Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2017,
19.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser

Nedelja, 23. 7. 2017, 19.20

6 let, 6 mesecev

Tim Gajser je bil na koncu tretji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Tim Gajser motokros MXGP Brežice | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v Loketu na Češkem osvojil tretje mesto. Svetovni prvak je dobil prvo vožnjo elitnega razreda MXGP, v drugi pa je bil četrti, kar je pomenilo končno tretje mesto. Zmagal je Italijan Antonio Cairoli.

Najboljšemu slovenskemu dirkaču je letošnje načrte prekrižala poškodba, ki se mu je pripetila na začetku druge tretjine prvenstva. Zaradi zlomljene lopatice je celo izpustil dve dirki, na zadnjih dveh dirkah pa je zaradi poškodbe dosegel manj od pričakovanj. A v tritedenskem premoru je imel dovolj časa za dokončno sanacijo poškodbe.

V soboto je Makolčan najprej zelo dobro opravil kvalifikacije, kjer je zaostal le za vodilnim motokrosistom prvenstva Cairolijem. Na dirki na Češkem sta nastopala še dva Slovenca, Peter Irt je bil v kvalifikacijah 27., Jernej Irt pa je štiri kroge pred koncem odstopil.

Za Gajserja, ki se počasi vrača v staro formo pred poškodbo, je bila zmaga v prvi vožnji prva po aprilski preizkušnji v Trentinu. V tej vožnji je bil zelo prepričljiv in je ugnal Belgijca Clementa Desalla in vodilnega v skupnem seštevku Cairolija.

Do polovice je bil najboljši, potem pa ...

Do polovice je bil vodilni. | Foto: Peter Kavčič Do polovice je bil vodilni. Foto: Peter Kavčič Gajser je bil nato tudi v drugi vožnji najboljši do polovice, ko je moral najprej predse spusti Cairolija, potem pa še Desalla. Če bi ostal na drugem mestu pred Belgijcem, bi se veselil končne zmage, a je ostal tretji, nekaj krogov pred koncem pa ga je po precej ostrem napadu, po katerem bi Gajser skorajda padel, prehitel še Nizozemec Jeffrey Herlings.

Gajser se je tako na koncu moral zadovoljiti s skupno tretjo stopničko, kar pa je zanj po dolgem okrevanju zaradi poškodbe in po nekaj izpuščenih dirkah sredi sezone prva uvrstitev na zmagovalni oder po Trentinu.

Zmagovalec češke dirke Cairoli je dobil 45 točk, drugi je bil s 44 Desalle, tretji pa Gajser s 43. Preostala Slovenca sta ostala brez točk: Peter Irt je bil v prvi vožnji 26., Jernej Irt pa 29., v drugi pa sta brata Irt ti mesti zamenjala. Na koncu je bil Jernej Irt 29., Peter Irt pa 32.

Slovenski as ostaja na petem mestu

Skupno v SP je na vrhu ostal Cairoli s 523 točkami, drugi je Desalle s 431, tretji pa Herlings s 418. Gajser ima zdaj 353 točk in je ostal na petem mestu.

Naslednja preizkušnja SP bo 6. avgusta v Lommelu v Belgiji.

V Loketu se je poleg dirke svetovnega prvenstva odvilo še sklepno dejanje evropskega prvenstva za kategoriji EMX 65 in EMX 85. V EMX 65 je od Slovencev tekmoval desetletni Jaka Peklaj, ki si je nastop na finalu priboril z osmim mestom v conskem delu tekmovanja. Na Češkem je tekmovalo najboljših 40 motokrosistov iz Evrope. Peklaj je v prvi vožnji na startu pustil za sabo vso konkurenco in si je že po dveh krogih nabral nekaj sekund prednosti. Sledil je padec na ciljnem skoku, zdrsnil je na zadnje mesto, potem pa mu ni uspelo več ujeti priključka s konkurenti. Peklaj je tudi v drugi vožnji odlično startal in bil drugi, v nadaljevanju zdrsnil na 12. mesto, do konca pa prišel do sedmega. EP je končal na 14. mestu, evropski prvak je postal Danec Mads Fredsoe Sorensen.

Izidi MXGP:

1. vožnja:
1. Tim Gajser (Slo), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Antonio Cairoli (Ita) ... 26. Peter Irt, 29. Jernej Irt (oba Slo);

2. vožnja:
1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Jeffrey Herlings (Niz), 4. Tim Gajser (Slo) ... 26. Jernej Irt, 29. Peter Irt (oba Slo);

Skupno na dirki:
1. Antonio Cairoli (Ita) 45 točk, 2. Clement Desalle (Bel) 44, 3. Tim Gajser (Slo) 43 ... 29. Jernej Irt, 32. Peter Irt (oba Slo)

Skupno v SP (13):

1. Antonio Cairoli (Ita) 523 točk, 2. Clement Desalle (Bel) 431, 3. Jeffrey Herlings (Niz) 418 ... 5. Tim Gajser (Slo) 353, 44. Peter Irt (Slo) 2

Ne spreglejte