Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
10. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Natisni članek

Valentino Rossi skok v športno preteklost Formula 1 Michael Schumacher Ferrari

Nedelja, 10. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Skok v športno preteklost

Ni prav veliko manjkalo, da bi Valentino Rossi podpisal za Ferrari #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13
Valentino Rossi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Leta 2006 je Valentino Rossi, legendarni dirkač razreda MotoGP, zablestel na treningu formule 1 v Valnecii in s trem presenetil marsikoga. V ekipi Ferrarija so si ga še kako želeli, a na koncu niso sklenili dogovora.

Na začetku sezone 2006 so se dirkači formule 1 zbrali v Valencii, kjer so opravljali teste za prihodnjo sezono. Med njimi se je znašel tudi "nepovabljenec" Valentino Rossi, ki je bil takrat aktualni svetovni prvak v razredu Moto GP. Rossija je na testiranje povabila ekipa Ferrarija, da preizkusi njihov dirkalnik. Kar precej časa je namreč minilo od takrat, ko je zadnji italijanski dirkač zmagal v prvenstvu formule ena. Ekipa iz Maranella je bila prepričana, da bi to lahko uspelo enemu od najbolj priljubljenih italijanskih športnikov Rossiju.

Prvi dan je bilo videti, da je bila to povsem zgrešena poteza

Prvi dan testiranj se Rossi ni izkazal. Steza v Valencii je bila mokra in na njej se ni najbolje znašel. Zletel je s steze in z dirkalnikom končal v pesku. Videti je bilo, da je bilo povabilo Rossija povsem zgrešena poteza in da praktično ni nobenih možnosti, da bi bil konkurenčen preostalim dirkačem.

Valentino Rossi je na prvem treningu pristal v pesku, a to še ni bil konec zgodbe. | Foto: Reuters Valentino Rossi je na prvem treningu pristal v pesku, a to še ni bil konec zgodbe. Foto: Reuters

Naslednji dan od njega niso pričakovali čudežev, a "doktor" se ni predal oziroma je želel dokazati, da ima hitrost v krvi. V 51. krogu mu je uspela izjemna vožnja, kar je na koncu zadostovalo za deveto mesto. Njegov zaostanek za Michaelom Schumacherjem, enem najbolj dominantnih dirkačev tistih let, ni bil velik. Da je bil njegov čas dober, pove podatek, da so za njim zaostala velika imena formule 1 – David Coulthard, Mark Weber, Jarno Trulli … "To je bila izredna predstava in tega ne more nihče zanikati. Ljudje, ki so včeraj rekli, da nima kaj iskati v formuli ena, so si danes premislili," so pred 11 leti sporočili iz garaže Ferrarija.

"Nisem mu dal nobenega nasveta, on ga ne potrebuje," je takrat povedal Nemec. | Foto: Reuters "Nisem mu dal nobenega nasveta, on ga ne potrebuje," je takrat povedal Nemec. Foto: Reuters Michael Schumacher: Nisem mu dal nobenega nasveta

Mnogim ni bilo jasno, kako je Rossi v 24 urah lahko tako izboljšal svojo vožnjo. Nekateri so menili, da je imel prste vmes Schumacher in da mu je dal kakšen koristen nasvet. Nemec je vse to zanikal. "Nisem mu dal nobenega nasveta, on ga ne potrebuje," je bil kratek Schumi, ki je že takrat vedel, da bo sezona 2007/08 njegova zadnja pri rdečih.

Vodilni možje Ferrarija so menili, da bi bil Valentino Rossi idealna zamenjava za Schumacherja. Dolgo so ga pregovarjali in po besedah njegovega očeta je bil le korak od podpisa pogodbe, vendar se je pozneje vendarle odločil, da bo raje ostal na dveh kolesih. To pa še ni bil konec zgodbe …

Znova je zavrnil ponudbo

Valentino se je na testiranja v Mugellu vrnil leta 2008, ki je vozil formulo z istimi nastavitvami, kot sta jih imela Kimi Räikkönen in Felipe Massa. Rezultati Rossija niso prišli v javnost. Veliko se je govorilo o tem, da so mu znova ponudili sedež pri Ferrariju, a jih je znova zavrnil.

Še najbliže nastopu je bil v Monzi

Leta 2009 so pri Ferrariju ostali brez voznika, potem ko se je Felipe Massa poškodoval. Pri ekipi iz Maranella so javno povedali, da je njihova velika želja, da bi ga zamenjal prav Rossi. Kmalu za tem se je oglasil sam in povedal, da za to ni realnih možnosti.

"Pogovarjal sem se z vodilnimi v Ferrariju glede nastopanja na dirki v Monzi. Brez testiranj in glede na to, da se borim za Formula 1 ga je vedno zanimala, a se ni nikoli resno preizkusil v njej. | Foto: Reuters Formula 1 ga je vedno zanimala, a se ni nikoli resno preizkusil v njej. Foto: Reuters naslov, to ne bi bila logična poteza. Pogovarjali smo se o tem, da je brez predhodnih testiranj tvegano nastopiti v formuli 1. Ne morete iti na stezo in dirkalnik spoznati v treh dneh. Pravzaprav ne vem, ali bi na dirki sploh zdržal, ker imam težave z vratom. Glede na to, da se borim za naslov v MotoGP, bi bil nastop v formuli 1 zelo stresen."

Leta 2008 je Italijan v Barceloni znova sedel za volan rdečega dirkalnika, a takrat je bilo že jasno, da ne bo nikoli dirkal v formuli 1. Velika želja italijanskega moštva je tako dokončno padla v vodo.

Do zdaj uspelo le Johnu Surteesu

V zgodovini dirkaškega športa je le Johnu Surteesu uspelo, da je osvojil naslov svetovnega prvaka tako v motociklu kot v formuli 1. V današnjih časih se njegov uspeh zdi nekaj neverjetnega, žal pa nikoli ne bomo izvedeli, ali bi to morda lahko uspelo Valentinu Rossiju.

Takole je pred dnevi Valentino Rossi zapustil bolnišnico:

Danes leži v postelji z zlomljeno nogo

Danes 38-letni Rossi je še vedno aktiven v MotoGP. Ne samo aktiven, ampak tudi zelo konkurenčen za naslov svetovnega prvaka. Letos mu najbrž ne bo uspelo, saj se je pred kratkim poškodoval na treningu motokrosa. Moral je celo na operacijo in po zadnjih informacijah bo moral počivati od 30 do 40 dni, kar pomeni, da bo moral izpustiti vsaj dve dirki.

Ne spreglejte