Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 10. 2016,
12.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Nedelja, 2. 10. 2016, 12.01

6 let, 6 mesecev

Formula 1, VN Malezije

Ricciardo zmagovalec VN Malezije, Vettlu kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Foto: Getty Images

Daniel Ricciardo je zmagovalec dirke formule 1 za VN Malezije. Avstralec je na 16. dirki sezone tesno ugnal moštvenega kolega pri Red Bullu Nizozemca Maxa Verstappna, tretji pa je bil vodilni v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo Nemec Nico Rosberg z Mercedesom, ki je še povečal prednost pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom na 23 točk.

Britanec Hamilton je bil velik del dirke na poti k novi zmagi, že 50. v karieri, nato pa odstopil zaradi okvare motorja. Lanski zmagovalec Nemec Sebastian Vettel je že na štartu izpadel, potem ko se je zapletel v trk z Rosbergom, ki je nazadoval na konec kolone in od tam začel lov na stopničke. Zaradi izpada Hamiltona je Mercredes danes zamudil prvo priložnost, da v sezoni 2016 že osvoji konstruktorski naslov.

Dirka je bila vsekakor lepa popestritev sezone, v kateri prevladuje Mercedes. Že 15. maja se je v Barceloni veselil Verstappen, zdaj je Red Bull osvojil še drugo zmago v sezoni, zmagovalec pa je bil Ricciardo.

Dramatičen že uvod

Dirka je bila zanimiva že na štartu. | Foto: Getty Images Dirka je bila zanimiva že na štartu. Foto: Getty Images Obenem si ekipa Red Bulla zasluži tudi pohvalo za taktično vodenje, saj so v drugi tretjini dirkačema, ki sta se za Hamiltonom borila za drugo mesto, dopustili, da brez moštvenih napotkov napadata in se borita za boljši položaj, pa čeprav je imel Verstappen zaradi novejših pnevmatik boljše možnosti in bi teoretično lahko lovil tudi takrat vodilnega Britanca.

Sam uvod je postregel z dramatičnim zapletom že po 700 metrih, ko je Rosberg na štartu napadel vodilnega Hamiltona, po notranji strani ovinka pa je Verstappna napadal Vettel, a na koncu trčil z Rosbergom, ki se je zavrtel z dirkalnikom in nazadoval na konec kolone, Vettel pa je odlomil sprednjo desno obeso in končal dirko.

"Žal mi je za Rosberga, saj nič ne more za to," se je že med dirko opravičil Vettel, ki je takrat še mislil, da bo v skupnem seštevku zdaj vodstvo vnovič prevzel Hamilton, prav on pa je rojaku preprečil možnost, da se Mercedesa med seboj pomerita za zmago. Štirikratni svetovni prvak Vettel, ki je lani prav tukaj dosegel prvo zmago v Ferrariju, je zdaj že 22 dirk brez zmage, za naslednjo dirko pa mu grozi celo kazen.

Rosberg povečal naskok v boju za naslov prvaka

Nico Rosberg je bil tokrat tretji. Prednost pred Lewisom Hamiltonom je povečal. | Foto: Getty Images Nico Rosberg je bil tokrat tretji. Prednost pred Lewisom Hamiltonom je povečal. Foto: Getty Images Na polovici dirke, na kateri je spredaj neovirano kraljeval Hamilton, se je Rosberg prebil do petega mesta. V nadaljevanju je nato lovil Finca Kimija Raikönena v druge Ferrariju in ga v 38. krogu s tveganim manevrom, kjer sta vozili celo rahlo trčili, atraktivno prehitel.

Tekmovalni komisarji pa so ocenili, da je šlo za preveč drzno prehitevanje, ki je prekoračilo pravila, zato je dobil 10-sekundo kazen, a si je do takrat že privozil prednost, ki mu je omogočila, da je ostal na najnižji stopnički zmagovalnega odra.

Vettlu za kazen tri mesta slabše izhodišče na Japonskem

Nemški dirkač formule 1 Sebastian Vettel bo naslednjo dirko svetovnega prvenstva na Japonskem naslednji teden začel z izhodišča, ki bo tri mesta slabše od njegovega dosežka v kvalifikacijah. Kazen v obliki treh mest nazadovanja mu je vodstvo tekmovanja izreklo zaradi današnjega trčenja na dirki v Maleziji.

Pri tem mu je pomagal tudi Hamilton, ki se mu je v 41. od skupno 56 krogov pokadilo iz motorja, takoj nato so iz bolida švignili plameni in Britanec je glasno vzkliknil:No, no, nooo ...". Nato je bolid zapeljal ob rob proge in tekmecem z drugim odstopom v sezoni omogočil napredovanje, Rosbergu pa povečanje prednosti v boju za naslov prvaka.

Red Bull je danes slavil prvo dvojno zmago po VN Brazilije leta 2013, Ricciardo pa svojo četrto zmago v karieri, prvo po VN Belgije 2014.

Karavana formule 1 se seli na Japonsko, kjer bo nova dirka na sporedu že prihodnji teden. Skupaj je do konc aše pet preizkušenj.

VN Malezije, rezultati

Dirka:
1. Daniel Ricciardo (Avs) Red Bull     1:37:12,776
    Povprečna hitrost:  191,584 km/h
2. Max Verstappen (Niz)   Red Bull         +02,433
3. Nico Rosberg (Nem)     Mercedes         +25,516
4. Kimi Räikkönen (Fin)   Ferrari          +28,785
5. Valtteri Bottas (Fin)  Williams      +01:01,582
6. Sergio Perez (Meh)     Force India   +01:03,794
7. Fernando Alonso (Špa)  McLaren       +01:05,205
8. Nico Hülkenberg (Nem)  Force India   +01:14,062
9. Jenson Button (VBr)    McLaren       +01:21,816
10. Jolyon Palmer (VBr)    Renault       +01:35,466
...

Vrstni red za SP:
1. Nico Rosberg (Nem)      Mercedes    288 točk
2. Lewis Hamilton (VBr)    Mercedes    265
3. Daniel Ricciardo (Avs)  Red Bull    204
4. Kimi Räikkönen (Fin)    Ferrari     160
5. Sebastian Vettel (Nem)  Ferrari     153
6. Max Verstappen (Niz)    Red Bull    147
7. Valtteri Bottas (Fin)   Williams     80
8. Sergio Perez (Meh)      Force India  74
9. Nico Hülkenberg (Nem)   Force India  50
10. Fernando Alonso (Špa)   McLaren      42
...

Moštva:
1. Mercedes    553 točk
2. Red Bull    359
3. Ferrari     313
4. Force India 124
5. Williams    121
6. McLaren      62
7. Toro Rosso   47
8. Haas         28
9. Renault       8
10. Manor         1

Ne spreglejte