Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
7.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

2

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser motokros

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 7.05

6 let, 6 mesecev

Svetovni prvak Tim Gajser sezono končal na 3. mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

2

Tim Gajser

Svetovni prvak v motokrosu, 20-letni Tim Gajser iz Peček pri Makolah, kjer mu v četrtek pripravljajo bučen sprejem, je zadnjo dirko v razredu MXGP v letošnji sezoni v Glen Helenu v ZDA končal na 3. mestu. Zmago v skupnem seštevku si je zagotovil že na predzadnji tekmi v ameriškem mestu Charlotte.

 2016: leto Tima Gajserja

Padec v kvalifikacijah

Pred zadnjo dirko v Kaliforniji vse ni šlo po Gajserjevih željah. V kvalifikacijah je takoj po štartu padel in začel povsem iz ozadja. Ponovno je garal v svojem slogu in si na koncu privozil štirinajsti štartni položaj.

Gajserja so v ZDA spremljali kolegi s Planet TV. Kliknite za ogled #VIDEO

Sezono začel in sklenil na zmagovalnem odru

Na dirki mu je šlo bolje, v prvi vožnji je s šestega prišel na četrto mesto, v drugi vožnji pa končal na tretjem mestu. Nadvse uspešno sezono je tako sklenil, kot jo je začel, s stopničkami. Skupno je bil tretji. Zmagal je Američan Eli Tomac, ki je v obeh vožnjah narekoval peklenski tempo, drugi pa je bil Antonio Cairoli.

 Gajser je z 19 leti najmlajši svetovni prvak v elitni kategoriji MXGP.   | Foto: Facebook Gajser je z 19 leti najmlajši svetovni prvak v elitni kategoriji MXGP. Foto: Facebook

Zahvalil se je družini in navijačem

"Vesel sem, da sem tudi na zadnji dirki osvojil stopničke, še posebej pa sem zadovoljen s potekom celotne sezone. V prvi dirki sem vozil preveč na silo. V drugo sem ubral drugačno taktiko in se vso dirko boril s Cairolijem. Najprej se zahvaljujem svojim navijačem, ki so prepotovali dolgo pot iz Slovenije in me prišli spodbujat na drug konec sveta, ter seveda svoji ekipi in družini. Nekaj prostih dni bo prišlo še kako prav, veselim pa se tudi že dirke za pokal narodov," je dejal svetovni prvak Tim Gajser.

Izjemna sezona

Za Gajserjem je izjemna sezona. Najprej je konec februarja presenetil s prepričljivo zmago na uvodni dirki sezone v Katarju. To ni uspelo še nobenemu novincu, ki se je iz kategorije MX2 preselil v elitno kategorijo MXGP. Za tem se je redno uvrščal na zmagovalne stopničke in kmalu postal prvi favorit za osvojitev naslova svetovnega prvaka. V boju za lovoriko je na koncu ostal le en konkurent, osemkratni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli.

Pred Gajserjem je samo še reprezentančni nastop v pokalu narodov, nato pa zaslužen počitek. | Foto: Facebook Pred Gajserjem je samo še reprezentančni nastop v pokalu narodov, nato pa zaslužen počitek. Foto: Facebook

Gajser je imel manjšo krizo šele proti koncu sezone, in to prav na dirki, ko bi si lahko prvič predčasno zagotovil naslov. Za devetnajstletnega motokrosista iz Peček pri Makolah je bilo to preveliko breme in boj za naziv najboljšega na svetu se je preselil čez lužo.

Najmlajši svetovni prvak v zgodovini MXGP

Gajser je naslov osvojil na predzadnji dirki v Charlottu, tako da je na finalni dirki že tekmoval kot novi svetovni prvak. S tem je postavil še en mejnik, saj je postal najmlajši svetovni prvak v elitni kategoriji MXGP. Na osemnajstih dirkah se je kar šestnajstkrat uvrstil med najboljše tri.

Kako so se odrezali ostali Slovenci?

Letos so v prvenstvu MXGP poleg Gajserja tekmovali še trije slovenski motokrosisti. Klemen Gerčar je večji del sezone izpustil zaradi poškodbe ramena. Jernej Irt se je po poškodbi vrnil v drugem delu sezone, poškodbe pa niso prizanesle niti njegovemu mlajšemu bratu Petru, ki se je prav tako poškodoval in predčasno končal tekmovanje v svetovnem prvenstvu. Med dobitnike točk se je vpisal le Peter Irt.

V boj še za reprezentanco

Motokrosiste čez dva tedna v Italiji čaka reprezentančni nastop na pokalu narodov. Slovensko reprezentanco bodo sestavljali Tim Gajser, Jan Pancar in Jernej Irt.

 
Ne spreglejte