Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
19.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

formula1 Red Bull mercedes f1 Max Verstappen Nico Rosberg

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 19.03

6 let, 6 mesecev

Red Bull: Kaj se pa gre ta Mercedes?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Čeprav je kazen Nicu Rosbergu za nedovoljeno komunikacijo z moštvom prek radijske zveze svetovno prvenstvo formule 1 naredila še bolj razburljivo, pa je sprožila tudi žolčno debato med šefi moštev, ki so se postavili vsak na svoj breg in kričijo na drugo stran.

Vodilni dirkač formule 1 Nico Rosberg je imel po prečkanju ciljne črte na dirki za VN Velike Britanije v žepu drugo mesto in prednost 4 točk v svetovnem prvenstvu pred moštvenim kolegom pri Mercedesu Lewisom Hamiltonom.

Po odločitvi komisarjev dirke, ki so ga kaznovali s 10-sekundnim časovnim pribitkom, je strmoglavil na tretje mesto, njegova prednost pred Hamiltonom pa se je v trenutku stopila na pičlo točko.

Čeprav so z letošnjo sezono prepovedali navodila dirkačem, je Mercedes Nicu Rosbergu vseeno razložil, kako naj reši težave z menjalnikom. Kaj naj naredi, da njegov dirkalnik ne bo obtičal v sedmi prestavi.

Si je Mercedes narobe interpretiral pravilo?

"Bil je zelo kritičen problem. Šlo je za to, da bi obstal na stezi, zato so mi povedali, kako naj skušam rešiti težavo," je povedal Nico Rosberg. Komisarji so bili drugačnega mnenja. Kazen so utemeljili na dejstvu, da dirkalnik ni vozil sam in brez pomoči, zato so ga posadili za Maxa Verstappna.

A vodilni možje nemškega konstruktorja, ki prevladuje zadnja tri leta v formuli 1, so bili po prejeti kazni prepričani, da je bilo njihovo posredovanje v skladu s pravili. Mercedes je naprej napovedal pritožbo, nato pa si premislil in odstopil od namere.

"To pravilo morda potrebuje svež razmislek. O tem se moramo pogovoriti," je izjavil šef Mercedesove ekipe v formuli  1 Toto Wolff. Neizvršni direktor Mercedesove ekipe Niki Lauda pa dodal: "Prepričan sem, da smo pravilo pravilno interpretirali."

Takšna pa je bila slika, ko so komisarji Rosbergu prilepili 10-sekundno kazen: Verstappen pred Rosbergom. | Foto: Takšna pa je bila slika, ko so komisarji Rosbergu prilepili 10-sekundno kazen: Verstappen pred Rosbergom.

Zakaj dvojna merila FIA?

Red Bullov šef Christian Horner, čigar dirkač Verstappen je pridobil točke na račun Rosbergove kazni, ni bil prizanesljiv do Mercedesa: "Mercedes še kako dobro ve, da so radijska sporočila nelegalna."

Z Britancem se je strinjal tudi šef Force Indie Force India Andy Stevenson: "Nič drugače ni bilo v Avstriji pred tednom dni, ko Sergiu Perezu nismo smeli povedati, da mu bodo odpovedale zavore."

Mednarodna avtomobilistična zveza, ki bdi nad upoštevanjem pravila, ki prepoveduje navodila dirkačem, ima dvojna merila, saj enkrat dovoli pomoč dirkaču, drugič pa ne. Tako so Williamsu dovolili, da je Felipeja Masso opozoril, da ima podobne probleme kot Perez.

"Nihče ne razume, zakaj so njim dovolili, da so posvarili dirkača, nam pa ne," je bentil Stevenson.

Bo prišlo do spremembe pravila?

Šef Red Bulla je ponudil eno izmed možnih rešitev nastalega problema pri komuniciranju med dirkačem in moštvom: "To vprašanje moramo obravnavati na naslednjem srečanju strateške skupine in spremeniti pravilo. Razumem, kaj želi FIA doseči s prepovedjo svetovanje dirkaču, a v primeru tehničnih problemov bi nam morali dovoliti, da pomagamo dirkaču."

Ne spreglejte