Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2016,
18.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Aleks Humar Rok Turk reli

Nedelja, 30. 10. 2016, 18.30

6 let, 6 mesecev

Turk zmagovalec zadnjega relija, Humar prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Na reliju v Idriji, zadnji preizkušnji letošnjega državnega prvenstva v reliju, je zmagal Rok Turk (Peugeot 208 R2), ki je na koncu le za 3,7 sekunde premagal Aleksa Humarja (Renault Clio R3T). Humar si je že pred zadnjo dirko sezone privozil naslov državnega prvaka v letu 2016.

Rok Turk | Foto: WRC Croatia Foto: WRC Croatia

Tretji je bil v Idriji Aljoša Novak (Mitsubishi Lancer EVO X), ki je za Turkom zaostal šest sekund.

Sezona 2016 se je končala v Idriji, od koder prihaja večina najboljših dirkačev. Tudi na letošnji izvedbi je kazalo, da bo slavil domači veteran Darko Peljhan, naslov si je že prej zagotovil še en dirkač iz tega mesta Humar, a se je nato prav ob koncu zgodil preobrat, po katerem je do skupne zmage na zaključnem reliju v Sloveniji prišel tretji domačin, Rok Turk.

Turk je bil sicer najboljši po prvem dnevu jubilejnega relija v Idriji. Prireditelji so ob deseti obletnici dirk na najvišji ravni v Sloveniji izvedli tudi prvi memorial Marijana Logarja, prvega reli voznika iz Idrije in dolgoletnega športnega funkcionarja. V njegov spomin so dirkaču, ki je postavil najhitrejši čas na prvi hitrostni preizkušnji, podelili priznanje, dobil pa ga je Peljhan.

A noč na nedeljo je na skupno prvem mestu preživel Turk, ki je dobil drugo HP. Toda razlike so bile majhne, Turk je zaostajal eno sekundo, Humar pa dve in jasno je bilo, da bo o končni zmagi odločala nedelja.

Aleks Humar je letos dobil štiri od sedmih relijev za DP. | Foto: Gregor Pavšič Aleks Humar je letos dobil štiri od sedmih relijev za DP. Foto: Gregor Pavšič

Na zadnjem "brzincu" je prišlo do preobrata

Skupno so dirkači morali na idrijskem reliju prevoziti sedem hitrostnih preizkušenj, danes še pet. Kazalo je, da bo zmagal Peljhan, ki se je v vodstvo prebil po četrti hitrostni preizkušnji, po šesti pa je imel kot vodilni pred Novakom tri sekunde naskoka.

Na zadnjem "brzincu" pa je nato prišlo do preobrata. Peljhan je naredil napako, precej zaostal in na koncu ni mogel višje kot do sedmega mesta v skupni razvrstitvi. S tem je boj za vrh prepustil someščanoma in Novaku, iz ozadja pa je udaril Turk.

Resda so majhni zaostanki omogočali mešanje vrstnega reda do zadnjega mesta, je pa Turk vendarle nekoliko presenetil in se s četrtega mesta nazadnje še prebil na prvo. Razlike pa so, tako kot na celotnem reliju, ostale majhne, saj je bilo med prvim in tretjim devet sekund razlike, šele četrti Grega Premrl je zaostal več kot minuto.

Izidi:

1. Rok Turk/Martina Nartnik (Peugeot 208 R2)           43:26,4
2. Aleks Humar/Jaka Cevc (Renault Clio R3T)              + 3,7
3. Aljoša Novak/Anja Verbič (Mitsubishi Lancer EVO X)      9,9
4. Grega Premrl/Marko Stiperski (Citroen DS3 R3T)       1:01,1
5. Aleš Zrinski/Tadej Štupar (BMW M3)                   2:20,1
6. Matic Humar/Nika Jereb (Renault Clio RS 2,0)         2:32,5
7. Darko Peljhan/Tina Lazar (Mitsubishi Lancer EVO X)   2:42,2
8. Jan Mrak/Luka Kuštrin (Suzuki Swift 1,3 FFTI)        3:12,1
...

Ne spreglejte