Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2017,
14.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser

Nedelja, 23. 4. 2017, 14.59

6 let, 6 mesecev

MXGP, Valkenswaard

Gajser na Nizozemskem peti, a še vedno udobno v sedlu vodilnega v SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Tim Gajser Trentino | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenski motokrosist Tim Gajser, svetovni prvak in vodilni v letošnjem seštevku razreda MXGP, je šesto postajo sezone svetovnega prvenstva 2017 končal na skupno petem mestu. Gajser je bil v prvi vožnji šesti, v drugi pa četrti. Zmagal je Francoz Gautier Paulin.

V prvi vožnji je zmagal Paulin, drugi je bil Belgijec Jeremy van Hoerebeek, tretji pa domačin Jeffrey Herlings. Gajserjev najbližji zasledovalec v skupnem seštevku Italijan Antonio Cairoli je bil le deveti.

Valkenswaard je znan po zahtevni, peščeni progi, na kateri slovenski adut Gajser še nikoli ni zmagal. Njegov najboljši rezultat je tretje mesto z lanske dirke. Gajser je sicer zelo dobro začel, predvsem po startu spustil le Paulina, potem pa na polovico vožnje naredil napako, po padcu je izgubil precej časa in najprej zdrsnil na peto mesto, pozneje pa ga je prehitel še Litovec Arminas Jasikovas. Kljub napaki je Slovenec nazadnje celo še povečal vodstvo v seštevku SP. Cairoli je imel namreč še precej več težav, prvič se je zapletel že na startu, se potem prebijal z 20. mesta, a ni mogel višje kot do devetega.

Tako kot na prejšnji preizkušnji v Pietramurati pred enim tednom so imeli Slovenci na startu tri predstavnike, a sta po prvi vožnji, ko sta se gibala med 25. in 35. mestom, preostala dva ostala brez točk v SP. Klemen Gerčar je bil 28., Peter Irt pa 33.

Tim Gajser Nizozemska Valkenswaard | Foto: Honda Pro Racing Foto: Honda Pro Racing

Gajser je bil v drugi vožnji četrti, na vrhu pa so končali Cairoli, Paulin in Herlings. V drugi vožnji je Gajser slabše startal in tekmovalci so ga pred prvim ovinkom povsem zaprli. Slovenski as je začel napadati z osmega mesta. Za razliko od prve vožnje je v drugi najbolje startal Cairoli, ki je vso dirko vozil na prvem mestu in drugo vožnjo tudi prepričljivo dobil. Gajser se je v nadaljevanju vključil v boj za najvišja mesta, kjer je bil tokrat tudi mojster peščenih prog, Nizozemec Jeffrey Herlings, ki sta mu končno uspeli dve dobri vožnji. Gajser je v drugi vožnji prav v zadnjem krogu napredoval do četrtega mesta.

V drugi vožnji sta uvrstitvi za malenkost popravila tudi Irt in Gerčar; Irt je končal na 26. mestu, Gerčar pa mesto za njim. Skupno sta dirko končala na 28. (Irt) in 29. mestu (Gerčar).

Seštevek obeh voženj je zmago na VN Evrope v Valkenswaardu prinesel Paulinu s 47 točkami, drugi je bil Herlings (40), tretji pa van Hoerebeek (38). Cairoli se je z zmago v drugo vožnji še prebil na skupno četrto mesto (37), tik pred Gajserja (33 točk).

Gajser je današnjo dirko začel z 18 točkami prednosti v SP pred italijanskim tekmecem, Cairoli je zaostanek zdaj nekoliko zmanjšal na 14 točk (234-220).

V Valkenswaardu so izvedli še dve spremljevalni dirki; na preizkušnji evropskega prvenstva EMX 250 je tekmoval Jan Pancar, a se ni kvalificiral na dirko. Motokrosisti kategorije evropskega prvenstva EMX 125 so tekmovali prvič letos, Maks Mausser pa je ostal izven štirideseterice, ki se je pomerila na dirki.

Sezona SP se bo nadaljevala čez 14 dni v latvijskem Kegumsu.

* Izidi:

- 1. vožnja: 1. Gautier Paulin (Fra), 2. Jeremy Van Horebeek (Bel), 3. Jeffrey Herlings (Niz) ... 6. Tim Gajser, 28. Klemen Gerčar, 31. Peter Irt (vsi Slo);
- 2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Gautier Paulin (Fra), 3. Jeffrey Herlings (Niz) ... 4. Tim Gajser, 26. Peter Irt, 27. Klemen Gerčar;
- skupno na dirki: 1. Gautier Paulin (Fra) 47, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 40, 3. Jeremy Van Horebeek (Bel) 38 ... 5. Tim Gajser 33, 28. Peter Irt 0, 29. Klemen Gerčar 0;
- SP skupno (6): 1. Tim Gajser (Slo) 234 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 220, 3. Gautier Paulin (Fra) 192 ...
Ne spreglejte