Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 7. 2017,
14.33

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nedelja, 30. 7. 2017, 14.33

6 let, 8 mesecev

Prva zmaga v reliju za Lappija, skupno vodstvo prevzel Neuville

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Esapekka Lappi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Finec Esapekka Lappi (Toyota) je zmagal na reliju po Finski, kar je njegovo prvo slavje na šele četrti dirki v karieri za svetovno prvenstvo. Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je bil šesti, pa je prevzel vodstvo v skupnem seštevku prvenstva.

Drugo mesto na dirki v okolici mesta Jyväskylä je osvojil Britanec Elfyn Evans (M-Sport Ford), ki je zaostal 36 sekund, tretji pa je bil še en domačin Juho Hänninen (Toyota).

Neuville je na čelu SP prehitel Francoza Sebastiena Ogierja, ki je imel nesrečo že v četrti hitrostni preizkušnji in nato ni več nastopil. Oba imata sicer isto število točk, 160, vendar ima Belgijec zmago več od Francoza; slednji je na devetih dirkah sezone slavil dvakrat, Neuville pa trikrat.

"Noro, neverjetno. Kakšna dirka!"

Šele na svoji četrti dirki v karieri na najvišji ravni je Lappi že stopil na vrh in se veselil prve zmage. Po sobotnem delu relija, ko je imel lepo prednost pred vsemi, je še previdno poudarjal, da mora počakati na konec; danes je sicer izgubil nekaj naskoka, večino pa ohranil in se na koncu prešerno veselil največjega uspeha v karieri.

"Noro, neverjetno. Kakšna dirka! Rad bi se zahvalil vsem, ki mi pomagajo. Ekipa je naredila odlično delo, sam pa potrebujem še nekaj izkušenj in kilometrov. A zmaga doma je fantastičen dosežek," je dejal drugi Toyotin voznik.

Smola za favorita

Do zmage je prišel tudi zaradi smole in odstopov tekmecev. Že prvi dan je poskrbel, da je ob cesti ostal do tega relija vodilni v SP Ogier; Francoz je v petek na enem izmed številnih skokov, ki so zaščitni znak najtežjega relija sezone, izjemno trdo pristal in polomil zadnje vzmetenje svoje fieste, pa še odtrgal kolo.

Dirke je bilo zanj takrat že konec, še posebej, ker so zdravniki pozneje ugotovili, da je njegov sovoznik Julien Ingrassia pri tem manevru doživel lažji pretres možganov. Odsvetovali so mu nastop na drugih dneh relija, v ekipi so se nazadnje odpovedali tudi možnosti, da bi Ogier nastopil vsaj danes na "power stageu" in dobil kakšno točko v boju za SP. To posebno preizkušnjo je sicer dobil njegov moštveni sotekmovalec Estonec Ott Tänak, ki pa na reliju tudi ni blestel in je bil šele sedmi.

Popolno finsko slavje preprečil Evans

Za ljubljenca domačega občinstva Jari-Mattija Latvalo pa je bila usodna sobotna najdaljša hitrostna preizkušnja. Do 18. HP na domačem reliju je vodil - takrat so bili v vodstvu celo štirje finski dirkači -, a je nato njegov dirkalnik zaradi tehničnih težav obstal in za Latvalo je bilo relija konec. Danes se je sicer vrnil, toda zaradi velikega zaostanka po sobotnem delu je končal le na skupnem 21. mestu.

Popolno finsko slavje je na koncu preprečil Evans, ki je po sobotnem četrtem mestu danes napredoval na drugo. O drugem in tretjem so odločale desetinke, saj je na koncu voznik Forda le za tri desetinke prehitel Hänninena. "Naredil sem majhno napako. Vedel sem, da bom zaradi tega težko obdržal drugo mesto, ampak vseeno je v redu, sem na stopničkah," se je prve uvrstitve v karieri na zmagovalni oder razveselil Finec.

Naslednja postaja svetovnega prvenstva bo reli v Nemčiji med 17. in 20. avgustom.

Izidi:

1. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Fin/Toyota Yaris) 2:29:26,9

2. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VBr/Ford Fiesta) + 36,0

3. Juho Hänninen/Kaj Lindström (Fin/Toyota Yaris) 36,3

4. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Fin/Ford Fiesta) 1:01,5

5. Craig Breen/Scott Martin (Irs/VBr/Citroen C3) 1:22,6

6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 1:33,1

7. Ott Tänak/Martin Järveoja (Est/Ford Fiesta) 1:53,6

8. Kris Meeke/Paul Nagle (VBr/Irs/Citroen C3) 3:12,6

...

 

SP skupno (9):

dirkači:

1. Thierry Neuville (Bel/Hyundai i20) 160

2. Sebastien Ogier (Fra/Ford Fiesta) 160

3. Ott Tänak (Est/Ford Fiesta) 119

4. Jari-Matti Latvala (Fin/Toyota Yaris) 114

5. Dani Sordo (Špa/Hyundai i20) 84

6. Elfyn Evans (VBr/Ford Fiesta) 79

7. Craig Breen (Irs/Citroen C3) 53

8. Hayden Paddon (NZl/Hyundai i20) 51

...

konstruktorji:

1. M-Sport Ford 285

2. Hyundai 251

3. Toyota 193

4. Citroen 135

Ne spreglejte