Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
6. 7. 2012,
7.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sebastian Vettel Red Bull

Petek, 6. 7. 2012, 7.56

8 let

Vettlovo julijsko prekletstvo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sebastian Vettel je dvakratni prvak in zmagovalec 22 dirk formule 1, a v juliju ni še nikoli zmagal. Ta vikend ima prvo od treh letošnjih priložnosti, da prekine julijsko prekletstvo.

Čeprav je Sebastian Vettel (Red Bull) lani za svoj drugi naslov prvaka zmagal kar 11 dirk, pa mu ni uspelo slaviti na nobeni julijski dirki - v Silverstonu ga je premagal Fernando Alonso (Ferrari), nato je na Nürburgringu sploh prvič v sezoni ostal brez stopničk in se zaradi "le" četrtega mesta skoraj zjokal, nezadovoljen pa je bil tudi z drugim mestom na Madžarskem. Julija je bil neuspešen že v svojih prvih dveh sezonah z Red Bullom, ko je zmagal skupno devetkrat. Konec julijskega prekletstva bi bilo z nedeljsko zmago na VN Velike Britanije lepo rojstnodnevno darilo. Dvakratni svetovni prvak in zmagovalec 22 dirk je namreč v torek dopolnil 25 pomladi. Če pa mu ne uspe v Silverstonu, bo imel v natrpanem juliju s tremi dirkami priložnost še na Hockenheimringu in Hungaroringu.

Vettel, ki je letos dobil le VN Bahrajna, je brez uvrstitve na stopničke štiri zaporedne dirke, kar je njegov najslabši niz po več kot treh letih. V skupnem seštevku je 26 točk za vodilnim Alonsom. Pred njim je tudi ekipni kolega Mark Webber (Red Bull). Julij bo tako zanj letos še kako pomemben mesec, če želi v drugi del sezone vstopiti kot resen kandidat za naslov prvaka. "Rojen sem v juliju in to bi bil lahko dober mesec. Ne čutim pa posebnega julijskega pritiska. V preteklosti sem se močno trudil, a se ni izšlo. Morda se bo letos. Če mi uspe, bom res srečen," pred deveto VN sezone obljublja nemški dirkač.

Popotnica v Silverstone je bila in ni bila dobra. V Valencii je imel na dirki kar 20 sekund prednosti, nakar ga je izdal dirkalnik (alternator v renaultovem motorju) in je odstopil. "Ostajamo potrpežljivi. V Valencii smo naredili korak naprej in zato sem zadovoljen. Imel sem dober vikend, do odstopa dobro dirko, sicer je res vse dobro delovalo, no tudi Mark je imel nekaj težav z vzdržljivostjo," je pred začetkom dirkaškega vikenda v rojstnem kraju britanskega motošporta dejal Vettel. Pred 14 dnevi je bil na VN Evrope na prvem štartnem mestu (tretjič letos), v Silverstonu pa je s "pole positiona" denimo štartal leta 2009 in nato zmagal. A takrat je bila VN VB junija.

Ne spreglejte