Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
17.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Red Bull oglaševanje

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 17.07

7 let, 12 mesecev

Red Bull se umika iz formule 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kako avstrijsko podjetje iz Salzburga ustvarja življenjski slog, da bi prodalo svojo energijsko pijačo.

Te dni je najpomembnejša novica v zvezi z Red Bullom, da se govori o njegovem umiku iz formule 1. Niki Lauda je za Reuters celo dejal, da milijarderski šef Red Bulla Dietrich Mateschitz "ni več vodja, kot je bil nekoč". Ekipa Red Bulla namreč nekoliko počasi vodi pogajanja o novem motorju za svojo formulo, kar naj bi bila posledica nezanimanja Dietricha Mateschitza. Novica niti ne bi bila tako zanimiva, če ne bi avstrijsko podjetje pri svojem oglaševanju stavilo na vsebino.

Red Bull že dolgo ni več le energijska pijača, temveč znamka življenjskega sloga, ki zajema vse od slavne restavracije do vratolomnih skokov iz vesolja. Vmes pa še revijo, televizijo, na milijone posnetkov in na desetine tekmovanj, ki vsi po vrsti oglašujejo avanture in življenje v skrajnosti.

Medijska hiša za popolno vsebino

Tak je tudi zadnji fotonatečaj Red Bulla #BeatOurPic, ki se je končal ravno te dni, iskali pa so najbolj ekstremno pisarno. Ljudje so pošiljali fotografije svojih delovnih mest, a to niso bile mize z računalnikom v desetem nadstropju nebotičnika v poslovnem delu mesta, temveč različne pisarne v naravi, recimo v puščavi, med skokom s padalom, kar je bilo delovno mesto nekega fotografa, ali pa pod morjem, kar je delovno mesto animatorja na križarjenju.

Ideja oglaševanja vsebine, ne izdelka, je na neki način do porabnikov prijazna, saj jih ne posiljuje s plakati in oglasi, temveč jim ponuja vsebino. Da bi promovirali življenjski stil energijske pijače, so ustanovili posebno medijsko hišo, kjer se 135 zaposlenih v pisarnah v Evropi, Hollywoodu in New Yorku ukvarja le z vsebino.

Red Bull Media House so ustanovili leta 2007, združuje pa spletno in televizijsko produkcijo Red Bulla, prav tako pa izdajajo revijo za ekstremne športe z naklado petih milijonov izvodov. Red Bull ima tudi umetniško akademijo, glasbeno založbo, televizijo in svoje produkcijske enote medijskih vsebin.

Direktor tega podjetja je bil v letu 2011 tudi legendarni direktor graške Styrie Horst Pirker. Potem ko se je razšel s svojimi lastniki, se je zaposlil v podjetju, ki se ukvarja z odpadki in recikliranjem, od lani pa je izvršni direktor avstrijske založniške hiše Verlagsgruppe News.

Zaradi projektov manj dobička

Zato ni čudno, da se zaradi odsotnosti velikega in ekstremnega dogodka v sponzorstvu Red Bulla ali govoric o izstopu iz formule 1 nemudoma poraja vprašanje, kaj se dogaja z avstrijskim podjetjem. To je past vsebinskega marketinga tako velikega kalibra, kot se ga loteva Red Bull. Tekma letal, tekmovanje v videoigrici, dokumentarec o bližnjevzhodnem ansamblu bluesa ali nori posnetki skejterjev preprosto niso več dovolj, da bi odmevali.

A to ne pomeni, da gre Red Bullu slabo, čeprav jim je v zadnjem letu padla rast prihodkov podjetja. Po nedavno objavljenih podatkih dunajskega poslovnega dnevnika Wirtschaftsblatt je dobiček Red Bulla lani zrasel le za 1,45 odstotka, kar je veliko manj kot leto prej. Lani je celotna skupina Red Bull ustvarila 5,11 milijarde evrov prihodkov, a je bil dobiček manjši, ker so več denarja porabili za različne marketinške stroške.

Ne spreglejte