Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
7.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 7.26

8 let

Sebastien Loeb s finsko zmago ostaja kralj WRC-ja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sebastien Loeb je na najspektakularnejšem reliju sezone dokazal, da je najboljši dirkač tudi letošnjega svetovnega prvenstva. Za zmago na Finskem je moral tvegati vse.

Loebova zaušnica tekmecem in moštvu

"Ko sem pred tremi leti tu zmagal, sem rekel, da morda na Finskem nikoli več ne bom tvegal toliko. No, letos je bilo za zmago treba znova iti čez ta rob," je po zmagi na Finskem dejal Sebastien Loeb. Zmagal je četrtič letos in povečal svoj naskok v skupnem seštevku. Loeb je na morda ključnem reliju sezone uspel ugnati Fordovo moštvo s finskima adutoma, še pomembnejša zanj pa je bila zmaga proti moštvenemu kolegu Ogierju. In da, tudi proti vodji ekipe Olivierju Quesnelu. Zaušnica, o kateri smo govorili po reliju v Grčiji, je zanju s strani Loeba prišla na najspektakularnejšem reliju sezone.

Ogierju in Latvali se taktika ni izšla

Ogier je namreč spet poskušal s taktiko, a se je tokrat opekel sam. Ker so bile drugi dan relija ceste nepričakovano vlažne, je imel Loeb dejansko kot prvi na cesti najboljše pogoje. Za nameček še ni mogel skriti velike motivacije, zato ni presenečal odličen čas že s prve sobotne hitrostne preizkušnje. Pozneje je Ogier prebil še gumo in padel na tretje mesto za Latvalo. Je Loeb s predstavo na Finskem vendarle potrdil, da je najboljši dirkač tudi letošnje sezone? O tem bo sodila taktika Citroënove ekipe na naslednjih relijih.

Hirvonen je blestel, toda ...

Če odmislimo najboljši čas finskega zasebnika Jarija Ketomaaja na prvi hitrostni preizkušnji, se je finski reli odvijal po pričakovanjih. Že na prvih dveh hitrostnih preizkušnjah je iz boja za zmago izpadel Hirvonen s ford fiesto WRC, ki je z zadkom avtomobila zadel ob drevo. Tožil je sicer, da je avtomobilu sredi ovinka nenadoma zmanjkalo moči, toda pri Fordu tega niso potrdili. "Pregledali smo telemetrijo in z dirkalnikom je bilo vse v redu. Ugotovili pa smo naslednje – v ta ovinek je Hirvonen pripeljal 20 kilometrov na uro hitreje kot Latvala in Ketomaa, od njiju je tudi zaviral osem desetink pozneje," je povedal vodja ekipe Malcolm Wilson.

Hirvonen je tako že drugič zaporedoma v uvodnih kilometrih finskega relija ostal brez možnosti za zmago. Zaostal je dve minuti, a do cilja uspel zaostanek prepoloviti. Dobil je kar 13 hitrostnih preizkušenj in bil najhitrejši dirkač v karavani. Toda višje od končnega četrtega mesta seveda ni mogel napredovati.

Latvala se je prepozno prebudil

Loeb je na Finskem zmagal drugič, skupno pa so Skandinavci četrtič ostali brez zmage na tem prestižnem reliju. Poleg Hirvonena je tudi Latvala kaj hitro ostal brez možnosti za zmago, čeprav ni zaostajal veliko. Finca so v prvih kilometrih zmotile napačne nastavitve dirkalnika, toda tudi v ključnih trenutkih ni bil kos Loebu.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva ima zdaj Loeb že 27 točk prednosti pred Hirvonenom in 30 točk pred Ogierjem. Če si Francoz na preostalih petih relijih ne bo privoščil odstopa, mu lahko naslov svetovnega prvaka prepreči le teorija. Od teh petih relijev bodo kar trije na asfaltni podlagi, kar je še ena Loebova prednost ...

Ne spreglejte