Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 5. 2016,
17.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

3

Natisni članek

MXGP Tim Gajser Tim Gajser

Nedelja, 1. 5. 2016, 17.14

6 let, 6 mesecev

Tekmeci Tima Gajserja so spet morali poslušati Zdravljico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

3

Tim Gajser je osvojil skupno zmago na šestem prizorišču svetovnega prvenstva elitnega razreda MXGP v Kegumsu v Latviji. Primat na lestvici je za eno točko obdržal Francoz Romain Febvre.

Njegova današnja predstava je izjemna predvsem zato, ker je v drugi vožnji pokazal veliko borbenost. Potem ko je padel – takrat je bil drugi – in ga je zadel še Maximilian Nagl, se je zdelo, da je upov na visoko uvrstitev konec. Toda Gajser se ni predal. Pobral je motor in začel preboj na vrh, izhodišče pa je bilo le 23. mesto.

Vendar so tekmeci pred njim izkusili moč mladega slovenskega zvezdnika motokrosa. Iz kroga v krog, včasih tudi iz zavoja v zavoj, je z divjo vožnjo hitro napredoval; tekmeci so se včasih komajda zavedli, kaj se dogaja, ko je že švignil mimo njih. Pri tako divji vožnji povsem na robu je bil še nekajkrat na robu odstopa, še enkrat, ob prehitevanju Tommyja Searla, bi se dirkača skorajda dotaknila.

 

A se je izšlo, veliki finale druge vožnje pa je bila akcija v predzadnji minuti, ko je Gajser prehitel še Nagla; s tem manevrom se je prebil na četrto mesto, to pa je bilo natanko tisto, kar je potreboval, da si je ob razpletu na prvih treh mestih (1. Romain Febvre, 2. Antonio Cairoli, 3. Jeremy Van Horebeek) še zagotovil skupno zmago. Za Gajserja je to četrta zmaga v sezoni, slavil je že v Katarju, Mehiki in Argentini.

 

Četrta skupna zmaga v sezoni

 

Z zmago v prvi vožnji in četrtim mestom v drugi je namreč dirko končal pri 43 točkah, Cairoli je zbral eno manj, še eno manj od Italijana pa skupno tretji Febvre.

Gajser je tako v Evropi nadaljeval tam, kjer je začel in končal v Južni in Srednji Ameriki, kjer je dosegel zmagi številka 2 in 3 v letošnji sezoni. Preselil se je v Evropo, prejšnji teden tudi s krajšim postankom doma, nastopil je na eni od dveh dirk za državno prvenstvo, ta konec tedna pa ga je že čakala preizkušnja v Latviji.

 

Presegel hud padec in poškodbo iz leta 2014

 

Na Kegums Gajser nima najlepših spominov. Pred dvema letoma si je tam na dirki za pokal narodov poškodoval hrbtenico, toda zdaj je to prizorišče zanj že v povsem drugačni podobi. Slabe spomine je premagal že s sobotno predstavo v kvalifikacijah, ki jih je spet dobil, tako da je lahko nedeljsko dirko začel s pravico prvega izbora štartnega položaja.

 

Izkupiček Tima Gajserja v Latviji: zmaga in epska vrnitev po padcu. | Foto: Izkupiček Tima Gajserja v Latviji: zmaga in epska vrnitev po padcu.

 

V prvi vožnji po štartu ni bil prvi, vendar ni trajalo dolgo, da je prišel do mest, na katerih je v tej sezoni največkrat. Nekaj krogov je potreboval, da se je s tretjega mesta prebil mimo Nagla, potem pa se je usmeril proti Cairoliju. Večkratni svetovni prvak se je nekaj krogov še upiral, toda po tretjini dirke ga je Gajser prehitel in se začel oddaljevati od tekmecev.

Medtem ko je vozil na prvem mestu, je v ozadju napako naredil Romain Febvre. Aktualni svetovni prvak je po padcu zdrsnil na šesto mesto, do cilja pa nato napredoval le na peto.

 

V drugi vožnji si je privoščil neumno napako

 

"Drugo vožnjo sem začel solidno in nato naredil neumno napako. Pri tem me je zadel še Max Nagl, zato nisem mogel takoj nadaljevati, nato pa sem le našel idealne linije za vožnjo prek grbin. Zelo sem zadovoljen s svojo vožnjo. Vesel sem, da sem na koncu prehitel še Nagla in osvojil četrto mesto. Zahvaljujem se celotni ekipi in družini ter navijačem, hvala vsem, ki trdo delajo za moje uspehe," je dejal Gajser.

Pred naslednjo dirko v Teutschenthalu v Nemčiji čez teden dni bo imel Febvre le še točko naskoka pred njim. Ima 260 točk, Gajser 259, tretji je Cairoli z 213.


Prva dirka:
1. Gajser (Slo)
, Nagl (Nem), 3. Cairoli (Ita), 4. Van Horebeek (Bel), 5. Febvre (Fra)

Druga dirka:
1. Febvre, 2. Cairoli, 3. Van Horebeek, 4. Gajser, 5. Nagl

Skupno:
1. Gajser 43 točk
, 2. Cairoli 42, 3. Febvre 41, 4. Van Horebeek 38, 5. Nagl 38, 6. Bobrišev 15 ...

SP skupno (po 6 prizoriščih):
1. Febvre 260 točk, 2. Gajser 259, 3. Cairoli 213, 4. Nagl 203, 5. Van Horebeek 200, 6. Bobrišev 197

 

Ne spreglejte