Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 5. 2011,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 5. 2011, 9.48

8 let

Pedersen na uvodu najboljši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poljska je gostila uvodno preizkušnjo Speedway Grand Prix serije. Na 330 metrov dolgem ovalu enega najstarejših poljskih klubov si je zmago na dirki, ki je štela za VN Evrope privozil Nicki Pedersen.

Začetek letošnje bitke za naslov svetovnega prvaka je minil v znamenju radovednosti, kako je posameznim voznikom uspelo prezimiti, pripraviti opremo in pozdraviti poškodbe, pri slednjem so bile oči še posebej uperjene v rusko zvezdo Sajfutdinova ter Avstralca Jasona Crumpa, svetovnega prvaka iz leta 2009. Po uvodnih vožnjah, ko noben od voznikov ni imel težav z novimi, tišjimi izpušnimi sistemi, vse skupaj pa zaradi nekaj manj decibelov ni prav nič motilo niti dobrih 20 tisoč gledalcev, so vsi hitro pozabili na ves prelit žolč in kritične besede, ki so bile tej temi posvečene pred letošnjimi dirkami. Poljski vozniki s prvakom Gollobom na čelu so preko svoje zveze grozili celo z bojkotom SP, na koncu pa le uvideli, da sami bolj potrebujejo dirkanje na najvišji ravni, pa čeprav z novimi izpuhi, kot pa SGP serija njih.

Proga se je ves čas menjavala, zato so veliko pomenile tudi pravilne nastavitve motorjev, kar je prineslo tudi nekaj presenečenj. Med prvo osmerico tako ni bilo Crumpa, zmagovalca zadnjih dveh dirk tukaj, ki je v prvih dveh vožnjah dirkal odlično, zbral pet točk, nato pa povsem popustil in nanizal tri ničle. Razočaran pa bo gotovo tudi domačin Janusz Kolodziej, ki je bil praktično že v polfinalih, potem pa po neumnem padcu ostal brez zaključnih voženj in seveda vidnejše uvrstitve.

Lačen uspeha

V polfinalih je obstal Američan Greg Hancock, ki je do tja nanizal največ točk, a moral nato priznati poraz le korak pred velikim finalom. Tam je že od starta najbolje potegnil Pedersen, ki vodstva več ni spustil iz rok. Za njim pa je po srditem boju daljšo potegnil aktualni prvak Gollob in premagal Sayfutdinova ter tako zadovoljil apetite domačih navijačev.

"Z današnjim dirkanjem sem zelo zadovoljen, sploh s štarti, ki smo jih precej izboljšali," je po dirki povedal prvak Gollob in dodal: "Kljub temu, da nisem zmagal, sem zbral največ točk in začel sezono na najboljši način, z vodstvom."

Po objemu s svojo partnerko se je ves čas smejalo tudi zmagovalcu Pedersenu: "Rekel sem si, da slabše, kot je bilo v zadnjih dveh sezonah enostavno več ne more biti. Ponovno sem postal lačen uspeha, s to zmago pa sem vsem dokazal, zakaj sem vreden biti v SGP seriji."

Ne spreglejte