Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
1. 2. 2012,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 13.04

8 let

Po 6 mesecih dela MP4-27 na ogled

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po šestih mesecih načrtovanja in preizkušanja v simulatorju je McLaren pokazal svoj novi dirkalnik - MP4-27. Dirkača ostajata Britanca Jenson Button in Lewis Hamilton.

"To je trenutek, ko vidimo, kako trdno smo delali to zimo," je, preden sta z Lewisom Hamiltonom odgrnila MP4-27, povedal Jenson Button. "Komaj čakam, da naslednji teden sedem v dirkalnik." Na prvi pogled dirkalnik ne ponuja veliko novega, je evolucija lanskega. Nič od v torek napovedanih revolucionarnih elementov torej. Zaradi novih pravil je nos dirkalnika spuščen nižje, nima pa "stopničke", kakršno smo videli na Caterhamu. "Kot vidite je naš dirkalnik lep, večina bo grdih," je v smehu komentiral Button. Zadnji del dirkalnika je ožji. Kot največji izziv je Hamilton izpostavil dejstvo, da ni več izpušnega difuzorja, ki je bil lani zelo pomemben za aerodinamičnost dirkalnika.

"Ko je dirkalnik lep na pogled, je ponavadi tudi hiter na stezi," je uradni del predstavitve sklenil nekdanji prvak Lewis Hamilton, ki se ne boji konkurence kar petih prvakov, ki bodo ob njem na štartni vrsti sezone 2012. "Pri razvoju nismo bili previdni. Našli smo nekaj dobrih rešitev," je povedal vodja moštva, Martin Whitmarsh. Bočne stranice po novem niso več tako oglate (v obliki črke L), ampak lepo zaokrožene (v obliki črke U). O tem, kaj se skriva pod svetlečim kokpitom, pa nismo veliko slišali. Pa cilji? "Naši cilji so visoki. Želimo se boriti za prvaka," dodaja Whitmarsh.

Hamilton gre v sezono 2012 spočit in odločen, da doseže več od lanskih treh zmag. "Bil sem v hribih v Koloradu, pa veliko časa z družino in prijatelji. Vmes sem treniral. Zadnje tedne sem že kar pogrešal dirkalnik. Je bilo pa v redu, da sem bil dlje odmaknjen od formule 1, da sem se spočil in si nabral novo energijo." Lanski McLaren je bolj odgovarjal Buttnu, letošnji naj bi bil pravi za oba, pove Lewis. "Skupaj z Jensonom sva pomagala pri razvoju. Ima podoben način vožnje in podobne nastavitve. Mislim, da ne bo imel prednosti."

Za McLaren je najpomembnejše, da bo dirkalnik konkurenčen od prve dirke naprej, kar v prejšnjih dveh sezonah ni bil, je poudaril Button: "Ta hip še ne vemo, kje smo. Upamo lahko, da bomo na samem vrhu že na prvih testiranjih v Jerezu. Najbolj pomembne je, da naredimo veliko kilometrov in dobro preizkusimo dirkalnik. Nočemo, da bi nas na prvi dirki kaj skrbelo. Za zdaj smo zelo pozitivni. Upamo, da bo tako tudi po testiranjih." Nekdanji prvak z Brawnom se zaveda, bo Red Bull vnovič težko premagati. "Red Bull bo močan. Po dveh šampionskih sezonah gotovo ne bodo naredili slabega dirkalnika. Upam, da ga bodo, a bi bil presenečen, če bo res tako."

"Sezono" predstavitev novih dirkalnikov bosta v petek nadaljevala Ferreri in Force India.

Ne spreglejte