Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2017,
18.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

MXGP motokros Tim Gajser Tim Gajser

Nedelja, 17. 9. 2017, 18.11

6 let, 7 mesecev

Tim Gajser se od sezone poslovil z drugim mestom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Tim Gajser Nizozemska Valkenswaard | Foto Honda Pro Racing

Foto: Honda Pro Racing

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v francoskem Villars sous Ecotu osvojil drugo mesto. Končal je sicer z enakim številom točk kot zmagovalec Jeffrey Herlings, a je odločala boljša druga vožnja Nizozemca. Tretji je bil Britanec Max Anstie, dirko je na 21. mestu s točkami končal tudi Jernej Irt.

Uspešen je bil na zadnji dirki sezone tudi drugi slovenski udeleženec Jernej Irt, 18. mesto v prvi in 20. mesto v drugi vožnji sta mu prinesli skupno 21. mesto in štiri točke za SP.

Skupno je SP Gajser končal na petem mestu, zbral je 530 točk. Svetovni prvak za sezono 2017 je že pred zadnjo dirko postal Italijan Antonio Cairoli, ki je bil danes sicer šele 15. Tudi Herlings je že prej postal podprvak, Francoz Gautier Paulin pa si je zagotovil tretje mesto v letošnjem prvenstvu.

Gajser je imel v tej sezoni obilo smole in težav s poškodbami, zaradi celjenja zlomov je moral nekaj dirk tudi izpustiti. Nazadnje je grdo padel na prejšnji dirki v Assnu, a se je danes že vrnil v stari formi. Za las je ostal brez zmage, potem ko je dominiral v prvi vožnji, v drugi pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Današnja dirka je bila prava bitka v blatu, saj je bil teren zelo razmočen, pozneje pa je dirkače ujel še naliv. A vsaj v prvi vožnji najboljšega slovenskega dirkača to ni motilo, dodaten motiv je bil boj za peto mesto v SP z edinim tekmecem Romainom Febvrejem. Kako močan je bil v prvi vožnji, pove podatek, da je bil eden od le petih, ki so končali v istem krogu, med drugimi pa je pred koncem za krog prehitel tudi svojega naslednika na prestolu svetovnega prvaka elitnega razreda Cairolija.

Znašel se je tudi brez očeta

Tim Gajser Nizozemska Valkenswaard | Foto: Honda Pro Racing Foto: Honda Pro Racing

"Start je bil res dober, potem sem skrbno izbral pravo linijo, to je bilo bistveno na tem terenu. Super, upam, da bo šlo podobno tudi v drugo," je bil Gajserjev prvi odziv po slavju v prvi vožnji, ko se je s pozdravi spomnil tudi trenerja in očeta Bogomirja. Ta je sinovo preizkušnjo tokrat spremljal od daleč, iz bolniške postelje, kjer še okreva po padcu na treningu.

V drugi vožnji je na nekoliko manj blatni, a zelo spolzki progi vodstvo prevzel Anstie, sledila sta mu Herlings in Gajser. V drugi polovici dirke se je nad prizoriščem znova ulilo. Gajser je vztrajal na tretjem mestu, Anstie in Herlings pa sta si privozila ogromno prednost. Nazadnje se je na vrhu vrstni red spremenil, zmaga Herlingsa v drugi vožnji pa je nato tudi vplivala na skupni rezultat dirke, saj mu je omogočila skupno najvišjo stopničko.

Ob Gajserju, ki je odvozil večino sezone in jo končal na petem mestu s 530 točkami (kar je 201 manj kot lani), so v razredu MXGP letos tekmovali še trije Slovenci: Jernej Irt je zbral deset točk in je v SP 37., Peter Irt s štirimi točkami pa 53. Klemen Gerčar je pred poškodbo odpeljal tri dirke, a ostal brez točk. Točke je letos osvojilo 69 motokrosistov, skupaj pa jih je na 19 dirkah tekmovalo več kot sto.

Prihodnji teden za naslov državnega prvaka

Prihodnji konec tedna bodo motokrosisti v Šentvidu pri Stični tekmovali na finalni dirki državnega prvenstva, zatem pa slovensko reprezentanco v postavi Tim Gajser, Jan Pancar in Jernej Irt v Veliki Britaniji čaka še ekipno svetovno prvenstvo, dirka za pokal narodov.

Motokrosisti kategorije EMX 250 pa so na tem prizorišču tekmovali na zadnji, deveti dirki evropskega prvenstva. V konkurenci 61 tekmovalcev je bil na finalu tudi slovenski dirkač Pancar, ki je odpeljal najboljšo dirko letos. V prvi vožnji ga je spremljala smola, sotekmovalec ga je že v drugem ovinku zadel v cilinder zadnje zavore, zato je izteklo olje in je bil primoran odstopiti. V drugi vožnji je bil osmi, skupno pa na koncu 14. Pancar je letos točke osvojil trikrat, evropsko prvenstvo je sklenil na 32. mestu. Evropski prvak je postal Italijan Morgan Lesiardo.

Ne spreglejte