebna barvna pravila. V seriji MXGP ali MXOpen je podlaga številčnice v beli barvi, številke pa so črne, le zmagovalec ali vodilni v seriji dobi številko s številčnico v rdeči barvi. V seriji MX2 je številčnica v črni barvi, številka pa v beli.

Štartne številke – v motokrosu jih imajo tekmovalci na sprednji strani motorja, ob strani ter na hrbtni strani tekmovalnega dresa, medtem ko na čeladi številka ni potrebna – morajo biti oblikovno čiste. To pomeni, da ne vsebujejo dizajna ali česa motečega.

Spidvejisti štartne številke žrebajo pred tekmo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Spidvejisti štartne številke žrebajo pred tekmo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Spidvejisti do številke prek žreba

Pri spidveju je zgodba nekoliko drugačna. Štartne številke pred vsako tekmo razdelijo na podlagi žreba. Na voljo je 16 številk za 16 tekmovalcev, rezervi dobita številki 17 in 18.

Le v elitni seriji Speedway Grand Prix (SGP) tekmovalci od leta 2014 uporabljajo še svoje izbrane številke, ki jih nosijo na čeladah in motorju.

Žagar med pionirji

Tako recimo slovenski spidvejist Matej Žagar tekmuje s številko 55, pa čeprav mu žreb narekuje drugo. Zakaj? Ker si jo je izbral sam in ker ima zanj poseben, globok pomen, ki pa ga javno ne želi razkriti.

Slovenski spidvejist Matej Žagar je izbral številko 55, ki ima zanj poseben pomen, ki pa ga javno ne želi razkriti. Bil je eden prvih, ki se je odločil za stalno številko. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski spidvejist Matej Žagar je izbral številko 55, ki ima zanj poseben pomen, ki pa ga javno ne želi razkriti. Bil je eden prvih, ki se je odločil za stalno številko. Foto: Grega Valančič/Sportida
Matej Žagar | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida
Žagar je bil sploh med prvimi spidvejisti s svojo izbrano številko, pred tem nihče niti v elitni seriji SGP ni imel svoje številke, je pojasnila Prelova.

Skupaj z Američanom Gregom Hancockom, večkratnim svetovnim prvakom in trenutno vodilnim v SGP, sta promotorju SGP pred leti napisala pismo, v njem pa predlagala uporabo lastne štartne številke.

Njuna prošnja je naletela na plodna tla, ideji o lastni številki pa je v prihodnjih letih sledilo vse več tekmovalcev.

V MotoGP se številke selijo iz nižjih kategorij

Kaj pa cestni motociklizem? V seriji MotoGP, kjer se obrača največ denarja, so številke tekmovalcev še bolj svete. Z njimi so povezani tudi reklamni artikli, ki prinašajo visoke prihodke.

"Tudi tukaj si tekmovalci številko lahko izberejo sami. Običajno te številke prinesejo že iz nižjih kategorij, kjer so si že ustvarili prepoznavno ime," pojasnjuje Prelova.  

Valentino Rossi je številko 46 podedoval od očeta Graziana.  | Foto: Getty Images Valentino Rossi je številko 46 podedoval od očeta Graziana. Foto: Getty Images

Jorge Lorenzo se je po dveh sezonah "v enici", vrnil k številki 99. | Foto: Getty Images Jorge Lorenzo se je po dveh sezonah "v enici", vrnil k številki 99. Foto: Getty Images

Rossi in Lorenzo ostajata zvesta

Tako na primer Italijan Valentino Rossi že od nekdaj tekmuje s štartno številko 46 – z njo so povezani tudi številni reklamni proizvodi –, ki je ni zamenjal niti za enico, ko bi mu ta kot zmagovalcu serije MotoGP lahko pripadla.

Enako velja za španskega dirkača Jorgeja Lorenza, ki je po dveh sezonah, odpeljanih s s štartno številko ena, ta mu je pripadla kot zmagovalcu serije MotoGP, presedlal nazaj na številko 99.

Kot je pojasnil (argumentacijo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku od četrte minute naprej), se je za spremembo odločil zato, ker mu enica ni prinesla sreče, medtem ko je s številko 99 osvojil kar sva naslova svetovnega prvaka, poleg tega je bil z njo bolj prepoznaven tudi med navijači.  

Ko se upokoji tudi štartna številka

Ko se tekmovalec upokoji oziroma konča kariero, si lahko njegovo številko izbere kdo drug, ni pa nujno. V primeru slovesa, velike slave in prepoznavnosti ali pa smrti včasih upokojijo tudi štartno številko.

Oče pokojnega Marca Simoncellija, Paolo Simoncelli, s sinovo štartno številko. | Foto: Getty Images Oče pokojnega Marca Simoncellija, Paolo Simoncelli, s sinovo štartno številko. Foto: Getty Images

Številko 58 so v začetku septembra letos upokojili. | Foto: Getty Images Številko 58 so v začetku septembra letos upokojili. Foto: Getty Images

Tako so septembra letos upokojili štartno številko 58, ki jo je nosil pokojni Marco Simoncelli, nekdanji svetovni prvak v razredu 250cc.  Številko so upokojili na predvečer njegove domače dirke – Simoncelli je odraščal blizu Riminija –, velike nagrade za San Marino.

Upokojeni sta tudi številki 48 in 74, ki sta jih nosila pokojna japonska motociklistična dirkača Daijiro Kato in Shoya Tomizawa, ki sta se smrtno ponesrečila na dirkah leta 2003 in 2010.

Prav tako nihče več ne bo tekmoval s štartnima številkama 34 in 65, ki sta jih svoje tekmovalne čase nosila ameriški prvak Kevin Schwantz  in njegov italijanski kolega Loris Capirossi. Oba sta v seriji MotoGP vtisnila neizbrisljiv pečat.

Ne spreglejte