Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 7. 2016,
22.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Matej Žagar

Sobota, 9. 7. 2016, 22.48

6 let, 6 mesecev

Žagar za las ob polfinale v Cardiffu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Šved Antonio Lindbäck je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v speedwayu v Cardiffu. Peto preizkušnjo sezone elitne serije Grand Prix je dobil pred domačinom Taiem Woffindnom in Poljakom Bartoszem Zmarzlikom. Slovenski dirkač Matej Žagar je za las ostal brez polfinala, končal je na devetem mestu.

Južnovaližanski Cardiff je bil ta konec tedna prizorišče VN Velike Britanije, vrhunca serije Grand Prix. Mateju Žagarju je lani za las ušel veliki finale te dirke na stadionu Millennium, tokrat pa je imel še več smole, saj je le na račun manjšega izkupička boljših mest ostal brez polfinalnih voženj.

Zmago si je tokrat privozil Šved Antonio Lindbäck, ki sta se mu na stopničkah pridružila Britanec Tai Woffinden in Poljak Bartosz Zmarzlik. Žagar je bil skupaj z Američanom Gregom Hancockom ter Švedom Andreasom Jonssnom v trojici voznikov, ki so si po rednem delu dirke privozili osem točk. Ena zmaga in eno drugo mesto pa sta bila po pravilih premalo od izkupička preostalih dveh. Deveto mesto in osem točk tako sicer ni slab rezultat, kljub temu pa si je predvsem po dobrih predstavah na treningu tudi slovenski adut verjetno želel več.

Dirko je začel na najboljši možen način, saj se je po slabšem startu v svoji prvi vožnji z zadnjega mesta prebil povsem v ospredje in po štirih krogih zabeležil tudi prvo in na koncu edino zmago na dirki. Za njim pa sta se v cilj pripeljala dva svetovna prvaka Avstralec Chris Holder in Britanec Tai Woffinden.

V drugem nastopu je moral priznati premoč mlademu Poljaku Piotru Pawlickemu, v preostalih treh nastopih pa je nanizal tri zaporedna tretja mesta in za las ostal brez možnosti za boljši izkupiček točk tako v polfinalu kot tudi morebitnem finalu.

Obeta se zelo zanimiv boj za vrh. | Foto: Obeta se zelo zanimiv boj za vrh.

Najbolj napeta serija zadnjih let še zdaleč ni odločena

Zanimivo pa je dejstvo, da se je Žagar na račun slabših voženj njegovih najbližjih konkurentov v skupnem seštevku SP spet povzpel na osmo mesto, ki bo sicer komaj na koncu letošnje serije SGP, ki šteje enajst preizkušenj, zagotovilo obstanek v tem tekmovanju. Žagarja do naslednjega, sedmega Chrisa Holderja, na lestvici loči kar enajst točk, gneča za njim pa je dobesedno neverjetna. Danec Peter Kildemand ga preganja z zgolj točko zaostanka, še točko manj pa imata naslednji Danec Nicki Pedersen ter Šved Andreas Jonsson. Najbolj napeta serija zadnjih let tako še zdaleč ni odločena. Ne pri vrhu, kjer ostaja v sedlu ameriški veteran Greg Hancock, tokrat četrti, kot pri repu osmerice, ki se vedno bori za status, ki zagotavlja nadaljevanje med najboljšimi.

Naslednjič bo šlo zares čez dober mesec, ko se bo 13. avgusta najboljša svetovna petnajsterica pomerila v Švedski Mallili. Kraju, ki Žagarju zadnja leta ni bil najbolj naklonjen, še najbolj pa so si ga ljubitelji dirkanja zapomnili po njegovem incidentu s Pedersenom, ki ga je namerno zbil, čemur je sledilo prerivanje tako na progi kot kasneje v boksih.

Izidi:

1. Antonio Lindbaeck (Šve) 18 točk, 2. Tai Woffinden (VBr) 15, 3. Bartosz Zmarzlik (Pol) 13, 4. Greg Hancock (ZDA) 10, 5. Piotr Pawlicki (Pol) 14, 6. Jason Doyle (Avs) 12, 7. Maciej Janowski (Pol) 11, 8. Andreas Jonsson (Šve) 9, 9. Matej Žagar (Slo) 8 ...

SP skupno (5):

1. Hancock 66 točk, 2. Woffinden 63, 3. Doyle 54, 4. Lindbaeck 53, 5. Janowski 52, 6. Zmarzlik 51, 7. Holder 50, 8. Žagar 39 ...

Ne spreglejte