Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
15.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 15.06

7 let, 12 mesecev

Nesrečen začetek novega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novoletno jutro se je za nekatere udeležence relija Dakar 2010 začelo nesrečno in predvsem prezgodaj. Med nesrečnimi tudi člani japonske ekipe Sugawara Team.

Po poročanju Mirana Stanovnika, ki bo danes začel že svoj 13. reli Dakar, so tatovi ob treh zjutraj vlomili v spremljevalni avtomobil ekipe Sugawara Team, katere član je tudi sam. ''Receptor v hotelu, ki je bil ponoči dežuren, ni imel niti najmanjše možnosti, da bi lahko kaj ukrenil. Tatovi so v bliskoviti akciji razbili šipo spremljevalnega avtomobila Toyota in z armature iztrgali vso nameščeno satelitsko navigacijo. V petnajstih sekundah so izginili v noč,'' so bile prve besede Stanovnika.

Edini slovenski predstavnik, ki bo nastopil na reliju, se ob ''filmski akciji'' tatov ni zbudil. ''Vse se je zgodilo ob tretji uri zjutraj pred očmi receptorja. Mehanik Thorsten Kaiser je bil vse do sedme ure na policiji, kjer so naredili zapisnik. K sreči tatovi niso imeli časa, da bi ukradli še kaj drugega,'' je zaključil Stanovnik. Reli se bo začel danes ob 21. uri zvečer po našem času. Današnja uvodna etapa je namenjena slovesni predstavitvi vseh nastopajočih na 32. reliju Dakar.

Na štartu bo tako 151 motoristov, 25 štirikolesnikov (quad), 134 posadk v avtomobilih ter 52 posadk v tovornjakih. Vsi našteti so včeraj uspešno opravili s tehničnim pregledom. Kot zadnji so z njim opravili favoriti, ki se bodo borili za zmago tudi letos. Kljub temu, da so organizatorji z restriktorji ''pristrigli krila'' Marcu Comi in Cyrilu Despresu, oba še vedno veljata za največja favorita za letošnjo zmago. Oba sta doslej dvakrat slavila na Dakarju. Despres je v dosedanji karieri slavil na 16 relijih, medtem ko je Coma svojo 17. zmago v karieri dosegel nedavno na reliju po Maroku. Oba tekmeca sta zelo izenačena. Načrte jima bosta poskušala prekrižati predvsem David Casteau, ki bo nastopil z motorjem družbe Sherco ter David Francisco Lopez, katerega je najel italijanski proizvajalec motorjev Aprilia.

Med avtomobili bo Volkswagen z ogromno ekipo in kar petimi dirkalniki naskakoval novo zmago. Poleg absolutnih favoritov Carlosa Sainza in Giniela De Villiersa bo za volanom race touarega tokrat tudi svetovni prvak vzdržljivostnih relijev Nasser Al Attyah, ki je bil lani diskvalificiran. Uspeh jim bo skušal preprečiti BMW, ki prihaja okrepljen z novim prototipom X3 in največjo legendo Dakarja Stephanom Peterhanselom. Slednji meni, da so z izjemnim garanjem tako dobro pripravili avtomobil, da celo razmišlja o morebitni svoji že deseti zmagi na Dakarju. ''Seveda je deset izjemno privlačna številka, ki se mi že nekaj let izmika. Vendar, če mi tokrat uspe, bo to velika nagrada za sijajno delo ekipe, ki je zelo močna,'' je dejal Peterhansel.

Po današnji svečani predstavitvi tekmovalce čaka 317 kilometrov dolg transfer do kampa v Colonu. Zares se bo pričelo v soboto z 2. etapo do Cordobe, v kateri bo na sporedu prva hitrostna preizkušnja.

Ne spreglejte