Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
9. 7. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

MotoGP

Sobota, 9. 7. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Vizija MotoGP: konstruktorske četvorke

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Organizatorji svetovnega prvenstva MotoGP načrtujejo, da bi v bližnji prihodnosti karavano sestavljalo 24 motorjev, ki bi bili enakovredno razdeljeni med šest konstruktorjev.

Letošnja karavana kraljevskega razreda MotoGP je sestavljena iz 21 motorjev. Prevladuje Ducati, ki ima dva tovarniška motocikla in šest satelitov. Honda ima dva tovarniška motorja in tri satelite, Yamaha pa dva tovarniška motorja in dva satelita. Suzuki in Aprilia imata vsak po dva tovarniška motorja.

Čeprav se je v zadnjem času veliko govorilo o možnosti, da bi Suzuki svoj program v prihodnji sezoni razširil na še eno satelitsko moštvo, se očitno to ne bo zgodilo. Povezava z zasebnikom LCR je, kot vse kaže, padla v vodo. Suzuki pa naj bi začel povsem sveže pogovore z zasebnikom Pramacom za sezono 2018.

Ker se bo v prihodnji sezoni moto eliti pridružil KTM, se bo karavana z 21 motorjev razširila na 23. Organizatorji svetovnega prvenstva MotoGP so najprej naredili javni razpis še za 24. motor, nato pa licence za dirkanje niso podelili nikomur. Kljub temu izvršni direktor promotorja MotoGP Dorne Sports Carmelo Ezpeleta poudarja, da niso odstopili od vizije, da bi bila MotoGP karavana sestavljena iz 24 motorjev, ki bi bili enakovredno razdeljeni med šest konstruktorjev.

Najprej finance, potem pa akcija

"To so naše sanje, imeti šest konstruktorjev, vsak pa bi prispeval štiri motorje. Skušamo narediti finančna pravila, ki bodo pomagala. Vsakega konstruktorja hočemo videti s štirimi motorji," je povedal Carmelo Ezpeleta.

Suzuki ima v MotoGP trenutno dva motorja. Morda bo prav kmalu imel štiri. | Foto: Suzuki ima v MotoGP trenutno dva motorja. Morda bo prav kmalu imel štiri.

Bolj ugodni finančni pogoji za dirkanje so bistvo nove pogodbe med lastnikom komercialnih pravic MotoGP Dorno Sports in IRTO (združenje ekip), s katero bodo pokrili strukturo in promocijo kraljevskega razreda MotoGP.

Šef zasebne Yamahe in predsednik IRTE Herve Poncharal je prepričan, da sveža pogodba za satelitska moštva pomeni bistveno boljše izhodišče za sklepanje partnerstev s konstruktorji motorjev.

Sistem 6x4 bi moral delovati

"To je lepa priložnost za vsako neodvisno moštvo, da vidi, kaj je zanjo najboljša možnost v MotoGP. Šest konstruktorjev, ki bodo v svetovnem prvenstvu med letoma 2017 in 2021, bo naredilo bolj razburljiv šov, pa tudi življenje direktorjev neodvisnih ekip bo lažje."

"Več možnosti bo za dobre boje na stezi in seveda bi bil idealen scenarij, če bomo imeli šest konstruktorjev, vsak od njih pa bo imel tovarniško in satelitsko ekipo. To bo ustvarilo 24 nastopajočih."

"Vsa naša neodvisna moštva bodo imela vznemirljivo poslanstvo, da bodo sodelovala z našim konstruktorjem kot mladinska ekipa ali pa bodo iskala drugačne marketinške možnosti."

Ne spreglejte