Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
10. 7. 2016,
18.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

MotoGP ducati Casey stoner

Nedelja, 10. 7. 2016, 18.28

6 let, 6 mesecev

Stoner slekel Ducatija in okrcal tovarniška dirkača

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Casey Stoner je po testiranjih v Misanu razkril dobre in slabe točke Ducatijevega motorja ter poudaril, da tovarniška dirkača Andrea Iannone in Andrea Dovizioso iz njega nista iztisnila vsega.

Casey Stoner je konec junija s tovarniškim Ducatijem testiral v Misanu, nato pa bil na Ducatijevem festivalu (World Ducati Week) v začetku julija eden izmed glavnih zvezdnikov. Veliko Ducatijevih navijačev, ki še niso pozabili Stonerjevega prvega in edinega naslova svetovnega prvaka za Ducati v kraljevskem razredu iz leta 2007 in njegovih zmag (Casey je na VN Avstralije 2010 dosegel zadnjo zmago za Ducati), je čakalo veselo novico iz njegovih ust, da se bo vrnil v tisto pravo akcijo. A je žal niso dočakali.  

Stoner se je ob tej priložnosti v širokem loku izognil neposrednemu odgovoru, ali bo še kdaj dirkal v MotoGP, in vse radovedneže usmeril v svojo testno vlogo, ki jo opravlja pri Ducatiju. Za zdaj ima v svoji beležnici rezervirana samo termina 19. in 20. julij, ko bo na avstrijski stezi v Spielbergu opravil dvodnevna testiranja.

Casey svoje oboževalce pušča v negotovosti

"V tej točki sezone ne načrtujem vrnitve. Moj edini načrt so testiranja v Avstriji. To pa je naslednja pomembna stvar: pred naslednjim testom opraviti dober trening in pripraviti telo. Ta testiranja v Misanu so bila garanje. Moramo se pogovoriti tudi o naših prihodnjih testih," je po uspešnih dvodnevnih testih, ki so se odvijali pri visokih temperaturah, povedal 30-letni Casey Stoner.

Avstralec bo lahko v Spielbergu v Avstriji sredi julija na testiranjih svojo kakovost primerjal z zvezdniki kraljevskega razreda, tudi z Valentinom Rossijem in Jorgejem Lorenzom, ki bosta dva dneva pred tem na Sachsenringu odpeljala VN Nemčije (17. julij). Tam bodo vsa moštva MotoGP, izjema bo le tovarniška Honda, saj sta Marc Marquez in Dani Pedrosa že junija preizkusila stezo. Dirka svetovnega motociklističnega prvenstva v MotoGP bo na avstrijski stezi v Spielbergu 14. avgusta.

Napredek Ducatija v ekstremno vročih pogojih

Italijanski mediji so poročali, da je bil Stoner v Misanu na testiranjih le desetinko sekundo počasnejši od rekorda kroga Jorgeja Lorenza. Ducati je sicer to uradno zanikal, a je Casey razkril, da so v ekstremnih pogojih, kar zadeva vročino, izjemno napredovali na področju šasije, elektronike in pri občutkih z Michelinovimi gumami. Prav visoke temperature so v letošnji sezoni za Ducatijeva tovarniška dirkača Andreo Iannoneja in Andreo Doviziosa predstavljale najšibkejšo točko v boju s tekmeci.

"Res je bilo fantastično. Naredili smo velike korake naprej na področjih, kjer smo iskali napredek. Pa tudi na področjih, kjer ga nismo iskali. Mislim na gume, šasijo, elektroniko. To je pozitivno in komaj čakam, kaj bo prinesla prihodnost, še posebej na testiranja v vročih pogojih, v katerih smo se letos mučili. Videti je, da smo napredovali v položaju, ko imamo majhen oprijem gum. Zato upam, da se bo to poznalo v preostanku sezone."

Iannone in Dovizioso nista maksimalno izkoristila Ducatija

Tovarniškemu Ducatiju je na začetku sezone, na dirki ob odprtju letošnje sezone v Katarju, dobro kazalo, saj je bil Dovizioso za zmago prekratek za pičli dve sekundi. Nadaljevanje ni bilo več tako obetavno. Številna zaletavanja Iannoneja in nekonkurenčnost na nekaterih stezah so pustile posledice. Čeprav Iannone po osmih dirkah za vodilnim Marquezom zaostaja 93 točk, Dovizioso pa 102 točki, je Stoner prepričan, da to ni realna slika potenciala Ducatijevega motorja.

"Ducati ima veliko dobrih točk. Moram jih samo bolje izkoristiti. Letošnji rezultati niso pokazali našega potenciala. Videli ste, kaj je Iannone naredil v Mugellu: v zadnjem krogu je postavil najhitrejši krog, pa tudi končna hitrost je bila fantastična, kar je zmeraj v veliko pomoč."

"Splošno gledano je Ducati dokaj močen pri zaviranju. Obračanje motorja je dobro. Stabilnost motorja je dobra. Imamo fantastičen motor. Obračanje motorja bi lahko še izboljšali. To nam je uspelo narediti na teh dvodnevnih testiranjih. Mislim, da se mora samo vse iziti."

Izvirni greh slabih rezultatov se skriva v prvih treh dirkah

Stoner je tudi prepričan, da bi se letošnja Ducatijeva zgodba povsem drugače razpletla, če bi Dovizioso in Iannone na prvih treh dirkah spisala serijo stopničk in pograbila kakšno zmago. Posledično bi aprila v Evropo prišla bolj samozavestna.

"Če bi na začetku sezone dosegli rezultate, ki smo si jih zaslužili, bi morda bili v boljšem položaju. Ne le v svetovnem prvenstvu, temveč tudi pri samozavesti dirkačev. Vedela bi, da sta sposobna boljših rezultatov, in ne bi bila pod tako velikim pritiskom, da morata na dirkah končati v ospredju."

Ne spreglejte