Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Formula 1 VN Abu Dabija Nico Rosberg Lewis Hamilton Mercedes Max Verstappen Daniel Ricciardo Sebastian Vettel Red Bull Ferrari

Četrtek, 24. 11. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Se lahko v razplet svetovnega prvenstva vmešata tudi Red Bull in Ferrari?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Nico Rosberg Lewis Hamilton formula 1 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred zaključno dirko letošnjega svetovnega prvenstva formule ena so vse oči uprte v dirkača Mercedesa, Nica Rosberga in Lewisa Hamiltona, ki se bojujeta za naslov prvaka. V njun obračun lahko poseže še kdo drug.

Hamilton ima pred dirko v Abu Dabiju še vedno teoretične možnosti za osvojitev naslova prvaka, saj za moštvenim kolegom Rosbergom v seštevku zaostaja za 12 točk. Za veliko slavje mora zmagati, ob tem pa se Rosberg ne sme uvrstiti na oder za zmagovalce. Lahko pri uresničitvi tega scenarija vlogo odigrajo tudi konkurenti, predvsem iz moštev Red Bull in Ferrari?

Hamilton: Brez kalkulacij na zmago

Hamiltona so pred abudabijskim koncem tedna novinarji vprašali, ali razmišlja, da bi v boju za naslov deloval taktično. Če bi recimo vodil, Rosberg pa bi vozil na drugem mestu, bi lahko upočasnil do te mere, da bi se jima približali tudi preostali, ki bi Rosbergu teoretično lahko zagrenili življenje, ga morda potisnili na četrto mesto?

Hamilton ima malo možnosti za osvojitev svojega četrtega naslova prvaka, a gre v Abu Dabiju na zmago. | Foto: Reuters Hamilton ima malo možnosti za osvojitev svojega četrtega naslova prvaka, a gre v Abu Dabiju na zmago. Foto: Reuters "V teoriji je to morda smislno, v praksi pa ne. Na tem dirkališču sta dve območji, kjer se uporablja DRS, in ne bi bilo najpametneje, če bi se lotil takšne taktike," jim je odgovoril Anglež.

Mercedes je namreč še vedno toliko močnejši od konkurence, da bi Hamilton na delih steze, kjer prav ta moč pride najbolj do izraza, z morebitnim upočasnjevanjem prej ogrozil svoje vodstvo, kot nad Rosberga zvabil bojevite konkurente.

"Nico je bil na tej stezi vedno močan, na zadnjih dveh izvedbah si je namreč privozil najboljši štartni položaj," je še povedal Hamilton in dodal: "Zame je najbolje, da zbežim kar se da daleč naprej. Velika prednost je najhujši udarec, ki ga lahko zadaš tekmecu."

Če bi Mercedes še osmič v tej sezoni zasedel prvi dve mesti, bo ne glede na to, ali zmaga Hamilton ali Rosberg, prvak zadnji. Hamilton za naslov prvaka potrebuje zmago, ob tem pa se mora Rosberg uvrstiti slabše od tretjega mesta. Če bo Hamilton drugi, Rosberg, ne sme biti boljši od sedmega mesta, če bo tretji, pa ne od devetega. Če Hamilton dirko v Abu Dabiju konča na četrtem mestu, Rosberg ne sme osvojiti točk, v tem primeru bi bila točkovno izenačena, prav tako bi imela oba po devet zmag, prvak pa bi postal Rosberg, ki ima v sezoni več drugih mest.

Rosberg: Brez kalkulacij na zmago

Rosberg mora le ubraniti prednost 12 točk in VN Abu Dabija lahko konča na tretjem mestu, vseeno vztraja, da bo lovil deseto zmago v sezoni. | Foto: Reuters Rosberg mora le ubraniti prednost 12 točk in VN Abu Dabija lahko konča na tretjem mestu, vseeno vztraja, da bo lovil deseto zmago v sezoni. Foto: Reuters Tudi vodilni dirkač prvenstva Nico Rosberg se ne obremenjuje s kalkulacijami. Svoj prvi naslov svetovnega prvaka želi osvojiti v slogu, z zmago: "Tukaj sem zato, da zmagam, in ne zato, da razmišljam o tem, kaj se bo dogajalo pred menoj in za menoj. Z avtomobilom, ki ga imam, in formo, v kateri trenutno sem, vem, da mi to lahko uspe. Osredotočen sem samo na zmago."

Medtem ko sta dirkača Mercedesa osredotočena drug na drugega, pa čeprav tega nočeta priznati, bosta boj za končno četrto mesto bila Sebastian Vettel (Ferrari) in Max Verstappen (Red Bull). Mladi Nizozemec namreč v prvenstvu dirkačev za Nemcem zaostaja le pet točk.

Verstappen in Vettel: Ne zanima naju

"Če bom osvojil četrto mesto, bo to zame samo bonus, v resnici pa mi je precej vseeno. V tem športu sem zato, da postanem številka ena, že drugo mesto me ne zanima več," je povedal zmagovalec dirke za VN Španije, ki je sezono začel v manj konkurenčnem Toru Rossu in imel tako že v izhodišču primanjkljaj, kar zadeva boj za visoka mesta v skupnem seštevku.

Sebastian Vettel lahko izgubi končno četrto mesto v skupnem seštevku, a kaže, da je štirikratnemu svetovnemu prvaku vseeno. | Foto: Reuters Sebastian Vettel lahko izgubi končno četrto mesto v skupnem seštevku, a kaže, da je štirikratnemu svetovnemu prvaku vseeno. Foto: Reuters Tudi štirikratni svetovni prvak Vettel v boju za končno četrto mesto ne najde kakšne posebne motivacije, po sezoni, v kateri bo, kot kaže, Ferrari ostal brez zmage, že pogleduje naprej: "Na to sezono ne moremo biti ponosni, saj smo pričakovali, da se bomo bojevali za naslov. To je naš cilj za prihodnje leto. Avtomobil je bil letos boljši kot lani, celo boljši, kot kažejo rezultati, ampak so nam bile druge okoliščine letos nenaklonjene. Pozimi nas čaka ogromno dela."

Ricciardo: Če bo možnost ...

Verstappen in Vettel torej ne kažeta pretiranega navdušenja, da bi se vmešala v boj za stopničke v Abu Dabiju. Kaj pa tretji dirkač sezone, zmagovalec letošnje VN Malezije Daniel Ricciardo? "Če se bom lahko uvrstil na stopničke in s tem vplival na razplet prvenstva, naj bo tako. Poskušali se bomo zabavati. Da ne bo preveč dolgočasno. Vseeno pa mislim, da bo prvak Rosberg, ima boljše izhodišče," je za Skysports povedal Avstralec.  

Nedeljska dirka v Abu Dabiju se bo začela ob 14. uri, pomembne bodo že sobotne kvalifikacije, ki se bodo prav tako začele ob 14. uri. Kje si bo mogoče ogledati prenos dirke, lahko preverite v našem TV-sporedu.    

Kdo bo letos svetovni prvak v formuli 1?

  • Nico Rosberg
    70,27 %
    78 glasov
  • Lewis Hamilton
    29,73 %
    33 glasov
Oddanih 111 glasov
Ne spreglejte