Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
24. 6. 2012,
13.48

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sebastian Vettel Lewis Hamilton Lotus

Nedelja, 24. 6. 2012, 13.48

4 leta, 9 mesecev

Odstopi, zmaga Alonsa in Schumi 3.!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fernando Alonso je prvi z dvema zmagama. Na VN Evrope je izkoristil odstope Sebastiana Vettla, Romaina Grosjeana in v predzadnjem krogu Lewisa Hamiltona. Michael Schumacher tretji!

Kdo pravi, da je VN Evrope v Valencii najbolj dolgočasna dirka sezona? Letošnja je bila nora! Zmagovalec pa Fernando Alonso (Ferrari). Je prvi z dvema zmagama letos. Na zmagovalnem odru je pred domačimi navijači potočil nekaj solz. Ni le zmagal po 11. štartnem mestu, povedel je tudi v skupnem seštevku. Še več: ima več kot 20 točk prednosti pred zasledovalci. Dva izmed njim sta namreč odstopila: Sebastian Vettel (Red Bull) sredi dirke s prvega mesta zaradi mehanične okvare, Lewis Hamilton pa krog pred koncem s tretjega po trčenju s Pastorjem Maldonadom (Williams). Pred Hamiltona in Vettla je v seštevku prišel Mark Webber (Red Bull), ki je še četrtič letos osvojil četrto mesto.

A drame je bilo v Valencii še veliko več. Okvara je morebiti celo zmage stala Romaina Grosjeana (Lotus). Tako sta na zmagovalnem odru končala oba povratnika v formulo 1 in nekdanja svetovna prvaka: Kimi Räikkönen (Lotus) na drugem mestu in Michael Schumacher na tretjem (Mercedes). Slednji ni bil med najboljšimi tremi že šest let in pol. Sredi dirke je imel minuto zaostanka, pravzaprav je bil še štiri kroge pred ciljem osmi. Do točk je s šestim mestom prišel tudi Nico Rosberg (Mercedes), pa oba dirkača Force Indie, Jenson Button (McLaren), Sergio Perez (Sauber) in Maldonado.

Kako se je dirka zapletala in razpletla ...

Vettel je imel s prvega štartnega mesta že pred prvim zavojem dva dirkalnika prednosti. Slabše je štartal Hamilton, a uspel odbiti napad Maldonada. Tega je v drugem zavoju z agresivnim manevrom prehitel Grosjean. Nekaj zavojev kasneje je mimo Venezuelčana prišel še Kamui Kobajaši (Sauber). Rosberg je v prvem krogu nazadoval na 11. mesto, Alonso se je prebil na osmo. Svetovni prvak je iz kroga v krog postavljal najhitrejše čase na dirki in imel že po sedmih krogih devet sekund prednosti pred Hamiltonom. Britanec je za sabo zadrževal Grosjeana, Kobajašija, Maldonada ...

Po več neuspelih napadih na Lewisa je Romainu v 10. krogu le uspelo. Lep prehitevalni manever za drugo mesto. Čeprav Valencia velja za težko stezo za prehitevanja, teh ni manjkalo: Kimi je prehitel Pastorja, Fernando najprej Nica Hülkenberga (Force India), krog kasneje še Maldonada. Po prvih postankih je Sebastian obdržal 20 sekund prednosti pred Grosjeanom in 25 pred Hamiltonom. Vmes je na drugo mesto sicer prišel Paul Di Resta (Force India), a na stezi brez postanka vztrajal do 26 kroga. Ker je imel že povsem uničene gume, so ga en za drugim prehiteli Romain, Lewis, Fernando, Kimi in Pastor, nakar je le zapeljal v bokse. Mercedesa in Button so imeli na polovici dirke že minuto zaostanka.

Odstopi favoritov ...

V 28. krogu sta trčila Heikki Kovalainen (Caterham) in Jean-Eric Vergne (Toro Rosso). Ker je na asfaltu ostalo ogromno kosov njunih dveh predrtih pnevmatik, so na stezo poslali varnostni avto. Tako je bil Vettel ujet. Večina je zapeljala na drugi postanek: Seb je ostal prvi, Romain drugi, na tretje mesto se je prebil Fernando. Znova se je pri postanku zapletno McLarnovim mehanikom, tako je Lewis zdrsnil na šesto mesto. Pred Britanca je prišel Kimi in brez postanka Daniel Ricciardo (Toro Rosso). Brez drugega postanka v času varnostnega avtomobila so tvegali še Rosberg, Schumacher in Webber na mestih od sedem do devet.

Po umiku varnostnega avtomobila se je takoj zgodil Alonsov napad na Grosjeana. Uspešen. Prva drama je sledila v 35. krogu. Vettel je upočasnil in nekaj zavojev kasneje s tehnično okvaro ustavil. Besno je odvrgel rokavice, ko je povedel Alonso, sledila sta mu Grosjean in Hamilton. Akcije pa še ni bilo konec: šest krogov kasneje je na stezi parkiral še Romain. Tako je 15 krogov pred karirasto zastavo štiri sekunde pred Lewisom in Kimijem vodil Alonso. Čakali smo na tretje postanke najboljših, pa jih ni bilo. In pnevmatike? Tokrat so odpovedale Hamiltonu in dirkačema Force Indie. Najprej je dirkača McLarna prehitel Räikkönen, nato sta trčila z Maldonadom. Slednji je padel na 10. mesto, Lewis je končal v ogradi. Največ je profitiral Schumacher, ki se je kar naenkrat znašel na tretjem mestu. Medtem je Alonso mirno pripeljal skozi cilj in prvi letos dosegel drugo zmago.

Ne spreglejte